Declarația comandantului escadrilei germane de la Mihail Kogălniceanu, după sosirea în țară a aeronavelor Eurofighter Typhoon
La baza militară de la Mihail Kogălniceanu continuă să sosească avioane ale țărilor NATO.
Fortele Aeriene Germane au trimis 3 aeronave Eurofighter Typhoon cu 60 de militari care se alatură detașamentelor de soldați români, italieni și americani. Aparatele de luptă vor face poliție aeriană deasupra Mării Negre. În tot acest timp, în Botoșani, a fost semnalată prezență militară românească, în apropierea graniței cu Ucraina. O subunitate cu un radar perfomant pentru supraveghere aeriană a fost cantonată în zonă pentru un exercițiu de rutină, după cum a transmis Ministerul Apărării.
Cele trei avioane Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane au aterizat, joi seară, la baza de la Mihail Kogălniceanu. Odată cu ele au ajuns și 60 de militari germani - care se alatură detașamentelor italiene, trimise pentru patru luni în România, și celor americane, campate fără un termen clar. Misiunea militarilor germani este, deocamdată, de patru săptămâni.
„Suntem aici să sprijinim NATO. Sprijinim bineînțeles și România ca membru NATO. Nu suntem aici din cauza crizei de acum, ci doar aceasta s-a petrecut în același timp. Când plecăm în misiune suntem împreună cu partenerii italieni, un Eurofighter german lângă unul din Italia. Zboară unul lângă celălalt în misiunile comune pe care le primim de la NATO”, a declarat comandantul escadrilei germane de la Mihail Kogălniceanu.
Baza militară de la Mihail Kogălniceanu a început să primească tehnică militară suplimentară încă de acum o săptămână. Trei convoaie, formate în total din 48 de trailere, au adus mașini de luptă.
Regimentul 2 de Cavalerie al armatei americane a trimis trupe. O mie de soldați americani au venit aici cu zeci de blindate Stryker.
Între timp, la 3 kilometri de granița cu Ucraina - în Suharău, Botoșani - armata română a instalat o tabără militară, într-o zonă de câmp, la marginea unei păduri. O subunitate de brigadă, de circa 20 de soldați, este acolo.
Militarii cantonați aici sunt specializați în radiolocație și război electronic, iar echipamentele au rolul de a supraveghea spațiul aerian.
„Mi-au comunicat că este un exercițiu planificat. Ei sunt o unitate de radiolocație. Ei au mai fost și în anii trecuți dar nu în aceeși zonă și în alt amplasament. Au ceva tehnică militară, un radar”, a transmis primarul Suharăului.
Generalul de brigadă Constantin Spânu - șeful Direcției de Informare a Ministerului Apărării Naționale - a transmis că în Suharău se află o subunitate a Brigăzii 76 Cercetare, Supravghere și Recunoaștere - dotată cu radar TPS-77. Oficialul MApN a preciziat că militarii execută un exercițiu de rutină, programat de anul trecut.