Declaraţii belicoase ale Iranului, după atacul cu rachete: urmează o răzbunare şi mai dură


Ultimul update: Joi 09 Ianuarie 2020 20:39
Data publicarii: Joi 09 Ianuarie 2020 20:06
Categorie: Stiri actuale

De la Teheran vin în continuare declaraţii belicoase. Un înalt comandat militar iranian a ameninţat Statele Unite, cu "o răzbunare şi mai dură, în curând", după atacul cu rachete.

Un altul a spus că vor fi şi altele, până când trupele americane vor părăsi regiunea. Pe de altă parte Camera Reprezentanţilor votează astăzi o rezoluţie prin care intenţionează să limiteze puterile preşedintelui american de a declara un eventual război împotriva Iranului, fără aprobarea prealabilă a Congresului.

Iranul a ripostat acum două nopţi, cu rachete asupra unor baze din Irak unde se aflau şi soldaţi americani, fară să facă victime, însă. Teheranul a avut aceeaşi justificare în mesajul către ONU - a fost un act de auto-aparare.

Într-o scrisoare adresată celor de la ONU, Statele Unite au justificat uciderea generalului iranian Qasem Soleimani - drept un act de auto-apărare.

Preşedintele Trump nu a spus nimic despre noi lovituri militare, dar a anunţat în schimb noi sancţiuni împotriva Iranului.

Totuşi, vice-preşedintele american Mike Pence susţine că, potrivit informaţiilor obţinute de la serviciile secrete, Teheranul ar fi cerut miliţiilor sale să nu atace ţinte americane

Între timp, la Washington, congresmanii caută să limiteze puterile preşedintelui de a declanşa un război. Mulți dintre ei - inclusiv din partidul lui Trump, nu sunt convinși că existau dovezi serioase care să justifice eliminarea generalului Soleimani, arhitectul operaţiunilor externe ale Iranului în Orientul Mijlociu.

Rand Paul, senator republican: "Au justificat uciderea unui general iranian prin faptul că au primit permisiunea Congresului în 2002. E absurd, e o insultă."

Mike Lee, senator republican: "A fost, probabil, cea mai proastă şedinţă de informare din câte am văzut, cel puţin pe teme militare, în cei nouă ani de când sunt senator american."

Dar şi preşedintele are de partea lui mulţi susţinători.

De mai multe decenii Congresul încearcă această abordare. Vor să aibă libertatea să critice deciziile luate de Comandantul suprem dar nu vor să aibă responsabilitatea luării acestor decizii în locul comandantului suprem.

Noi demonstraţii împotriva războiului au avut loc astăzi în America.

Tags: sua, iran,

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33