De ce a fost chemat la IGPR Robert Tiderle, după clipul ”Copiii Referendumului”
Şeful unei agenţii de publicitate a fost chemat marți la Inspectoratul General al Poliţiei Române ca să dea explicaţii despre un controversat clip difuzat în timpul campaniei pentru recentul Referendum.
Cazul a fost reclamat de către 13 parlamentari, iar poliţiştii verifică dacă micii actori care au participat la realizarea clipului nu au suferit anumite forme de abuz.
Robert Tiderle: "Lucrurile s-au întâmplat până la sfârşitul lui septembrie. Deci în momentul interpelării parlamentarilor, Autoritatea pentru Protecția Copilului avea absolut toate datele pentru a oferi un răspuns. Nu doar că există contracte - deci acceptul părinţilor -, ci şi faptul că, cum poţi verifica dacă n-au fost copiii, nu ştiu, abuzaţi, că nu există nicio plângere şi-aşa mai departe".
Inspirat dintr-un serial de succes, "Povestea Slujitoarei", clipul respectiv a fost difuzat în spaţiul online înainte de referendumul din 6-7 octombrie pentru redefinirea în Constituţie a familiei şi a stârnit aprigi controverse pentru că, dincolo de mesajul dur transmis, s-a dorit a fi un clip de boicotare a referendumului.
Foto: Secvență din clip
În urma difuzării lui, s-au sesizat numai puţin de 13 parlamentari, existând chiar voci care spun că, în realitate ar fi fost 15 senatori şi deputaţi de pe toată scena politică: liberali, sociali-demcorati, membri ALDE sau ai minorităţilor. Aceştia i-au cerut preşedintei Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului (ANPC) să lămurească dacă micii actori folosiţi drept persoanje în acest videclip ar fi avut acordul părinţilor şi dacă nu cumva aceştia ar fi foşti supuşi unui abuz emoţional sau de natură economică.
În urma acestui demers al parlamentarilor, cei de la APNC au pasat responsabilitatea către Inspectoratul General al Poliţiei (IGP), cerându-le ofiţerilor de la Direcţia de Investigaţii Criminale, care au un compartiment specializat în supravegherea respectării drepturilor copiilor, să verifice dacă nu cumva există elemente de natură penală.
Foto: Secvență din clip
Este şi motivul pentru care fondatorul acestei companii de publicitate, Papaya Advertising, a fost chemat marţi dimineaţa, la sediul IGPR, pentru a da explicaţii şi lămuriri. De altfel, acestea au venit rapid, directorul companiei susţinând că există suficiente acte care să demonstreze că nu există niciun motiv de ingrjorare.
Explicaţiile directorului a susţinut, de asemenea, ca în momente de genul acesta, toate comapniile implicate, de cea de publictate la compania de producţie şi chiar companiile care recrutează asemenea mici actori, respecta legea. Este vorba de avizele medicilor, documente care, spune Robert Iderle, ar fi chiar pe masa celor de la ANPC. Aşa încât el nu vede justificată aceasta reclamaţie, cu atât mai puţin temerea cu pricina.
Robert Tiderle, directorul Papaya Advertising: "Noi lucrăm cu o casă de producţie, care lucrează cu o agenţie de casting. Existau toate acordurile părinţilor".
Foto: Robert Iderle, directorul Papaya Advertising
Robert Tiderle, directorul Papaya Advertising: "Dacă eşti agenţie de publicate, angajezi o casă de producţie, care angajează alţi furnizori, printre care şi agenţii de casting. Agenţiile de casting semnează cu părinţii copiilor contracte, părinţii se duc cu acel contract, cu un aviz de la psiholog şi de la medicul de familie şi fac un dosarel pe care-l depun la Autoritatea pentru Protecţia Copilului".
Poliţia Română sușine că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la o anchetă efectivă, ci doar de o investigaţie făcută în urma interpelării solicitate de ANPC. Potrivit IGP, lucrurile par pe deplin lămurite, o ancheta penală fiind exclusă.
Chiar şi aşa, fondatorul acestei agenţii de publicitate va trebui să revină, la începutul săptămânii viitoare, la IGP, pentru a da o declaraţie scrisă.
Oricum, demersul făcut de parlamentari a stârnit controverse, şi că o primă reacţie a unuia dintre primii semnatari ai acestui demers, senatorul PSD Titus Corlatean, "nu cumva lumea să creadă că este un demers de natura plitica, un demers care să însemne o răzbunare împotriva agenţiei care a încercat să transmită un mesaj de boicotare a referendumului. Ci mai degrabă un gest cetăţenesc.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: anpc, copii, referendum, parlamentari, clip, igp,
Dată publicare:
06-11-2018 14:17