De ce nu sunt consolidate blocurile cu risc seismic.Motivul in spatele caruia se ascund autoritatile
Daca in cazul scolilor si al spitalelor lucrurile sunt clare, iar in problema consolidarilor autoritatile sunt direct raspunzatoare, pentru blocuri situatia este mult mai complicata.
Primaria nu poate consolida nicio cladire fara acceptul tuturor locatarilor. Si asta pentru ca avem o lege incompleta, in spatele careia se pot ascunde autoritatile fara sa incerce sa schimbe ceva.
Iar rezultatul se vede pe strada: numai in Bucuresti exista 374 de cladiri cu risc seismic, din care 190 reprezinta un pericol public.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Unul din blocuri incadrat in clasa 1 de risc seismic nu poate fi consolidat, pentru ca trei familii se opun lucrarilor. Structura balcoanelor grav afectata sau fatada se poate desprinde oricand, fara sa fie vreun seism, si poate rani trecatori din zona.
Pe de alta parte, oamenii au si ei dreptatea lor: 50.000 de euro pentru o consolidare e o suma uriasa, chiar si pentru un apartament, fie el de 120 de metri patrati. In plus, nu le convine faptul ca timp de 25 de ani casa le e ipotecata. Primaria i-a actionat in judecata pe proprietarii care refuza, a castigat, insa muncitorii nu pot intra sa faca reparatii.Grav e ca un astfel de imobil nu ii pune in pericol doar pe cei care locuiesc in el, ci o intreaga zona.
Iata un caz similar pe Calea Mosilor Vechi. La numarul 96, cinci proprietari nici nu vor sa auda de consolidare. Dintre ei, doi au afaceri la parterul blocului. Domnul Cristian, de pilda, are un atelier de tapiterie si se teme ca, odata incepute lucrarile, va fi obligat sa inchida pravalia. Plus ca e scump.
Cristian Tanase: "12.000 euro pentru 25 de metri patrati. Nu vreau, eu am angajati. Ce fac cu ei, ii las pe drumuri?".
Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei: "Nu pot sa ii scot din case, e sfanta proprietate, nu ma ajuta legea, am solicitat guvernului sa modifice legea".
Dar exista solutii si pana cand legea va fi modificata. Finantarea e asigurata integral din bugetul statului, urmand ca proprietarii sa achite rate lunare fara dobanda, timp de 25 de ani. Cine are un venit sub salariul mediu net pe economie, adica 1600 de lei, este scutit de plata.
In plus, primaria poate oferi proprietarilor ale caror case intra in reparatie cazare gratuita in apartamentele sociale cum sunt cele din blocurile gemene din centrul Capitalei.
Iata o astfel de situatie, unde oamenii au acceptat sa fie mutati in timp ce casele lor sunt reparate. Cinci imobile sunt acum in santier, printre care si un bloc de pe Bulevardul Dacia.
Un aparatament pana nu demult locuit se afla acum in proces de consolidare. Practic, muncitorii rad toti peretii si refac structura de rezistenta.
In total, in Capitala exista aproape 400 de cladiri incadrate in clasa 1 de risc seismic. 190 sunt pericol public, asadar la prima zguduire se fac praf. In ultimii 12 ani, municipalitatea a reusit sa repare doar 30 de blocuri cu bulina in Bucuresti.
Sursa: Pro TV
Etichete: cutremur, consolidare, cladiri cu risc seismic,
Dată publicare:
07-10-2013 20:27