Serial mut pe site-ul Guvernului. Imaginile publicate cu Dăncilă, din nou fără sunet

×
Codul embed a fost copiat

Faptul că Viorica Dancilă a ratat luni seară venirea lui Jean-Claude Juncker s-a soldat cu verificări în SPP la Aeroportul Băneasa, dar şi la serviciul de Protocol al Guvernului.

Premierul vrea să ştie cum a fost posibil să se întâmple aşa ceva şi este de părere că incidentul poate afecta imaginea României în lume.

Pe de altă parte, pentru a fi sigură că nu îl ratează şi la plecare, Viorica Dăncilă l-a aşteptat marți pe Jean-Claude Junker mai bine de o oră la aeroport. Iar după ce, în sfârşit, au reuşit să se vadă, preşedintele Comisiei Europene nu a putut pleca pentru că avionul său a avut o problemă tehnică.

Viorica Dăncilă a ajuns la Aeroportul Băneasa la ora 11:55, la doar opt minute după ce a părăsit Guvernul. O oră şi ceva mai târziu, a apărut şi Jean-Claude Juncker, care a venit direct de la Palatul Cotroceni.

Premierul l-a întâmpinat pe preşedintele Comisiei Europene şi l-a invitat într-un salon unde au discutat timp de 15 minute.

Citește și
Jean-Claude Juncker, Viorica Dancila
După incidentul cu Juncker, premierul Viorica Dăncilă a solicitat 3 rapoarte de control
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Jurnaliştii nu au avut acces, iar imaginile furnizate de serviciul de presă al Guvernului nu au sunet, așa cum s-a mai întâmplat în repetate rânduri. Comunicatul oficial a anunţat sec că s-a discutat cordial despre viitoarea preşedinţie romană a Consiliului Uniunii Europene.

Între timp, avionul era pregătit pe pistă pentru decolare.

După o întrevedere de un sfert de oră de pe aeroportul din Băneasa, Jean-Claude Juncker a urcat la bordul avionului său, un business jet închiriat cu această ocazie, care urma să decoleze la 13.30. Dar acest lucru nu s-a întâmplat pentru că aparatul are probleme la motor.

A fost o problemă la motorul 1 al aeronavei, al cărui calculator a avut nevoie de o resetare pentru a funcţiona normal. După 40 de minute de aşteptare, aeronava a putut decola.

După plecarea preşedintelui Comisiei, Guvernul a transmis un comunicat în care anunţa declanşarea a trei anchete: una la Aeroportul Băneasa, una la SPP şi o a treia la Secretariatul General al Guvernului, considerând că ratarea întâlnirii dintre premier şi Juncker de luni seară a fost o lovitură de imagine care trebuie lămurită.

Viorica Dăncilă ceruse o întrevedere separată cu Jean-Claude Juncker, iar acesta fusese de acord să o întâlnească pe Aeroportul Băneasa, chiar la sosirea în ţară.

Ce s-a întâmplat însă?

La ora 17:10, turnul de control a anunțat Protocolul Aeroportului Băneasa despre schimbarea planului de zbor al avionului preşedintelui Comisiei Europene.

Guvernul susţine că, fără să ştie de această modificare, Viorica Dăncilă a plecat spre aeroport la ora 17:30 de minute. Abia la 17.40 protocolul Guvernului este anunțat de directorul Aeroportului Băneasa că aeronava înaltului oaspete va ajunge mai devreme.

La 17:50 avionul cu Jean-Claude Juncker aterizează pe Aeroportul Băneasa, cu 40 de minute mai devreme. După zece minute de aşteptare Jean-Claude Juncker cere SPP să plece.

La ora 18:00 Viorica Dăncilă ajunge în fața aeroportului şi potrivit unor surse de pe aeroport, se intersectează cu convoiul lui Juncker.

Fostul şef al SPP, Dumitru Iliescu, spune că protocolul Guvernului, dar şi al aeroportului ar fi putut interveni pentru că întâlnirea programată să aibă totuşi loc.

Dumitru Iliescu, fost director SPP: "Aici trebuia să se implice protocolul primului ministru care trebuia să-l informeze de modificările apărute în program. Fiind o acţiune pe care o derula protocolul de stat, era normal să fie implicat, iar cei de la aeroport trebuiau să anunţe. Mai mult, reprezentantul protocolului primului ministru trebuia să fie pe aeroport să-l întâmpine pe Junker şi să-l ducă în zona întâlnirii."

Acest lucru nu s-a întâmplat, iar acum premierul cere lămuriri.

Premierul Viorica Dăncilă: "Instituțiile statului au obligația și responsabilitatea să se coordoneze în organizarea întâlnirilor la nivel înalt, iar astfel de incidente sunt nepermise și sunt de natură să afecteze imaginea României."

SPP nu a avut o reacţie oficială, dar surse din interiorul instituţiei susţin că Jean-Claude Juncker ar fi insistat să plece. Coloana SPP care s-a ocupat de protecţia demnitarului l-a dus la hotel fără a putea interveni în program, deoarece nu are acest drept.

Nici reprezentanţii Companiei Aeroporturi Bucureşti nu au comentat situaţia. Neoficial susţin, însă, că vor ancheta incidentul pentru a identifica unde s-a rupt comunicarea.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Dăncilă, critică la adresa Administrației Prezidențiale: „Reuniunea a fost politizată, într-un mod lipsit de etică”
Dăncilă, critică la adresa Administrației Prezidențiale: „Reuniunea a fost politizată, într-un mod lipsit de etică”

Premierul Viorica Dăncilă a criticat Administrația Prezidențială, care a organizat la București summitul Inițiativei Celor 3 Mări, pe motiv că a „politizat” acest eveniment internațional.

După incidentul cu Juncker, premierul Viorica Dăncilă a solicitat 3 rapoarte de control
După incidentul cu Juncker, premierul Viorica Dăncilă a solicitat 3 rapoarte de control

Premierul Viorica Dăncilă vrea rapoarte după incidentul de luni, când nu a mai ajuns la aeroport pentru a-l primi pe Jean Claude Juncker. Executivul atrage atenția că ”astfel de incidente sunt nepermise şi sunt de natură să afecteze imaginea României”.

Dăncilă spune că va discuta cu preşedintele Comisiei Europene despre protestul din 10 august
Dăncilă spune că va discuta cu preşedintele Comisiei Europene despre protestul din 10 august

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat vineri că va discuta cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre eventualele îngrijorări existente la Bruxelles în urma protestului din 10 august, din Piaţa Victoriei, relatează Agerpres.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.