De ce vom trece la ora de vară şi în 2020. Liderii UE promiteau că 2019 va fi ultimul an
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a promis anul trecut că primăvara anului 2019 va fi ultima dată când europenii trebuie să își schimbe ora.
Mai multe țări europene au contestat dorința lui Juncker, deoarece ar presupune mult prea multe schimbări în numeroase domenii de activitate, conform Politico.eu.
Din acest motiv, discuțiile ar putea ajunge la un consens abia în anul 2021, pentru a permite tuturor țărilor să facă o evaluare completă a consecințelor renunțării la ora de iarnă.
Pentru mulți români și europeni, schimbarea orei primăvara reprezintă un motiv de enervare, deoarece dorm mai puțin, și un motiv de fericire iarna, când noaptea în care se dă ceasul are cu o oră în plus.
Finlanda, țara care deține președinția rotativă a Consiliului UE și care susține renunțarea la ora de iarnă, speră să convingă țările membre ale Blocului comunitar să ia decizia finală în luna decembrie - dar chiar şi aşa, ea nu va fi aplicată decât cel mai devreme din 2012.
În România, ora de iarnă a fost introdusă pentru prima dată în 1932, iar primii care au adoptat acest sistem au fost germanii.
În martie, Parlamentul European a aprobat o propunere legislativă care, dacă va fi adoptată de Consiliul European, va lăsa cale liberă fiecărui stat din Uniune, să aleagă dacă rămâne la ora de vară sau la cea de iarnă.
În cazul care propunerea va trece, ultima dată când vom da ceasurile înainte sau înapoi va fi în martie sau în octombrie 2021, în funcţie de opţiunea autorităților de la noi.
Sursa: Politico.eu, StirilePROTV
Etichete: romania, ue, ora de iarna, ora de vara,
Dată publicare:
27-10-2019 12:02