WWF: "Delta Dunarii e vulnerabila in fata schimbarilor climatice". Efectele ar putea fi FOARTE GRAVE, daca nu se iau masuri

Cover Delta Dunarii

Delta Dunarii este vulnerabila in fata schimbarilor climatice preconizate pentru urmatoarele decenii, iar o masura esentiala ar fi refacerea zonelor umede, indiguite in perioada comunista si transformate in terenuri agricole

Solutia este propusa de WWF Romania (World Wide Fund for Nature), in urma realizarii unui studiu pe aceasta tema, potrivit Mediafax.

WWF Romania si partenerii sai din Republica Moldova si Ucraina au prezentat, la Tulcea, rezultatele proiectului "Adaptarea Deltei Dunarii la schimbarile climatice", ce a urmarit evaluarea vulnerabilitatii Deltei in fata schimbarilor climatice si propunerea unor masuri de adaptare.

Sefa sectiei de Climatologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Roxana Bojariu, a declarat ca, deocamdata, nu sunt suficiente studii care sa detalieze situatia specifica din Delta Dunarii in ceea ce priveste efectele schimbarilor climatice.

Experimente numerice folosind noua generatie de modele climatice globale si regionale sugereaza cresteri ale temperaturii, in zona Deltei, intre unu si 1,5 grade Celsius iarna si intre 1,4 si 1,7 grade vara, in intervalul 2021-2050, fata de perioada 1971-2000, depinzand de concentratia atmosferica a gazelor cu efect de sera.

Citește și
Victor Ponta
Victor Ponta a invitat 5 sefi de state in Delta Dunarii. Cine sunt oficialii si ce subiecte discuta
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

In cazul precipitatiilor din zona Deltei, pentru sezonul de iarna, estimarea este de crestere de pana la noua la suta in intervalul 2021-2050, fata de 1971-2000. Vara estimarea este, in general, de reducere a cantitatii de precipitatii cu pana la 15 la suta, in acelasi interval.

Potrivit studiului WWF, cresterea temperaturii medii anuale cu 1-1,5 grade Celsius pana in anul 2050 va duce la mai multe zile calduroase si scurtarea zilelor cu zapada, producerea mai des a unor fenomene meteorologice periculoase, cum ar fi secete severe, inundatii extreme, rafale de vant, ploi, furtuni si grindina, precum si scaderea debitului Dunarii cu cinci la suta.

Totodata, urmand scenariul negativ, nivelul marii va creste cu pana la 0,5 metri. 

Efectele acestor fenomene se vor vedea la nivelul calitatii apei, florei si faunei din Delta Dunarii, afectand sanatatea oamenilor, pescuitul, agricultura si alte sectoare ale economiei din aceasta zona.

Cresterea temperaturilor va determina un schimb de procese deficitar in lacurile Dunarii, scaderea calitatii apei, eutrofizarea lacurilor si a apelor costiere si disparitia raurilor mici. Prin accelerarea eroziunii costiere, vor patrunde apele sarate in Dunare si in zonele umede, afectand stufarisurile, lacurile si lagunele. Speciile de apa sarata vor fi favorizate, in detrimentul celor de apa dulce, putand disparea specii rare de plante, mai rezulta din studiu.

La nivelul faunei, se preconizeaza cresterea mortalitatii pestilor si productie scazuta de pesti in lacuri, inmultirea insectelor, schimbarea perioadelor de migratie a pasarilor si degradarea conditiilor de cuibarit.

Prin cresterea temperaturilor, scaderea calitatii apei si inmultirea tantarilor, transmiterea unor boli se va face mai usor, va creste numarul cazurilor de boli datorate consumului de apa de calitate inferioara, dar si de boli cardiovasculare si respiratorii.

Totodata, lipsa de apa, dar si fenomenele extreme vor duce la scaderea productiei agricole, iar pescuitul va fi afectat de scaderea populatiei de pesti, din cauza temperaturilor crescute si inmultirii algelor, potrivit sursei citate.

Scaderea debitelor si posibila disparitie a unor rauri mici vor afecta navigatia in Delta, iar eficienta energetica va scadea odata cu cresterea temperaturii, se mai arata in studiu.

Principala solutie propusa de WWF pentru atenuarea acestor efecte este refacerea zonelor umede, indiguite in trecut.

La Mahmudia, WWF Romania readuce apa pe 924 de hectare de pasune, astfel incat populatia din zona sa poata avea acces direct la Delta. Refacerea unei zone umede inseamna si posibilitatea de scurgere a apei din precipitatii si prevenirea inundatiilor, o mai buna circulatie a apei si cresterea calitatii acesteia, cu beneficii pentru productia de stuf si pescuit.

Proiectul de la Mahmudia, derulat din 2012 si programat sa fie finalizat anul viitor, a fost posibil pentru ca respectivul teren a fost abandonat si organizatia a reusit sa obtina autorizatia, insa nu pentru toata suprafata, astfel ca trebuie construit un nou dig pentru a separa zona umda de terenul care va fi pastrat in continuare uscat, explica Orieta Hulea, din partea WWF.

Potentialul de reconstructie ecologica in Delta este mult mai mare: la Pardina sunt 17.000 de hectare de teren care ar putea redeveni o zona umeda, iar in zona Sireasa, alte 8.000 de hectare. Insa, exista o "rezistenta" privind modul de utilizare a terenurilor, mai spune Hulea, explicand ca "decizia politica", si nu finantarea este problema in implementarea unor astfel de proiecte pentru conservarea Deltei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Delta Dunarii, laudata pentru frumusetea ei in New York Times. Ce surprize au descoperit insa americanii in Romania
Delta Dunarii, laudata pentru frumusetea ei in New York Times. Ce surprize au descoperit insa americanii in Romania

Peisajele spectaculoase, flora, fauna, dar si frumusetea vulnerabila a ecosistemului din Delta Dunarii sunt descrise pe larg intr-un reportaj publicat recent in cotidianul american The New York Times.

Victor Ponta a invitat 5 sefi de state in Delta Dunarii. Cine sunt oficialii si ce subiecte discuta
Victor Ponta a invitat 5 sefi de state in Delta Dunarii. Cine sunt oficialii si ce subiecte discuta

Premierul Victor Ponta se afla in Delta Dunarii impreuna cu omologii sai din Moldova, Georgia, Slovacia, Cehia si Serbia, pentru o reuniune in care discuta informal despre subiecte de actualitate de pe agenda europeana si regionala.

Castorii se intorc in Romania cu scandal. Autoritatile spun ca strica barajele si
Castorii se intorc in Romania cu scandal. Autoritatile spun ca strica barajele si "intra in conflict cu localnicii"

Daca vizitati Delta Dunarii si sunteti suficient de norocosi o sa aveti parte, de o surpriza placuta: dupa o absenta de 200 de ani, castorul european a revenit la noi. Unii spun insa ca nu e o veste chiar asa de buna.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.