De ce a fost chemat la IGPR Robert Tiderle, după clipul ”Copiii Referendumului”

×
Codul embed a fost copiat

Şeful unei agenţii de publicitate a fost chemat marți la Inspectoratul General al Poliţiei Române ca să dea explicaţii despre un controversat clip difuzat în timpul campaniei pentru recentul Referendum.

Cazul a fost reclamat de către 13 parlamentari, iar poliţiştii verifică dacă micii actori care au participat la realizarea clipului nu au suferit anumite forme de abuz.

Robert Tiderle: "Lucrurile s-au întâmplat până la sfârşitul lui septembrie. Deci în momentul interpelării parlamentarilor, Autoritatea pentru Protecția Copilului avea absolut toate datele pentru a oferi un răspuns. Nu doar că există contracte - deci acceptul părinţilor -, ci şi faptul că, cum poţi verifica dacă n-au fost copiii, nu ştiu, abuzaţi, că nu există nicio plângere şi-aşa mai departe".

Inspirat dintr-un serial de succes, "Povestea Slujitoarei", clipul respectiv a fost difuzat în spaţiul online înainte de referendumul din 6-7 octombrie pentru redefinirea în Constituţie a familiei şi a stârnit aprigi controverse pentru că, dincolo de mesajul dur transmis, s-a dorit a fi un clip de boicotare a referendumului.

Citește și
clip cu profesoara de desen
Elev, la un pas de exmatriculare după un comentariu la adresa profesoarei care i-a dat nota 3
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Foto: Secvență din clip

În urma difuzării lui, s-au sesizat numai puţin de 13 parlamentari, existând chiar voci care spun că, în realitate ar fi fost 15 senatori şi deputaţi de pe toată scena politică: liberali, sociali-demcorati, membri ALDE sau ai minorităţilor. Aceştia i-au cerut preşedintei Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului (ANPC) să lămurească dacă micii actori folosiţi drept persoanje în acest videclip ar fi avut acordul părinţilor şi dacă nu cumva aceştia ar fi foşti supuşi unui abuz emoţional sau de natură economică.

În urma acestui demers al parlamentarilor, cei de la APNC au pasat responsabilitatea către Inspectoratul General al Poliţiei (IGP), cerându-le ofiţerilor de la Direcţia de Investigaţii Criminale, care au un compartiment specializat în supravegherea respectării drepturilor copiilor, să verifice dacă nu cumva există elemente de natură penală.

Foto: Secvență din clip

Este şi motivul pentru care fondatorul acestei companii de publicitate, Papaya Advertising, a fost chemat marţi dimineaţa, la sediul IGPR, pentru a da explicaţii şi lămuriri. De altfel, acestea au venit rapid, directorul companiei susţinând că există suficiente acte care să demonstreze că nu există niciun motiv de ingrjorare.

Explicaţiile directorului a susţinut, de asemenea, ca în momente de genul acesta, toate comapniile implicate, de cea de publictate la compania de producţie şi chiar companiile care recrutează asemenea mici actori, respecta legea. Este vorba de avizele medicilor, documente care, spune Robert Iderle, ar fi chiar pe masa celor de la ANPC. Aşa încât el nu vede justificată aceasta reclamaţie, cu atât mai puţin temerea cu pricina.

Robert Tiderle, directorul Papaya Advertising: "Noi lucrăm cu o casă de producţie, care lucrează cu o agenţie de casting. Existau toate acordurile părinţilor".

Foto: Robert Iderle, directorul Papaya Advertising

Robert Tiderle, directorul Papaya Advertising: "Dacă eşti agenţie de publicate, angajezi o casă de producţie, care angajează alţi furnizori, printre care şi agenţii de casting. Agenţiile de casting semnează cu părinţii copiilor contracte, părinţii se duc cu acel contract, cu un aviz de la psiholog şi de la medicul de familie şi fac un dosarel pe care-l depun la Autoritatea pentru Protecţia Copilului".

Poliţia Română sușine că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la o anchetă efectivă, ci doar de o investigaţie făcută în urma interpelării solicitate de ANPC. Potrivit IGP, lucrurile par pe deplin lămurite, o ancheta penală fiind exclusă.

Chiar şi aşa, fondatorul acestei agenţii de publicitate va trebui să revină, la începutul săptămânii viitoare, la IGP, pentru a da o declaraţie scrisă.

Oricum, demersul făcut de parlamentari a stârnit controverse, şi că o primă reacţie a unuia dintre primii semnatari ai acestui demers, senatorul PSD Titus Corlatean, "nu cumva lumea să creadă că este un demers de natura plitica, un demers care să însemne o răzbunare împotriva agenţiei care a încercat să transmită un mesaj de boicotare a referendumului. Ci mai degrabă un gest cetăţenesc.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Videoclipul unei profesoare din cauza căruia un elev riscă exmatricularea.
Videoclipul unei profesoare din cauza căruia un elev riscă exmatricularea. "Se zbate"

Un elev de clasa a XI-a este la un pas de a fi exmatriculat după ce şi-a exprimat părerea, pe un grup de socializare, despre profesoara lui de desen, care a apărut într-un clip muzical.

Elev, la un pas de exmatriculare după un comentariu la adresa profesoarei care i-a dat nota 3
Elev, la un pas de exmatriculare după un comentariu la adresa profesoarei care i-a dat nota 3

Scandal uriaş la colegiul ''Bogdan Petriceicu Haşdeu'', din Buzău. Un elev de clasa a XI-a este la un pas de a fi exmatriculat după ce şi-a exprimat părerea, pe un grup de socializare, despre profesoara lui de desen.

Adevărul despre clipul în care o femeie le toarnă bărbaţilor apă cu clor între picioare, la metrou. Ce a mărturisit „victima
Adevărul despre clipul în care o femeie le toarnă bărbaţilor apă cu clor între picioare, la metrou. Ce a mărturisit „victima"

Un clip viral care a fost preluat de presa din întreaga lume ar fi de fapt opera maşinăriei de propagandă a Kremlinului, afirmă experţii Comisiei Europene.

Recomandări
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, din care fac parte aproximativ 150 de crescători, asigură consumatorii că puii din magazine sunt siguri pentru consum.

Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște
Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște

Primele roșii românești au apărut în piețe, însă puțini clienți le pot cumpăra pentru că un kilogram ajunge și la 50 de lei. Dublu față de pieptul de pui, de exemplu.  

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.