Delfinii, pe cale de dispariție în Marea Neagră. Cum îi afectează turiștii
Delfinii dispar din Marea Neagră, din cauza oamenilor. Dacă în 1950 erau aproximativ 2 milioane de exemplare, acum, în 2019, specialiştii estimează că mai sunt doar 400.000.
Poluarea, pescarii, dar şi turiştii contribuie la distrugerea speciei. Specialiştii avertizează că, dacă nu devenim mai responsabili, nu vom mai zări delfini în mare.
Doar la finalul lunii august au eşuat cinci delfini. Cei mai mulţi mor din cauza poluării şi a plaselor de pescuit.
Alegeri 2024
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
Adrian Bâlbă - director delfinariu Constantă: ”În Marea Neagră, dacă trendul economic evoluează exploziv este posibil să nu mai găsim prea multă vreme delfini, decât în larg şi în zonele costiere”.
O organizaţie non-guvernamentala din Constantă a început să numere delfinii rămaşi cu ajutorul unor nave. Voluntarii atrag atenţia şi asupra activităţilor turistice care pot afecta viaţa delfinilor.
Marian Paiu, Mare Nostrum: ”Ideea asta de dolphinwaching, sunt mai multe căi pe care aceştia îi pot influenţa în rău pe delfeni. 1 la mână - dacă se apropie cu viteza vă daţi seama că îi pot lovi. Dacă se apropie pentru a face poze, atunci agasează grupul, atunci e posibil să despartă mamele de pui şi în cazul acesta un pui nu va mai putea să revină la grup şi va muri în cele din urmă de foame”.
Şi hrănirea delfinilor poate dăuna pentru că animalele îşi pot schimba comportamentul şi vor aştepta să primească mâncare din bărci.
În ultimii ani, mai multe ţări riverane Marii Negre şi Mediteranei au făcut un pact pentru protejarea biodiversităţii şi a delfinilor. Recent, şi România a făcut un pas. Parlamentul a modificat legea privind pescuitul la calcan în Marea Neagră şi a aprobat folosirea plaselor monofilament în locul celor textile pentru că delfinii care se încurcă în ele să le poată rupe.
Simion Nicolaev - dir. Institutul de cercetări Marine Grigore Antipa: ”Prima reacţie firească ar fi să asigurăm un climat de cooperare între delfin şi om. Pentru ca delfinul şi omul sunt concurenţi la hrană”.
În acest an, 38 de delfini au eşuat pe litoralul românesc.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: marea neagra, turisti, delfini, disparitie, specie,
Dată publicare:
06-09-2019 07:03