Datele personale a 1,5 miliarde de utilizatori ai Facebook din lume ar fi fost scoase la vânzare
Informațiile personale a circa 1,5 miliarde de utilizatori Facebook din întreaga lume ar fi fost scoase la vânzare în urma unei scurgeri recente de informații.
Un membru al unui cunoscut forum pentru hackeri a afirmat că se află în posesia acestor informații de la sfârșitul lunii septembrie și s-a oferit să le vândă în bucăți altor persoane de pe forum, potrivit unui raport al Privacy Affairs, citat de Newsweek. Un utilizator a afirmat că a primit o ofertă de 5.000 de dolari pentru informațiile referitoare la 1 milion de utilizatori, transmite Newsweek.
Utilizatorul care se presupune că se afla în posesia informațiilor divulgate a afirmat că acestea includeau următoarele date pentru fiecare cont Facebook: nume, adresă de e-mail, locație, sex, număr de telefon și ID-ul utilizatorului.
Mostrele împărtășite de utilizator par să fi fost autentice, potrivit Privacy Affairs. De asemenea, publicația a comparat informațiile cu scurgeri de informații anterioare și a constatat că presupusele informații sunt o scurgere nouă și legitimă, nu date vechi care sunt revândute. Hackerul a pretins că se ocupă de o operațiune de colectare de date veche de patru ani, cu 18.000 de clienți.
Presupusa scurgere de informații ar putea fi o înșelătorie
Cu toate acestea, mai mulți utilizatori de pe forum au raportat că nu au primit nimic după ce au trimis bani posterului inițial. Acest lucru ar putea indica faptul că presupusa scurgere de informații a fost, de fapt, o înșelătorie sau că presupusul deținător al datelor era în întârziere.
„Investigăm această afirmație și am trimis o solicitare de retragere a forumului care face reclamă la presupusele date”, a declarat pentru sursa citată Jason Grosse, un purtător de cuvânt al companiei Facebook.
De asemenea, Grosse a îndrumat Newsweek către alte rapoarte care evidențiază probabilitatea ca „scurgerea de informații” să fie de fapt o înșelătorie.
Dacă informațiile au fost obținute de fapt prin intermediul unui scraper de date, atunci este probabil ca niciun cont real să nu fi fost compromis încă. Conturile ar putea fi în continuare accesate dacă datele au fost obținute de către tipul potrivit de infractori cibernetici. De asemenea, este posibil ca acestea să fie achiziționate de operațiunile de marketing și folosite pentru a împinge anumite reclame către utilizatorii afectați.
Un episod similiar a avut loc în primăvara acestui an
O scurgere de date similară a avut loc în primăvară și a afectat aproximativ 533 de milioane de utilizatori din 106 țări. Informațiile au fost considerate legitime de către instituții precum Business Insider, care au folosit funcția de resetare a parolei de la Facebook pentru a confirma parțial numerele de telefon asociate cu anumite e-mailuri.
Această ultimă presupusă piraterie informatică vine cam în același timp în care Facebook și platformele sale subsidiare, Instagram și WhatsApp, au suferit o întrerupere susținută. Utilizatori din întreaga lume au început să raporteze imposibilitatea de a accesa serviciile luni dimineața devreme. Cu puțin timp înainte de ora 16.00 (ora Europei Centrale), site-urile au rămas inaccesibile.
„Suntem conștienți de faptul că unele persoane întâmpină probleme în accesarea aplicațiilor și produselor noastre. Lucrăm pentru ca lucrurile să revină la normal cât mai repede posibil și ne cerem scuze pentru orice neplăcere”, a declarat Facebook.
Analistul de internet Doug Madory a declarat că problemele Facebook ar fi putut fi cauzate de retragerea rutelor din sistemul de nume de domenii, ceea ce a împiedicat browserele să traducă corect adresele web în adrese IP.