Cazurile Huawei, ASF si Mariana Campeanu. Ponta raspunde la atacuri: "E o prostie ce a spus domnul presedinte Basescu"

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Victor Ponta a facut declaratii de presa la Palatul Victoria, comentand atacurile recente ale presedintelui Traian Basescu in legatura cu compania Huawei, dar si cazul ministrului Mariana Campeanu.

Ideea ca Huawei ar face ceva pentru STS este lipsita de adevar si nici nu exista motive de ingrijorare legate de memorandumul semnat, deoarece firma chineza lucreaza cu SUA si Europa si furnizeaza de multi ani echipamente pentru mari companii romanesti, a spus premierul Victor Ponta. El a asigurat ca vor exista licitatii organizate conform legislatiei europene si l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu ca pericliteaza mediul investitional prin declaratii iresponsabile la adresa unor companii, precum KazMunaiGaz, Dacia Renault si Huawei.

Traian Basescu a declarat, miercuri, ca a inteles, din semnarea memorandumului Guvernului cu firma chineza Huawei, de ce premierul Ponta vrea Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) in subordinea sa, acuzandu-l ca a facut un joc murdar pe seama securitatii nationale. Seful statului a spus ca il notifica public pe premier ca indiferent ce vot se va da in Parlament, ii este greu sa creada ca o astfel de lege va trece de Curtea Constitutionala, stiind atributiile legale ale STS, si a aratat ca securitatea nationala "nu se da pe mana unor firme de IT straine, indiferent cat de prietene am fi cu o tara sau alta".

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a afirmat ca o va sustine pe Mariana Campeanu in postul de ministru al Muncii atat timp cat presedintele Traian Basescu nu argumenteaza cu dovezi acuzatiile la adresa acesteia, precizand ca isi apara in aceste conditii toti ministrii. "Am luat decizia ca de fiecare data cand presedintele Basescu ataca fara argumente si fara probe un ministru al Guvernului sa il apar pe acel ministru. Am facut acelasi lucru cu toti ministrii si, pana cand Basescu nu-si dovedeste acuzatiile, eu imi apar echipa de ministri", a spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, ca face apel la ministrul Muncii, Mariana Campeanu, sa-si prezinte demisia daca stie ca sotul ei nu este invalid si nu are niciun handicap care sa il incadreze in gradul intai de invaliditate.

Citește și
Ponta
Ponta: Basescu mi-a zis ca asteapta stabilitate. Nu demisionez daca PNL se retrage
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Nu in ultimul rand, Victor Ponta a firmat ca presedintele Traian Basescu a cerut revocarea conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) deoarece patronul societatii Astra Asigurari, unul dintre sponsorii sai, are probleme. "Cred ca domnul presedinte e foarte suparat ca unul din sponsorii sai, patronul de la Astra Asigurari, are probleme si de aia s-a apucat sa fie suparat pe ASF, ca veniturile astea nu erau de azi, erau de mult timp", a spus Ponta.

El a mai afirmat ca ar fi fost foarte fericit ca presedintele Basescu sa formuleze astfel de solicitari atunci cand fostii sefi ai comisiilor, numiti de PDL, care formeaza in prezent ASF aveau salarii duble decat cele din prezent, oricum foarte mari.Sinteza declaratiilor:

- "Am tinut ca in numele guvernului Romaniei sa anunt sprijinul total pe care guvernul il acorda tuturor investitorilor din Romania, deoarece acestia au contribuit in 2013 la cresterea economica, la relansarea economica a Romaniei, si cred ca Romania trebuie sa arate in continuare ca o tara care sprijina investitiile de toate tipurile.

- Presedintele Traian Basescu, aflat la final de mandat, ataca investorii mari din Romania. Asa s-a intamplat si cu Dacia Renault.

- Am vazut un ultim atac impotriva unei companii mari, Huawei,in acest memorandum pe care il puiteti avea este foarte clar ca nu sunt obligatii juridice. Companiile internationale care investesc in Romania trebuie sa aiba in continuare incredere. Acestia vor avea protejate investitiile in Romania, atata timp cat platesc taxe si creeaza locuri de munca.

- Fac inca o data apel la presedinte sa nu mai atace investitorii in Romania.

- Ideea ca Huawei o sa vina sa faca nu stiu ce pentru STS este, nu stiu cum sa ma exprim, un neadevar. Dupa cum se stie Huawei furnizeaza de ani de zile echipament in Romania.

- E o prostie ce a spus domnul presedinte Basescu, ca sa fie mai clar.

- Situatia de la ASF. Sunt venituri rusinoase.

- Consider ca orice ministru care este atacat de Traian Basescu se bucura de consideratia mea.

- Azi am fost la ministerul de Finante, am conformat intreaga echipa, pe toata lumea. Intre lucrurile pe care le-am cerut sa-mi fie aduse pana saptamana viitoare este memorandumul pentru semnarea de intentie cu FMI. Inclusiv proiectul referitor la CEC.

De cate ori presedintele Basescu ataca un ministru, eu il apar. Mi se pare ca trebuie verificate de institutiile statului, o sa cer acest lucru.

Miercuri, presedintele Traian Basescu a reactionat dur fata de semnarea memorandumului Guvernului cu firma chineza Huawei. Seful statului l-a acuzat pe Victor Ponta ca a facut un joc murdar pe seama securitatii nationale.

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a solicitat, miercuri de la ministrul Telecomunicatiilor, Dan Nica si a primit memorandumul semnat cu firma Huawei din China. Seful statului a mentionat ca semnarea memorandumului a fost aprobata de "premierul Victor Viorel Ponta". "Din lecturarea memorandumului am inteles foarte bine de ce vrea STS-ul la Guvern. Acum s-a dezlegat enigma. Este clar ca angajamentele cu firma chineza l-au obligat pe Ponta sa largeasca spectrul de oferte pentru aceasta firma chineza", a declarat presedintele Traian Basescu.

Presedintele a spus ca il notifica public pe premier ca indiferent ce vot se va da in Parlament, ii este greu sa creada ca o astfel de lege va trece de Curtea Constitutionala, stiind atributiile legale ale STS. "Nu minciuna ca trebuia sa identifice pozitia avionului cazut in Apuseni, ca nu are in atributiile sale STS-ul, dar acum am inteles de ce a facut un joc de acest gen, murdar de altfel, pe seama securitatii nationale, domnul Victor Viorel Ponta: obligatiile asumate prin Memoramdum si aprobarea semnarii memorandmului de domnia sa, cu firma Huawei din China", a mai declarat Traian Basescu."

El a continuat: "Securitatea nationala nu se da pe mana unor firme de IT straine, indiferent cat de prietene am fi cu o tara sau alta, aceste lucru trebuie sa il stie si Victor Ponta".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Traian Basescu, atac la
Traian Basescu, atac la "Victor Viorel Ponta": "Premierul e corupt, la ASF e o cloaca, in USL e criza de maturitate"

Presedintele Traian Basescu a reactionat dur aseara fata de criza politica din USL. Seful statului le-a cerut celor doi lideri PSD si PNL sa inceteze "sa se joace de-a guvernarea".

Ponta: Basescu mi-a zis ca asteapta stabilitate. Nu demisionez daca PNL se retrage
Ponta: Basescu mi-a zis ca asteapta stabilitate. Nu demisionez daca PNL se retrage

Victor Ponta a declarat ca a discutat la telefon cu presedintele Traian Basescu si ca acesta i-a transmis ca asteapta "stabilitate", fapt cu care si el este de acord, si a precizat ca nu va demisiona din postul de prim-ministru daca liberalii se retrag de

Criza politica din USL se prelungeste pana luni. Antonescu:
Criza politica din USL se prelungeste pana luni. Antonescu: "Noi, deocamdata, am cam fost dati afara de la guvernare"

Crin Antonescu a anuntat ca liberalii ii stau la dispozitie pana luni premierului Victor Ponta cu propunerile pe care le-au facut pentru Guvern.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.