"Daca nu le convine, sa plece!". Lefuri de mii de euro la ANOFM, injumatatite in portofelul sefului

×
Codul embed a fost copiat

Fostul sef al Agentie Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Silviu Bian, arestat pentru luare de mita, nu mai poate sa joace rolul nevinovatului.

Judecatorii care au decis sa il trimita in arest si-au motivat decizia.

Potrivit acestora, Bian avea pe maini, cravata, sacou si pantaloni substanta fulorescenta folosita de procurori atunci cand marcheaza banii pentru un flagrant.

Cei care-l incrimineaza sustin ca suspectul avea pretentia ca angajatii platiti din fonduri europene sa ii dea lui jumatate din leafa lor.

Cazul fostului presedinte al ANOFM este dovada clara ca unii functionari de rang mare, de cele mai multe ori numiti pe criterii politice, nu au nici teama, nici jena atunci cand vine vorba de bani.

Citește și
Silviu Bian
Bian, dat afara din partid dupa ce a fost arestat pentru mita. "Ne delimitam de faptele sale"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

17 septembrie 2011

Potrivit procurorilor Silviu Bian s-ar fi intalnit cu directorul centrului de pregatire de la Rasnov intr-o parcare, la intrarea in Alba Iulia. A luat de la fostul sau subaltern o punga rosie de plastic si a lasat-o pe bancheta din spate a masinii spun procurorii. In bagaj erau 22.000 de euro si 19.000 de lei.

Ristea Costache il atentioneaza ca unii dintre cei care au cotizat se plang ca sumele cerute sunt prea mari. "Unii cam stramba din nas" se arata in rechizitoriu.

Seful ANOFM stie ca dintr-o singura semnatura ii poate lasa fara paine asa ca ii raspunde sec: "pleaca daca nu le convine, comenteaza afara..." ar fi spus Bian, potrivit anchetatorilor.

Angajatii de la Rasnov evita sa vorbeasca despre subiect.

Pe surse, jurnalistii au aflat ca lefurile unora sunt de ordinul miilor de euro, altfel nu ar fi avut cum sa dea spagi atat de mari.

Procurorii anticoruptie i-au monitorizat pe Bian si Ristea si in 15 octombrie. Intr-un birou al centrului de pregatire Bian marturiseste ca se simte monitorizat de DNA si incearca sa-si acopere urmele.

"Foarte mare grija. Acasa nimic, nici prin calculatoare". Ii atrage el atentia lui Ristea caruia ii cere sa nu recunoasca "nici taiat in 50 daca vine vreo acuzatie", spun procurorii.

Primeste apoi inca o punga cu 82.000 de lei, potrivit anchetatorilor si urmeaza replica deja celebra.

"Trebuie sa vad exact unde-i pun ca nu vreau nici pe nevasta-mea s-o bag in trepidatii"

Urmeaza flagrantul. Desi Bian sustine in fata instantei ca este nevinovat anchetatorii sustin ca a fost prins cu substanta fluorescenta pe maini si pe haine.

Mecanismul era simplu: Bian aproba de la Bucuresti fondurile pentru proiectele europene, dar isi face parte. Banii veneau din Bugetul Asigurarilor de Somaj. Adica din contributiile pe care le platim cu toti la stat.

Acum ministrul muncii sustine ca nu stie cati dintre angajati isi injumatateau salariile pentru bunastarea domnului director.

ANOFM si agentiile judetene au castigat proiecte de aproape 100 de milioane de euro din fonduri europene.

Pe ce s-au dus banii? De pilda cei implicati s-au gandit sa "Promoveze femeia" si au cheltuit 90 de mii de euro ca sa inchirieze doua masini de teren, cu motor de 230 de cai putere, geamuri electrice fata/spate, faruri bi-xenon, scaune incalzite, computer de bord cu GPS si jante din aliaj. Probabil doar asa se simteau doamnele in siguranta.

Si programele de pregatire arata mai degraba ca un tur al Europei. Zeci de participanti s-au scolit in Spania,Olanda, sau Franta. O astfel de excursie la Paris a costat 155.000 de euro, e drept pentru 110 oameni. Alti 27 de norocosi au ajuns in Portugalia. Si ei au stat 6 zile si au cheltuit 54.000 de euro. Ministrul ne explica.

'In general sunt study tour-uri. un schimb de experienta pe care trebuie sa-l ai cu alte state europene" spune Sulfina Barbu.

Nimeni nu stie insa cat de eficiente au fost aceste excursii de pregatire. Sigur este doar ca au fost extrem de scumpe.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Bian despre spaga:
Bian despre spaga: "Trebuie sa vad unde-i pun ca nu vreau sa o bag pe nevasta-mea in trepidatii"

Acesta este unul dintre primele lucruri spuse de Silviu Bian, fostul presedinte al ANOFM, dupa ce a primit intr-o punga de plastic aproape 20.000 de euro de la unul dintre fostii sai angajati.

Bian, dat afara din partid dupa ce a fost arestat pentru mita.
Bian, dat afara din partid dupa ce a fost arestat pentru mita. "Ne delimitam de faptele sale"

Biroul Permanent Judetean al PDL Alba, reunit, luni, in sedinta de urgenta, a luat in discutie cazul fostului presedinte al ANOFM Silviu Bian, arestat pentru luare de mita, si a decis excluderea acestuia din partid, a anuntat Biroul de Presa al PDL Alba.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.