Traseul ursului care a atacat oamenii din Victoria, filmat de camere. Ce spun specialiștii
Apar noi detalii după ce un urs a rănit doi copii şi un bărbat din oraşul Victoria, judeţul Braşov.
Specialiştii care au analizat comportamentul sălbăticiunii spun că aceasta nu era pregătită să atace, ci încercă să scape dintre clădiri. Traseul animalului a fost filmat de câteva camere de supraveghere.
Ursul care a rănit duminică trei persoane a fost filmat în timp ce alerga pe străzile oraşului Victoria. Specialiştii spun că ursul era speriat şi încerca să caute o cale de a scăpa dintre clădiri şi oameni.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Faptul că s-a ridicat în două labe atunci când a ajuns lângă bărbat, ipostaza fotografiată de un trecător, denotă că a făcut asta instinctiv, în semn de apărare.
Mihai Pop, ecologist ACDB: "Saltul peste copii nu e un atac, în 98 la sută dintre situaţii e vorba de mişcări de a evita şi a ieşi dintr-o situaţie problematică. A fost o reacţie defensivă. Dacă ar fi vrut într-adevăr să îl atace pe omul respectiv un urs de la 80 de kilograme în sus, ar fi produs pagube mult mai mari."
În incidentul de duminică, un şofer care a zărit animalul s-a luat după el ca să îl gonească din oraş. Momentul a fost filmat.
Doar că, în goană, animalul a mai rănit un om - un bărbat de 65 de ani care chiar atunci ieşea din curte.
Specialiştii susţin că fugăritul ursului cu maşina poate crea o situaţie şi mai tensionată.
Mihai Pop: "Cu cât animalul simte presiunea mai mare asupra lui, cu atât starea de stres creşte şi devine periculos. Jandarmeria poate să blocheze străzile astfel încât să limiteze accesul ursului către interiorul localităţii şi să îl gonească către exterior. E nevoie de colaborare între instituţii, ar trebui să aibă nişte minime reguli, minime protocoale de lucru pentru situaţia asta."
Radu Hegheduș, purtător de cuvânt IJJ Braşov: "Dacă avem alimente la noi, să lăsăm alimentele pentru că ursul va fi atras de hrană ca miros astfel încât acordându-ne timp să ne retragem în siguranţă. Putem lăsa un obiect vestimentar, o căciulă, o eşarfă, o bluză pentru că, din curiozitate, va mirosi va adulmeca şi până face asta avem timp să ne retragem în siguranţă, în linişte, fără mişcări bruşte."
Pe de altă parte, medicii au decis ca fetiţa de 4 ani, rănită duminică de animal, să primească două doze de imunoglobulină. Momentan, spitalele trebuie să suporte acest tratament, însă doctorii spun că ar fi nevoie de un program gândit la nivel naţional, aceste costuri fiind foarte mari.
Sebastian Toma, medic: "Necesarul este per kilogram corp pentru un pacient care are peste 80 de kilograme se ajunge la o sumă de peste 10 mii până în 15 mii de lei."
Ursul apărut în Victoria nu a fost găsit, însă jandarmii fac patrulă la liziera pădurii şi pe străzile din oraş pentru a evita întoarcerea animalului printre oameni.