Demisii la vârf în instituțiile colectoare de taxe. Ar fi venit la pachet cu rotativa puterii
Departe încă de a rezolva problemele celor care ies în stradă cerând salarii mai mari, politicienii s-au ocupat, totuși, să caute vinovații.
Dintr-un singur foc, trei șefi de instituții, responsabili să colecteze cei mai mulți bani la buget, au plecat din funcții. Este vorba despre directorii de la Fisc, Vamă, și Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Premierul Nicolae Ciucă le-a reproșat că nu au avut rezultatele așteptate, în contextul creșterii deficitului bugetar.
Potrivit unor surse politice liberale, Lucian Heiuș, susținut de PNL, a demisionat de la șefia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru a face loc unui alt șef, agreat de PSD. Totul, în contextul rotativei care îl va aduce pe Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, la cârma Guvernului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alina Gorghiu, vicepreședinte PNL: „Am cifrele în față și mă uit că instituția condusă de Heiuș, a reușit o mai bună colectare, față de 2022 au fost colectate cu 58 de miliarde de lei față de 2021.”
Premierul Nicolae Ciucă i-a reproșat însă șefului ANAF, Lucian Heiuș, o colectare a taxelor și impozitelor sub așteptări, care a dus la creșterea deficitului bugetar, anul acesta. Pe de altă parte, șeful ANAF ar fi dat vina pe estimările „umflate'' făcute de ministrul finanțelor, Adrian Câciu, susținut de PSD.
În mesajul în care își anunță demisia, Lucian Heiuș spune că instituția pe care a condus-o a colectat cu aproape 9 miliarde de lei mai puțin față de estimările pentru perioada ianuarie-mai, mare parte din această lipsă fiind cauzată de marii contribuabili, adică 3.000 de mari companii. Problemele la încasări s-au văzut după primul trimestru, când Guvernul a vorbit de un gol la buget de 5 miliarde de lei, și a decis să facă reduceri de cheltuieli la stat, inclusiv prin înghețarea salariilor bugetarilor și stoparea angajărilor.
Direcția responsabilă de marii contribuabili e condusă de Ionuț Mișa, fost ministru al finanțelor în fostul guvern PSD condus de Mihai Tudose. Mișa spune că nu i s-a cerut demisia și că departamentul pe care îl conduce generează 50% din încasările ANAF cu o echipă mică.
De ce nu s-au atins estimările de taxe și impozite
Christian Năsulea, economist: „Avem o problemă legată de modul în care a fost făcut bugetul toamna trecută, estimările care au fost făcute pentru nivelul colectărilor la bugetul de stat au fost mult prea optimiste, au fost bazate pe o abordare complet greșită. S-au luat în calcul creșteri de preț înregistrate în urma scumpirilor de la energie, inflației, și s-a pornit de la ideea că se vor consuma aceleași cantități la prețurile acestea crescute. Am avut norocul să avem o iarnă mai ușoară, ceea ce a însemnat un consum mai redus de energie, deci profituri mai mici, cărora să le fie aplicate taxele și suprataxele luate în calcul.”
După demisia de la vârful ANAF, Ciucă a anunțat apoi plecarea din funcție a șefului Vămilor, Bogdan Mihei, respectiv a președintelui Agenției pentru Resurse Minerale, Sorin Gal.
În cazul Vămii, demiterea este legată tot de colectarea de taxe, în condițiile în care instituția nu are nici acum sisteme moderne de scanare a transporturilor de mărfuri la frontiere. Iar statul pierde bani din cauza contrabandei.
Șeful Agenției de Resurse Minerale, Sorin Gal, a renunțat la funcție după reproșuri legate de reformele instituției pe care a condus-o. Potrivit unor surse, criticile sunt legate de licitațiile pentru noi perimetre de exploatare de gaze și petrol.