De ce a fost nevoie ca Elena Udrea sa fie arestata preventiv pentru 30 de zile. Ce scrie in motivatia judecatorilor

Dată publicare: 14-02-2015 19:21
Dată actualizare: 17-02-2015 07:01


"Elena Udrea a fost arestata preventiv pentru ca acuzatia de trafic de influenta in favoarea lui Dinu Pescariu este foarte grava, iar lasarea in libertate a fostului ministru ar fi perceputa de opinia publica drept o dovada de disolutie a autoritatii."

Sunt doar cateva dintre argumentele judecatorului care a emis mandatul de arestare preventiva, si pe care Elena Udrea va incerca sa le combata marti la Instanta Suprema, cand va pleda din nou pentru eliberare.

Procurorii anticoruptie cerusera ca Elena Udrea sa fie arestata preventiv pentru 5 capete de acuzare, insa judecatorul de drepturi si libertati a apreciat ca doar acuzatia ca ar fi incercat sa intervina in favoarea lui Dinu Pescariu este sustinuta deocamdata de dovezi clare. Pretul traficului de influenta ar fi fost de 500.000 de euro, bani pe care Elena Udrea i-ar fi primit in mai multe transe.

Elena Udrea respinge in mod categoric acuzatia de fals in declaratia de avere, insa in seara in care a fost arestata a recunoscut ca mariajul ei cu Dorin Cocos era in permanent balans. Ba chiar ca ar fi avut nenumarate scandaluri cu omul de afaceri atunci cand trebuia sa-si completeze documentele in care sa se mentioneze conturile bancare si proprietatile. Elena Udrea nu a specificat insa daca motivul acestor intelegeri erau sumele de bani despre care anchetatorii afirma ca provin din pretul traficului de influenta exercitata la nivelul guvernului.

"Simpla calitate de sotie a lui Dorin Cocos - scrie magistratul in motivarea arestarii - nu este suficienta pentru a se considera ca a avut cunostinta de toate actiunile acestuia si ca a fost de acord cu ele. Pe de alta parte chiar si daca acest lucru ar fi adevarat, inculpata nu ar putea fi acuzata decat, cel mult, de infractiunea de favorizare a infractorului, (...) pentru care exista insa o cauza de nepedepsire derivand tocmai din calitatea de sotie, la acea data, a inculpatului presupus favorizat - Dorin Cocos." ( sursa: ICCJ - motivarea arestarii)

Motivul pentru care Elena Udrea trebuie sa stea in spatele gratiilor pentru 30 de zile este in primul rand pedeapsa pe care o risca demnitarul, ce poate fi mai mare de 5 ani.

"Inculpata Udrea Elena Gabriela este acuzata de comiterea unei infractiuni grave care, in masura in care se va confirma, afecta buna functionare a institutiilor statului, contribuind la disolutia autoritatii si la generarea unei imagini negative din partea publicului". ( sursa ICCJ - motivarea arestarii)

Pana in acest moment, Elena Udrea nu a reactionat la motivarea judecatorilor. In ultima postare pe Facebook, fostul ministru scrie ca este mandra de mandatul de la Turism si ca vinovatii ar trebui cautati in alta parte: "Sunt foarte mandra de ce am realizat ca ministru pentru romani si cred ca, daca oamenii care ma critica astazi ar fi facut macar jumatate din cat am facut eu, Romania era acum intr-o situatie mult mai buna. Absolut toate contractele pe acest program au fost derulate de catre primarii - deci, daca exista fapte de coruptie, acolo trebuie cautate." (SURSA: facebook.com/EUdrea)

Contestatia Elenei Udrea impotriva mandatului de arestare preventiva va fi judecata marti, tot la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de un complet format din cinci magistrati.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO