De Ziua Justitiei, procurorul general Nitu anunta ca vrea infiintarea unei noi structuri in politie. Ce vor face agentii
Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Tiberiu Nitu, considera oportuna infiintarea in cadrul Politiei Romane a unei noi structuri de politie.
Este vorba de politia judiciara, constituita din ofiteri si agenti de politie judiciara specializati, care sa fie implicati exclusiv in efectuarea actelor de urmarire penala in cauzele aflate pe rolurile parchetelor.
"In calitate de sef al Ministerului Public, consider ca este momentul sa dam o eficienta sporita dispozitiilor articolului 131 din Constitutia Romaniei. Va rog sa imi permiteti sa va reamintesc doar continutul alineatului 3: 'Parchetele functioneaza pe langa instantele de judecata, conduc si supravegheaza activitatea de cercetare penala a politiei judiciare, in conditiile legii'. Se poate observa ca reorganizarea parchetelor este strans legata de o reorganizare a politiei judiciare.
Structurile specializate ale Ministerului Public - DNA si DIICOT - beneficiaza de corpuri politienesti specializate, eficienta acestui mod de lucru fiind validata de rezultatele deosebite obtinute. Este momentul sa instituim acest sistem la nivelul intregului Minister Public. In acest sens, consider ca este oportuna infiintarea in cadrul Politiei Romane a unei structuri de politie judiciara, constituita din ofiteri si agenti de politie judiciara specializati, care sa fie implicati exclusiv in efectuarea actelor de urmarire penala in cauzele aflate pe rolurile parchetelor", a afirmat Nitu la Palatul de Justitie, unde a fost marcata Ziua Justitiei, conform Agerpres.
El a subliniat ca "reforma institutionala a sistemului judiciar inceputa in anul 2004 este consolidata, cel mai important castig - in ceea ce priveste Ministerul Public - fiind impunerea - de iure si de facto - a statutului de magistrat al procurorului".
"Acest statut reprezinta - pentru noi, dar si pentru cetateni - una dintre garantiile faptului ca ne putem exercita profesia in mod impartial si independent. Cu totii cunoastem si recunoastem pasii importanti care s-au facut in ultimii ani pentru ridicarea standardelor calitatii actului de justitie. Am fost, in egala masura, beneficiarii dar si artizanii reformelor", a adaugat Nitu.
Procurorul general a amintit ca "justitia este, in primul rand, un serviciu public".
"In consecinta, unul dintre cele mai importante criterii de apreciere a calitatii actului de justitie, a muncii judecatorilor si procurorilor, este perceptia opiniei publice asupra activitatii noastre. Ori, dupa cum bine stiti, gradul de incredere al populatiei in justitie se afla, de multa vreme, pe un trend ascendent. Mai mult, un sondaj de opinie realizat in luna mai a.c. arata ca 30 % dintre romani considera Justitia drept institutia publica cea mai importanta a democratiei, alte institutii indicate de intervievati obtinand procente mai mici", a mai spus Nitu.
El a solicitat sprijin pentru luarea de masuri rapide pentru reorganizarea parchetelor si rezolvarea problemei distributiei neuniforme a resurselor umane in Ministerul Public.
"Echilibrarea volumului de activitate, jurisprudenta unitara la nivelul Ministerului Public, rationalizarea parchetelor sunt si obiective in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Consider ca acest proiect de rationalizare a parchetelor impreuna cu reorganizarea politiei judiciare reprezinta masuri esentiale si obligatorii pentru a desavarsi reformele din ultimii ani. Sunt convins ca rationalizarea parchetelor ar duce la o echilibrare a volumului de activitate, inlaturand dezechilibrele existente atat in plan vertical, intre unitatile de parchet de grade diferite, cat si in plan orizontal, intre unitatile de parchet de acelasi grad", a afirmat Nitu.
El si-a exprimat speranta ca acest deziderat sa fie indeplinit pana la urmatoarea aniversare a Zilei Justitiei.
Sursa: Agerpres
Etichete: justitie, politie, politist, tiberiu nitu,
Dată publicare:
05-07-2015 16:32