Descinderi în Bistrița-Năsăud, la o rețea care aducea arme pentru braconieri și interlopi
S-au făcut zeci de percheziții în Bistrița-Năsăud, pe urmele unei grupări care se ocupa cu traficul de arme și droguri.
Interlopii au adus în țară atât puști de vânătoare, pe care spun autoritățile, le cumpărau braconierii, cât și pistoale de diverse calibre, cel mai probabil pentru diverse clanuri interlope. Polițiștii îi caută acum și pe clienți.
În imaginile făcute publice de DIICOT cu anihilarea rețelei se văd inclusiv acțiuni de noapte, cu descinderi și urmăriri pe șosele. La operațiuni au participat, alături de polițiștii români, reprezenanți ai Europol și polițiști spanioli din Garda Civilă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Potrivit DIICOT, traficanții furau armele din Spania, dar și din alte țări europene, apoi le aduceau în România ascunse în mașini.
Reușeau, în multe cazuri, să treacă de controalele de la frontieră. Faptele s-au petrecut din iunie anul trecut, până în urmă cu câteva zile.
Puștile și pistoalele au fost vândute pe piața neagră. Nu se știe, deocamdată, câte au ajuns acum în mâinile unor indivizi periculoși, care fac parte din clanuri interlope.
Armele ar fi ajuns la persoane influente
Bogdan Buneci este conferențiar universitar, doctor în drept și avocat specializat în drept penal, cu experiență în cazuri de trafic de arme.
Nu este exclus, spune acesta, ca beneficiarii să fie persoane cu influență. O parte dintre arme, cele de vânătoare, erau folosite în braconajul cinegetic.
Bogdan Buneci, avocat specializat în drept penal: "În majoritatea cazurilor, aceste arme rămân în țară și sunt vândute persoanelor care nu posedă permis de port armă. Dacă sunt implicate și persoane influente sau care sunt angajate ale unor instituții de stat nu se vor face în mod expres aceste controale".
Ovidiu Ionescu, președinte AGVPS: "Știu de astfel de cazuri, în care oameni au fost prinși braconând, de obicei nu s-au luat măsuri foarte aspre împotriva lor, spunând ca aceștia nu ar prezenta un pericol social, pot reacționa violent pentru a nu fi prinși".
Poliția neagă că un polițist ar fi fost implicat în rețeaua traficanților de arme
Marți, în Bistrița-Năsăud, de unde erau unii din membrii rețelei, au avut loc 30 de percheziții, iar peste 20 de persoane au fost duse la audieri.
Bogdan Buneci, avocat specializat în drept penal: "Sunt întrebate de unde au procurat armele respective, pentru a merge în continuare pe această filieră".
În urma acțiunilor de marți, și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud a venit cu precizări: ”În cadrul operațiunii derulate astăzi, 12 septembrie, în cadrul căreia sunt efectuate 28 de percheziții de către polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase - I.G.P.R., procurorii DIICOT, polițiștii de la arme explozivi și substanțe periculoase din Bistrița-Năsăud și reprezentanți ai Guardia Civil - Spania și Europol, nu este implicat niciun cadru al IPJ Bistrița-Năsăud”.
În legătură cu informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora din rețeaua de traficanți de arme și droguri ar fi făcut parte și un polițist, șefii poliției din județ neagă categoric acest lucru.
Sursa: Pro TV
Etichete: diicot, bistrita nasaud, descinderi, trafic de arme,
Dată publicare:
12-09-2023 19:16