Dansul popular se păstrează în Șcheii Brașovului. Tinerii îmbracă straiele moștenite și încing hore în poieni
Să știți că nu toți adolescenţii se gândesc la calculator sau la consolă când vine vorba despre "joc". Mai sunt câțiva pentru care jocul înseamnă dansul popular.
Tradiția "scosului fetelor la joc" se păstrează în Șcheii Brașovului și este prilej de veselie pentru întreaga comunitate. Tinerii îmbracă straiele moștenite de la bunici și încing hore în poieni.
În ziua de "joc", muzica răsună în tot cartierul iar încet, încet, junii şi juniţele îşi fac apariţia în aplauzele braşovenilor, dornici şi ei de distracţie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fetele poartă costumele tradiţionale cu broderii la manşete, funde colorate şi brâu din argint cu pietre preţioase.
Bianca Bude – juniță: ”Acestea sunt paftalele, cele două din faţă care se prind. E foarte vechi, l-am moştenit din moşi strămoşi de la bunici”.
În vreme ce fetele se întrec în graţie şi eleganță, băieţii şi măsoară puterile la aruncarea buzduganului.
George Aldea, june: „Aruncarea buzduganului este un mod de a spune care este cel mai bărbat dintre bărbaţi. Înainte lumea mergea la război cu buzdugane şi noi încercăm să menţinem chestia asta. Şi cum ştiţi care este cel mai bărbat? Care aruncă cel mai sus buzduganul şi îl prinde în mână”.
Tradiţia cetelor de juni din Scheii Brașovului e veche de secole. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile au fost păstrate cu sfinţenie.
Daria Constantin, juniță: ”Părinţii mei sunt de 30 de ani la Juni, eu sunt de 16 ani. Eu la fiecare joc ies şi într-un fel tradiţia asta ajuns să facă parte din mine, din familia mea, din viaţa mea!”
Plecată de 20 de ani în Statele Unite ale Americii, această doamnă a fost impresionată când a văzut că obiceiurile nu s-au pierdut.
Dorina: ”Aproape îmi dau lacrimile, este impresionant, aceste tradiţii nu trebuie să se piardă. Cei de aicea nici nu îşi dau seama cât sunt de frumoase şi de importante”.
În Scheii Brașovului sunt 7 cete de juni, fiecare cu costumaţia şi însemnele proprii. Cele mai spectaculoase manifestări au loc în preajma Paştelui, iar punctul culminant este "Parada Călare" din Duminica Tomii. Doar anul trecut n-au avut loc, din cauza pandemiei.