Dan Sova, arest la domiciliu pentru trafic de influenta. Referat DNA: "A urlat cand i s-a refuzat incheierea contractelor"
Senatorul social-democrat Dan Sova isi va petrece sarbatorile, cel mai probabil, acasa, in familie. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sa il plaseze in arest la domiciliu, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta.
Procurorii DNA contesta insa decizia si cer ca Sova sa se intoarca dupa gratii. Orator experimentat, senatorul Dan Sova si-a pledat personal cauza. Vreme de o ora a incercat sa isi dovedeasca nevinovatia si a adus un vraf de acte.
Acuzarea l-a contrazis bazandu-se pe cateva marturii din care ar reiesi cat de mult s-a luptat parlamentarul pentru ca firma de avocatura agreata de el sa puna mana pe contractul ce i-ar fi adus ilegal o suta de mii de euro, pret al traficului de influenta, afirma procurorii.
Decizia instantei a fost insa fara echivoc: senatorul va fi plasat in arest la domiciliu. Procurororii DNA au contestat arestarea la domiciliu. La fel si Dan Sova, pentru ca vrea sa se bucure de libertate deplina.
Desfasurarea evenimentelor de vineri, 4 decembrie
UPDATE 14:20 - Dan Sova a fost arestat la domiciliu. Decizia nu este definitiva, iar DNA poate face contestatie.
UPDATE 13:00 - Instanta a ramas in pronuntare in cazul cererii DNA privind arestarea preventiva a deputatului Dan Sova.
Referat DNA: Sova a urlat efectiv cand i s-a refuzat incheierea contractelor cu CET Govora
Dan Sova "a urlat efectiv" atunci cand, intr-o prima faza, i s-a refuzat incheierea contractelor dintre o casa de avocatura controlata de el si Centrala Electrica de Termoficare (CET) Govora, potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut vineri arestarea preventiva a senatorului social-democrat. Atitudinea lui Sova reiese din declaratia data de celalalt inculpat din dosar, directorul CET Govora, Mihai Balan.
"Inculpatul Balan Mihai a refuzat sa incheie contracte de asistenta juridica cu aceasta casa de avocatura motivat de faptul ca la nivelul CET Govora se cunostea ca Sova Dan-Coman controleaza societatea de avocati, conditii in care ar fi fost evident ca incheierea unor asemenea contracte de asistenta juridica ar fi urmarit interesul inculpatului Sova Dan-Coman. Declaratia inculpatului Balan Mihai in ceea ce priveste aspectele relative la discutiile purtate cu inculpatul Sova Dan-Coman in legatura cu incheierea contractelor de asistenta juridica, in sensul ca Sova Dan-Coman a urlat efectiv atunci cand i s-a refuzat incheierea contractelor, releva ascendentul acestuia fata de functionarul public si dispretul fata de atributiile acestuia de serviciu", se arata in referatul DNA.
Potrivit procurorilor anticoruptie, in aceeasi perioada (toamna anului 2011 - n.r.), Sova ar fi intervenit si pe langa presedintele Consiliului Judetean Valcea, pentru ca acesta sa-l determine pe directorul CET Govora sa incheie contractul cu casa de avocatura. Respectivul contract a fost in cele din urma incheiat in conditiile cerute de Dan Sova, in ciuda obiectiilor coordonatorului Departamentului juridic de la CET Govora.
"(...), in calitate de coordonator al Departamentului juridic al CET, a precizat ca nu se justifica in niciun fel incheierea unui contract de asistenta juridica si cu atat mai putin un contract cu o valoare de 10.000 de euro/luna, in conditiile in care in cadrul CET Govora functionau la acea vreme sase juristi, iar problematica dosarelor aflate in lucru nu impunea asistenta din partea vreunei societati de avocati. Cu toate acestea, (...) a facut obiectiuni doar in privinta valorii prea oneroase a contractului si a transmis societatii de avocati (...) ca valoarea viitorului contract trebuie sa fie stabilita in raport de numarul dosarelor repartizate cu un onorariu de 1.000 euro pentru fiecare dosar, cunoscand ca poate sa repartizeze societatii de avocati un numar de patru sau cinci dosare", se precizeaza in referat.
Obiectia a fost transmisa casei de avocatura si directorului Mihai Balan, insa a fost ignorata, iar contractul a fost semnat pe 5 decembrie 2011. "Se observa astfel ca atat acordul de vointa, element esential al oricarei conventii, al reprezentantului CET Govora, inculpatul Mihai Balan, cat si continutul si clauzele contractului au fost efectiv dictate de inculpatul Sova Dan-Coman si au fost la latitudinea exclusiva a acestuia", se mai arata in referatul DNA.
Dan Sova si-a petrecut noaptea in arestul Politiei Capitalei, dupa ce a fost retinut joi de procurori pentru 24 de ore.
Potrivit DNA, in perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Sova a pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa directorul general al CET Govora SA, Mihai Balan, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unui contract de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/luna.
"Concret, Dan Sova i-a spus persoanei denuntatoare ca ii poate asigura incheierea unui contract de asistenta juridica cu CET Govora SA, de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi in cuantum de 10.000 euro/luna. In schimbul acestui serviciu, Sova a pretins de la persoana denuntatoare suma de 5.000 euro pentru fiecare luna pe perioada executarii contractului, adica jumatate din valoarea lunara a viitorului contract de asistenta juridica ce urma sa se incheie intre CET Govora si casa de avocatura respectiva", sustin procurorii.
DNA precizeaza ca, in decembrie 2011, intre CET Govora, reprezentata de Mihai Balan in calitate de director general, si societatea de avocatura s-a incheiat contractul de asistenta juridica, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/luna. Contractul s-a incheiat pe o perioada de un an, iar obiectul acestuia se referea la activitati juridice pentru litigiile in care parte era CET Govora.
"In perioada decembrie 2011 - decembrie 2012, societatea de avocati a emis lunar catre CET Govora facturi pentru activitatile de asistenta juridica prestate in perioada decembrie 2011 - decembrie 2012. In aceeasi perioada, Sova a incasat de la societatea de avocati suma totala de 60.000 euro. Banii erau incasati in numerar, in fiecare luna, prin intermediar, la putin timp dupa ce societatea de avocati incasa banii de la CET Govora. In decembrie 2012, contractul de asistenta juridica s-a incheiat prin ajungere la termen. La acea vreme, Balan nu mai ocupa functia de director general al CET. In martie 2013, Mihai Balan a revenit in functia de director general al CET Govora", explica anchetatorii.
De asemenea, in mai 2013, intre CET Govora reprezentata de Balan si aceeasi societate de avocatura s-a incheiat un nou contract de asistenta juridica, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/luna. "Contractul s-a incheiat pe o perioada de un an, iar obiectul acestuia se referea la activitati juridice pentru litigiile in care parte era CET Govora. In perioada contractuala, Dan Sova a incasat comisionul pentru 40.000 euro", au mai retinut anchetatorii.
Procurorii au constatat ca Mihai Balan a incheiat doua contracte cu societatea de avocati si, in perioada ianuarie 2012 - august 2014, a avizat din partea CET platile efectuate in baza acestora, cu incalcarea dispozitiilor legale, conduita care a condus la vatamarea intereselor legale ale societatii de stat, producand o paguba patrimoniului de peste 1,3 milioane lei.
Sursa: Agerpres
Etichete: trafic de influenta, dan sova, propunere de arestare,
Dată publicare:
04-12-2015 09:26