Danileţ: O delegaţie de 30 de judecători şi procurori va pleca la Bruxelles

cristian danilet
Agerpres

O delegaţie formată din 30 de judecători şi procurori, de la toate instanţe de toate nivelurile din întreaga ţară, vor merge în data de 4 aprilie la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans

Judecătorul clujean, care a participat vineri la un nou protest în faţa Palatului de Justiţie din Cluj, alături de alţi câţiva zeci de colegi, a precizat că magistraţii doresc să expună personal în faţa comisarului pentru Justiţie şi a prim-vicepreşedintelui Timmermans situaţia Justiţiei din România.

"Am format o delegaţie de 30 de judecători şi procurori care va pleca la Bruxelles, pe data de 4 aprilie, vom fi în faţa Comisiei Europene pentru a protesta şi acolo şi pentru a intra la domnul Timmermans şi la comisarul pe Justiţie. Cred că este cazul să vorbim noi înşine cu Bruxelles-ul, am văzut că ministrul Justiţiei vorbeşte prin scrisori, noi ne vom duce personal acolo", a spus judecătorul Cristian Danileţ, de la Tribunalul Cluj, conform Agerpres.

Acesta a ieşit, vineri, din palatul de Justiţie din Cluj-Napoca, alături de alţi magistraţi, cu toţii purtând banderole albe pe braţ în semn de protest faţă de prevederile Ordonanţei 7/2019.

"Semnalul pe care noi Clujul l-am dat cred că a fost însuşit de cele mai active instanţe şi parchete din România. De asemenea, protestul s-a extins şi la societatea civilă - actori, studenţi, profesori, văd aici studenţi la Drept care au venit astăzi la palatul de Justiţie. Este important că societatea civilă ne sprijină şi trebuie să se înţeleagă clar că independenţa Justiţiei nu este un privilegiu al magistratului ci este un drept al cetăţeanului. Şi cetăţeanului trebuie să îi pese de modul în care este gestionată cariera judecătorului şi procurorului. În momentul în care vom avea magistraţi a căror carieră este controlată politic sau influenţată de către politicieni în acel moment deciziile lor vor fi suspectate tot timpul de incorectitudine", a spus Danileţ.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Magistraţii au explicat că sunt nemulţumiţi în continuare şi că nu consideră că prin emiterea ordonanţei 12 problema este rezolvată. Ei sunt nemulţumiţi că în România se conturează o practică a schimbării Legilor Justiţiei prin ordonanţe de urgenţă şi fără consultarea celor care lucrează în acest domeniu, ceea ce, spun ei, înseamnă impredictibilitate şi afectarea carierei magistraţilor. De asemenea, magistraţii spun că înfiinţare secţiei speciale este contrară standardelor internaţionale şi nu se justifică, deoarece nu există un fenomen infracţional în rândurile judecătorilor şi procurorilor.

Întrebat de jurnalişti dacă se fac presiuni asupra sa pentru postările pe care le face pe Facebook, judecătorul Danileţ a spus că acei magistraţi care vor ajunge în faţa CSM vor deschide o nouă practică în România.

"Libertatea de exprimare a magistraţilor este sfântă, ea este un drept ca al oricărui alt cetăţean, singura obligaţie de rezervă pe care o avem noi este aceea de a nu face comentarii cu tentă politică, respectiv de a nu comenta dosare sau de a face afirmaţii nepotrivite la adresa altor colegi. În rest, faptul că noi comentăm situaţia politică, juridică, socială din România sau că am decis să comentăm proiecte de lege cu care nu suntem mulţumiţi ori atitudini ale oamenilor politici, acestea nu trebuie să fie interzise. Dar este un exerciţiu pe care îl vom face şi cei care vom ajunge în faţa CSM-ului pentru postările pe Facebook vom deschide o nouă practică în Româna, să vadă că şi judecătorii sunt cetăţeni", a mai spus Danileţ.

Judecătorii clujeni au protestat în această să săptămână prin purtarea unei banderole albe pe braţ şi prin suspendarea activităţii, timp de o oră, zilnic. În ultimele zile au mai avut loc şi proteste ale actorilor, ale cadrelor didactice de la Facultatea de Drept şi ale unor studenţi de la diferite facultăţi din Cluj, care s-au solidarizat cu protestul magistraţilor.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Judecătorul Cristi Danileț: Măsura anunțată de Toader este praf în ochi, abureală
Judecătorul Cristi Danileț: Măsura anunțată de Toader este praf în ochi, abureală

Judecătorul Cristi Danileț susține că decizia lui Tudorel Toader de a abroga din OUG 7 doar articolul care le-ar fi permis și judecătorilor să fie numiți la șefia parchetelor este "un praf în ochi și o abureală”.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.