CAMERA ASCUNSA. Sistemul care permite unei persoane fara calificare sa ingrijeasca 7 batrani
Locurile putine din caminele de stat pentru batrani, dar si birocratia excesiva de care se lovesc cei care vor sa isi deschida astfel de asezaminte genereaza situatii absurde si periculoase.
In urma unui telefon, care reclama faptul ca 7 batrani sunt ingrijiti de persoane fara calificare, reporterii Pro TV, alaturi de autoritati, au reusit sa intre in culisele unei afaceri dubioase.
Astfel s-a descoperit in Bucuresti un camin particular pentru varstnici, care functiona, potrivit inspectorilor, fara nicio baza legala.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La Caminul de batrani din Sectorul 1 al Capitalei se poate ajunge doar pe baza unei recomandari. Altfel nici nu ti-ai da seama ca in spatele gardului verde se ascunde un azil. N-are firma la vedere, n-are nume, nu mai vorbim de pagina de internet sau numar de telefon. Si totusi aici isi duc batranetile 7 barbati si femei.
De ei are grija o singura persoana care face de toate: de la mancare pana la injectii si curatenie. Dupa ore multe de munca, ingrijitorul e schimbat de un altul.
Omul bun la toate nu dispune, insa, si de o calificare, chit ca in multe cazuri asta face diferenta dintre viata si moarte pentru ca e vorba totusi de persoane trecute de 70 de ani, unele cu probleme de sanatate. Totul se face dupa ureche, dupa cum marturiseste un om din interior.
Reporterii ProTV au sesizat inspectorii sociali, care au inceput un control. Cel care se recomanda a fi managerul caminului nu a fost in stare sa prezinte nici macar un singur document.
Cu toate acestea, omul pare extrem de relaxat.
CAMERA ASCUNSA: ''Ne intelegem si noi cumva. Vine Craciunul, vine Mos Craciun. Eu am mai avut in Tunari un astfel de centru si nu am ajuns niciodata cu actele la control pentru ca dadeam spaga. Chiar nu credeti ca putem rezolva cumva?'', spune managerul.
Nu si de aceasta data. Inspectorii au cerut sprijinul politiei ca sa descurce itele povestii. Anuntat ca a fost filmat cu o camera ascunsa, patronul a refuzat sa faca declaratie. A tinut totusi sa precizeze ca institutia functioneaza legal.
Cu toate acestea, autoritatile spun altceva.
"Concluziile noastre sunt clare: functioneaza ilegal. In ultima vreme gasim tot mai multe cazuri de genul asta si de la anul vom incerca sa le depistam pe toate", spune directorul Agentiei pentru plati si inspectie sociala.
Autoritatile vor fi nevoite sa demareze o ancheta si in ceea ce priveste afirmatiile managerului care spune ca ar fi dat mita ca sa nu aiba probleme cu azilul de batrani din Tunari.
Cei care isi duc rudele in astfel de locuri, fie nu sunt informati, fie inchid ochii ca sa plateasca mai putin.
S-a ajuns aici si pentru ca mecanismul de acreditare este unul extrem de stufos. De pilda, situatia in care un SRL vrea sa desfasoare o astfel de activitate. Societatea ar trebui sa aiba aviz de la mediu, de la pompieri, de la Directia de sanatate publica, aviz sanitar veterinar si de la Inspectoratul teritorial de munca.
Cu toate aceste documente patronul ar trebui sa mearga la Agentia pentru Inspectie Sociala, unde ar trebui sa se acrediteze ca furnizor de servicii sociale. Asta inseamna ca urmeaza apoi sa primeasca vizita unei comisii a Agentiei de plati sociale care se va asigura ca sunt respectate zeci de principii de calitate ce se intind pe pagini bune. Este o testare pe care o iei, daca realizezi cel putin jumatate din punctajul alocat fiecarui principiu in parte.
In Bucuresti functioneaza doar sase astfel de institutii publice, care aduna in total 700 de locuri. In acest moment, in Capitala traiesc aproximativ 390.000 de persoane trecute de 60 de ani.
Consuma produse 100% romanesti si ajuta micile business-uri sa creasca! Vezi aici oferta din Saptamana Romaneasca ---> saptamanaromaneasca.stirileprotv.ro/producatori.php