Declaraţii belicoase ale Iranului, după atacul cu rachete: urmează o răzbunare şi mai dură
De la Teheran vin în continuare declaraţii belicoase. Un înalt comandat militar iranian a ameninţat Statele Unite, cu "o răzbunare şi mai dură, în curând", după atacul cu rachete.
Un altul a spus că vor fi şi altele, până când trupele americane vor părăsi regiunea. Pe de altă parte Camera Reprezentanţilor votează astăzi o rezoluţie prin care intenţionează să limiteze puterile preşedintelui american de a declara un eventual război împotriva Iranului, fără aprobarea prealabilă a Congresului.
Iranul a ripostat acum două nopţi, cu rachete asupra unor baze din Irak unde se aflau şi soldaţi americani, fară să facă victime, însă. Teheranul a avut aceeaşi justificare în mesajul către ONU - a fost un act de auto-aparare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Într-o scrisoare adresată celor de la ONU, Statele Unite au justificat uciderea generalului iranian Qasem Soleimani - drept un act de auto-apărare.
Preşedintele Trump nu a spus nimic despre noi lovituri militare, dar a anunţat în schimb noi sancţiuni împotriva Iranului.
Totuşi, vice-preşedintele american Mike Pence susţine că, potrivit informaţiilor obţinute de la serviciile secrete, Teheranul ar fi cerut miliţiilor sale să nu atace ţinte americane
Între timp, la Washington, congresmanii caută să limiteze puterile preşedintelui de a declanşa un război. Mulți dintre ei - inclusiv din partidul lui Trump, nu sunt convinși că existau dovezi serioase care să justifice eliminarea generalului Soleimani, arhitectul operaţiunilor externe ale Iranului în Orientul Mijlociu.
Rand Paul, senator republican: "Au justificat uciderea unui general iranian prin faptul că au primit permisiunea Congresului în 2002. E absurd, e o insultă."
Mike Lee, senator republican: "A fost, probabil, cea mai proastă şedinţă de informare din câte am văzut, cel puţin pe teme militare, în cei nouă ani de când sunt senator american."
Dar şi preşedintele are de partea lui mulţi susţinători.
De mai multe decenii Congresul încearcă această abordare. Vor să aibă libertatea să critice deciziile luate de Comandantul suprem dar nu vor să aibă responsabilitatea luării acestor decizii în locul comandantului suprem.
Noi demonstraţii împotriva războiului au avut loc astăzi în America.