Dan Andrei Aldea a murit. Cântărețul și compozitorul român avea 69 de ani
Dan Andrei Aldea a murit. Cântărețul, poliinstrumentistul și compozitorul român s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani, conform unui anunț făcut, pe pagina sa de Facebook, de Nicu Alifantis.
Solistul și chitaristul Lucian Teofil Boar a publicat pe pagina sa de Facebook un comunicat al soției lui Dan Andrei Aldea, Dana Aldea, în care se precizează că muzicianul a murit în somn, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în Călărași. Potrivit Danei Aldea, trupul neînsuflețit al muzicianului va fi transportat la București, unde va fi incinerat, conform voinței sale.
Născut la 9 martie 1950, în București, Dan Andrei Aldea a fost liderul formației Sfinx în anii '70 și s-a stabilit din 1981 în Occident (mai întâi în Belgia, apoi în Germania), unde a lucrat ca muzician dedicat studioului de înregistrări.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ce studii a avut Dan Andrei Aldea
A absolvit, în 1968, Liceul de muzică „George Enescu” din București. În toamna aceluiași an, a fost admis la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”.
Fiind primit în trupa Sfinx în perioada care a precedat admiterea sa la Conservator, el a fost exmatriculat ulterior, pentru că nu s-a prezentat câteva luni de zile la școală, timp în care a atudiat chitara pe cont propriu.
În toamna lui 1969 a susținut un nou examen de admitere și a promovat în 1973 secția vioară, la clasa lui Dan Cumpăta.
În România, a participat ca solist vocal, instrumentist sau compozitor pentru sute de piese, sub nume propriu sau în ajutorul altor muzicieni. A cântat, în special după stabilirea sa în Germania, muzică clasică, blues, rock, reggae, pop-rock, folk, jazz, country. Este considerat unul dintre cei mai creativi chitariști români.
Dan Andrei Aldea a scris și muzică de scenă, dar și coloana sonoră pentru filmul Nunta de piatră (1972, în colaborare cu Dorin Liviu Zaharia). Pentru scenă, a scris singur sau cu ajutorul celorlalți membri Sfinx, muzica spectacolelor Suferințele tânărului W (Goethe), Elisabeta I, A douăsprezecea noapte (Shakespeare). Din muzica acestuia din urmă a rămas celebru „Cântecul bufonului”, cunoscut astăzi publicului și prin alte interpretări.
Dan Andrei Aldea a plecat din România în perioada comunistă
În 1981, Dan Andrei Aldea semnează un contract cu trupa sa în Belgia, însă nu mai revine în țară și solicită azil politic.
Ulterior, se va stabili la München, Germania, unde își construiește un studio de înregistrări, Dan's Own.
Într-un interviu acordat lui Nelu Stratone în 2002, Dan Andrei Aldea a declarat că sfârșitul formației Sfinx a fost prefigurat încă din 1972, la plecarea lui Toroimac. După turneul cu Zalmoxe, încheiat în 1979, relațiile în interiorul formației s-au răcit foarte tare, iar Nicolae Enache, singurul membru al formației mai apropiat de Aldea, a părăsit formația pentru alte proiecte.
În același interviu, Dan Andrei Aldea a declarat că plecarea sa din țară, în 1981, nu a fost o decizie de moment, ci rezultatul firesc al unei hotărâri pe care o luase cu mulți ani înainte.
Deși după 1989 a fost invitat în nenumărate rânduri să reînființeze formația, Aldea a refuzat de fiecare dată.
„...scopul meu este de a deveni un muzician complet și competent care să poată comunica cu alții în aceeași direcție. Orgoliul de a sta în centrul atenției nu îl am și doresc mai degrabă să stau în spatele consolei într-un studio de înregistrări, să coordonez munca și să mă bucur de rezultatele acesteia”, spunea Dan Andrei Aldea, într-un interviu.