Deputatul PSD Marian Ghiveciu, condamnat la 3 ani inchisoare cu suspendare intr-un dosar de retrocedare ilegala de terenuri


Ultimul update: Vineri 15 Mai 2015 07:14
Data publicarii: Marti 12 Mai 2015 20:43
Categorie: Stiri actuale
marian ghiveciu - cdep

Deputatul PSD Marian Ghiveciu a fost condamnat, marti, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la 3 ani inchisoare cu suspendare pentru instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

Pedeapsa a fost data intr-un dosar legat de retrocedarea nelegala a unor terenuri din comuna Merei, judetul Buzau. Instanta a mai stabilit in cazul lui Marian Ghiveciu un termen de incercare pe o durata de 6 ani, potrivit Agerpres.

Aceeasi pedeapsa, de trei ani inchisoare cu suspendare, au primit si Dumitru Borcan (seful Compartimentului de Cadastru si Agricultura din cadrul Primariei comunei Merei, judetul Buzau) si Nicolae Costache (membru in Comisia Judeteana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor).

Judecatorii au mai dispus ca Marian Ghiveciu, Dumitru Borcan si Nicolae Costache sa plateasca in solidar 350.000 lei catre partea civila Luminita Marioara Vasile cu titlu de despagubiri materiale si 1.035.000 lei catre partile civile Luminita Marioara Vasile si Constantin Vasile cu titlu de despagubiri materiale.

Cei trei condamnati mai trebuie sa plateasca aproximativ 1 milion de lei catre mai multe parti civile, reprezentand despagubiri materiale ce reprezinta diferenta de valoare a terenurilor amplasate cu iesire si fara iesire la drumul european E 85.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Marian Ghiveciu a fost trimis in judecata de DNA in anul 2011, sub acuzatia de instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial, in forma calificata.
Alaturi de acesta au mai fost trimisi in judecata fostul director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Buzau, Nicolae Costache, membru in Comisia Judeteana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor si seful Compartimentului de Cadastru si Agricultura din cadrul Primariei comunei Merei, judetul Buzau, Dumitru Borcan, membru in Comisia Locala Merei pentru aplicarea legilor fondului funciar.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2005-2006, instigati de Marian Ghiveciu (administrator al mai multor societati comerciale la momentul comiterii faptelor), Dumitru Borcan si Nicolae Costache au profitat de functiile detinute si prin incalcarea atributiilor de serviciu au contribuit la eliberarea in mod nelegal a doua titluri de proprietate pentru terenuri in zone cu potential imobiliar, datorita vecinatatii cu drumul european, in favoarea unor persoane care nu erau indreptatite sa primeasca acele titluri de proprietate.

In acest scop, Dumitru Borcan a falsificat mai multe inscrisuri oficiale, emise de Primaria Merei si inregistrate la OCPI Buzau. Ulterior, aceste terenuri au fost cumparate de Marian Ghiveciu de la persoanele care au obtinut titlurile in modalitatea descrisa mai sus.

"Persoanele care detineau titluri de proprietate pentru terenurile respective, emise anterior in mod legal, au fost prejudiciate cu suma totala de 1.956.010 lei. Totodata, avantajul patrimonial realizat in modalitate descrisa mai sus este de 3.247.945 lei, reprezentand valoarea reala a terenurilor obtinute in baza actelor de proprietate emise nelegal si cumparate de Ghiveciu Marian", mai declara DNA.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO