Declaratiile ingrijitorului de la ZOO Sibiu, de unde a evadat tigrul: "A fost o scapare de moment"
Ingrijitorul de la Gradina Zoologica din Sibiu care a lasat usa deschisa la cusca tigrilor, inlesnind evadarea tigroaicei, sustine ca a observat imediat greseala si a incercat sa bage animalul inapoi in cusca, acesta fiind calm, dar nu a reusit.
Romica Bejan, ingrijitorul care a uitat usa deschisa la cusca tigrilor de la Gradina Zoologica din Sibiu, facilitand evadarea tigroaicei, a declarat, miercuri, jurnalistilor, ca a facut curatenie in custile animalelor si a uitat usa deschisa.
"A fost o scapare de moment. Dupa ce am adunat excrementele si gunoaiele din tarcul lor, am iesit de acolo si am apropiat usa. M-am dus si am golit galeata cu gunoi intr-un sac pe care il aveam intr-o roaba si, pe moment, am uitat. Am intrat inauntru, am inceput sa vorbesc cu ei, ca erau prietenosi. Apoi am deschis suberul (carlig de siguranta - n.r.) ca sa iasa in tarcul de vizitare", a povestit el.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Ingrijitorul a sustinut ca si-a dat seama imediat de greseala si a vrut sa o remedieze, dar tigroaica iesise deja afara.
"M-am dus dupa ea sa incerc sa o bag inapoi. Ea era foarte calma, nu s-a dat la mine. Am avut curaj sa ma apropii de ea, sa incerc sa o bag inauntru iarasi. Am riscat in momentul ala. Poate am crezut ca totusi ma asculta, ca obisnuiesc sa vorbesc cu ei. Atunci nu era foarte agitata, era foarte calma, dar nu am reusit", a afirmat Romica Bejan.
Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Sibiu, Mirela Gligore, Romica Bejan a fost angajat in cadrul Gradinii Zoologice Sibiu in 18 aprilie 2011, in baza unui contract de conventii civile.
Directorul Gradinii Zoologice Sibiu, Constantin Bebeselea, a afirmat ca ingrijitorul risca sa fie demis, in conformitate cu Codul Muncii, pentru neglijenta sa.
Intrebat de ce exista o singura arma cu tranchilizant in dotarea Gradinii Zoologice, el a spus ca, si daca ar fi mai multe, nu ar avea cine sa le foloseasca.
"Nu avem ce face cu doua pusti. Ganditi-va ca personal nu avem. Cine sa traga? Este un medic veterinar care este autorizat. Nu oricine poate sa traga cu arma. Noi avem personal foarte putin, din 23 cati sunt pe statul de functii avem doar 14 angajati", a declarat Constantin Bebeselea.
El a precizat ca valoarea de inventar a tigroaicei ucise este de 50 de lei. Mirela Gligore a mentionat ca Gradina Zoologica din Sibiu nu cumpara animalele, acestea fiind dobandite in urma unor schimburi cu alte unitati de profil din Europa, de aceea valoarea animalului nu este foarte mare.
Tigrul a fugit, marti dimineata, de la Gradina Zoologica din Sibiu, refugiindu-se in Padurea Dumbrava, apoi a ajuns in cartierul Valea Aurie din municipiul Sibiu, in apropierea Inspectoratului Judetean de Jandarmi.
Viceprimarul Sibiului, Astrid Fodor, a declarat ca tigrul a reusit sa iasa din cusca sa in jurul orei 9.30, din cauza neglijentei ingrijitorului, care a facut curatenie, iar cand a iesit a lasat usa custii intredeschisa, moment in care animalul a iesit. In jurul orei 12.30, tigrul a fost impuscat mortal in padure, intre localitatile Sibiu si Poplaca.
Animalul, nascut la Gradina Zologica din Sibiu, era o tigroaica, avea 14 ani si o greutate de aproximativ 200 de kilograme.
Potrivit reprezentantilor Primariei Sibiu, animalul era o corcitura de tigru siberian cu tigru bengalez si se numea Mihaela.
Potrivit lui Alex Mares, reprezentant al Asociatiei Vanatorilor din Sibiu, atat timp cat animalul a fost in municipiu nu a existat permisiunea de a se trage cu arma de foc, dar odata ajuns in zona padurii, intr-un fond forestier, a putut fi folosita o astfel de arma.
Liviu Todescu, medic veterinar la Gradina Zoologica Sibiu, spunea ca pana acum tigrul nu a atacat oameni, insa era cunoscut ca un animal agresiv.
Vanatorul Marin Valeanu, care a ucis tigrul, afirma ca s-au facut toate demersurile posibile pentru salvarea animalului, dar, intrucat tigroaica devenise extrem de agresiva, a fost necesara impuscarea ei, pentru ca in caz contrar s-ar fi produs un "dezastru".
Valeanu spunea ca au fost trase doua focuri cu arma cu tranchilizante, inainte de a se lua decizia impuscarii animalului.
El este angajat al Directiei Silvice Sibiu si se ocupa cu vanatoarea din anul 1984.
Politia din Sibiu a declansat cercetari cu privire la imprejurarile care au condus la uciderea tigrului care scapase de la Gradina Zoologica din neglijenta unui ingrijitor, impuscarea animalului facandu-se intr-o situatie neconforma, au declarat surse judiciare.
Totodata, Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu a inregistrat o cauza penala in legatura cu incidentul petrecut la Sibiu, informeaza, miercuri, Ministerul Public.
Reprezentantii Primariei Sibiu spun ca urmeaza sa se intocmeasca un "plan etapizat" de sporire a sigurantei in Gradina Zoologica, dupa ce o tigroaica a scapat din cusca, in urma neglijentei unui ingrijitor, anuntand totodata ca trupul animalului va fi donat unei facultati din Cluj, pentru cercetare.
Medic veterinar: Tigrul a sarit pe mine fiindca m-a tinut minte ca l-am operat de mai multe ori
Medicul veterinar Liviu Todescu spune ca pentru sedarea tigrului fugit de la Gradina Zoologica din Sibiu a folosit tranchilizante omologate pe piata romaneasca si ca animalul a vrut sa sara pe el fiindca l-a tinut minte dupa ce il operase de-a lungul timpului de mai multe ori.
"Tranchilizantele care se folosesc sunt cele omologate pe piata romaneasca, deci nu se pot folosi alte anestezice. In cazul de fata, am folosit Zoletil, care este un produs nou pe piata, numai pentru carnivore, si Ketaminol, in combinatie. Anestezicul, cand patrunde in organism, nu pica animalul jos, pe loc, ci dureaza pana cand intra in circulatie. Am tras Zoletilul si Ketaminolul, dar animalul nu a cazut imediat", a declarat corespondentului Mediafax Liviu Todescu.
Medicul veterinar a spus ca de-a lungul timpului l-a operat de mai multe ori pe tigrul respectiv si ca acesta l-a tinut minte si de aceea a vrut sa sara pe el dupa ce a fost impuscat cu o arma cu tranchilizant.
"Ghinionul meu este ca am avut diferite interventii operatorii cu animalul respectiv, aveam antecedente si m-a tinut minte. De aceea a vrut sa sara pe mine", a spus Liviu Todescu.
Tigrul care a fugit, marti, de la Gradina Zoologica din Sibiu a fost impuscat initial cu arma cu tranchilizant, insa atunci a devenit foarte agresiv si a incercat sa il atace pe medicul veterinar, astfel ca a fost impuscat mortal de un vanator aflat in apropiere.
Liviu Todescu, medic veterinar la Gradina Zoologica Sibiu, a afirmat ca, in prima faza, tigrul a fost impuscat cu arma cu tranchilizant, moment in care a devenit extrem de agresiv, incercand sa il atace, iar un vanator l-a impuscat in momentul in care se afla la aproximativ cinci metri distanta de el.
"M-am speriat foarte tare, dar am avut noroc ca nu a ajuns chiar sa ma raneasca. Norocul meu a fost ca in apropiere se afla vanatorul cu arma de foc. Oricum, de la inceputul interventiei nici nu s-a pus problema sa mergem in cautarea animalului fara arme de foc, avand in vedere ca este un tigru, animal stiut ca este periculos", declara Todescu.