De ce nu au putut interveni imediat scafandrii, după ce un microbuz a căzut în Dunăre. Motivul halucinant, explicat de DSU
Sunt momente tensionate pe malul Dunării, între Orşova şi Drobeta Turnu-Severin. Un microbuz a căzut în fluviu, iar la faţa locului au fost mobilizate mai multe echipaje de salvare şi prim ajutor.
Nu se ştie în acest moment dacă în vehicul erau şi pasageri. Microbuzul este complet acoperit de apă şi de mai multe ore nimeni nu a ajuns la el. În Mehedinți nu există pompieri la ISU și s-a cerut intervenția celor din județele vecine.
Microbuzul a plonjat în Dunăre în dreptul viaductului Bahna - din județul Mehedinți. Impactul cu un autoturism l-ar fi scos de pe șosea - bănuiesc polițiștii.
Raed Arafat, șeful DSU: „Știm că e un microbuz în apă. Nu știm persoanelor care este exact în el, planul roșu e declanșat. Microbuzul a căzut în urma unei ciocniri cu un automobil”.
Martor: „Am auzit o bubuitură şi când m-am întors m-am uitat aici în Dunăre şi am văzut o maşină cum a zburat direct... Era maşină mare. Sunt aici de două ore şi nu au scos nimic”.
Microbuzul a ajuns în apa rece și adâncă în jurul orei 15 și 50 de minute. Primii care au fost trimiși să intervină au fost cei de la ISU Mehedinți.
După cum se vede și în aceste imagini filmate la câteva zeci de minute după accident, la fața locului nu există scafandri. Inițial, căutările victimelor s-au făcut de la suprafața apei, dintr-o barcă pescărească și una trimisă de Poliția de Frontieră.
Pompier: „Băieţii, unde e sticla! Dacă aveţi sonar, unde e sticla, aici se întâmplă bule de aer şi pete de ulei. Unde am pus semnul că am agăţat cu ancora ceva dar nu ştiu ce...Nu ai o sfoară cu magnet?”
În Mehedinți, județ aflat la Dunăre, nu există scanfandri. Pentru această operațiune de căutare a victimelor au fost chemați cei din Caraș-Severin - și s-a solicitat un elicopter SMURD ca să grăbească aducerea acestora. Chiar și așa a durat. Primii scafandrii au ajuns la aproape două ore după ce microbuzul a ajuns în Dunăre.
Raed Arafat: „La Mehedinți, din păcate, nu sunt scafandri, există pe ștat, dar nu sunt angajați scafandri, lipsesc scafandri. E greu să creăm echipe de scafandri în fiecare județ, 1-2 scafandri nu fac nimic. Ca să se scufunde, trebuie să aibă patru scafandri la fața locului”.
Până lucrurile vor fi clare în ceea ce privește numărul victimelor, Poliția Rutieră încearcă să stea de vorbă cu șoferul mașinii mici care s-a lovit cu microbuzul.
Din câte se pare, autoturismul a vrut să vireze la stânga, înainte să urce pe viaduct - într-o zonă cu linie continuă - fără să observe că în acel moment microbuzul încerca să îl depășească.
În urma impactului, șoferul microbuzului nu a mai controlat vehiculul și a ajuns în Dunăre.
Pentru găsirea victimelor, a fost solicitată și o dronă subacvatică de la Salvamont Gorj.