Cum vrea Primăria Capitalei să reducă nivelul zgomotului de pe străzile din București. Amenzile pe care le pot primi șoferii
Cei cu mașini și motociclete zgomotoase ar putea plăti amenzi mari dacă circulă pe timpul nopții în Capitală. E un proiect aflat în dezbatere publică care i-ar putea amenda pe șoferi cu până la cinci mii de lei dacă își turează motoarele.
Astfel speră primăria să reducă din zgomotul de pe timpul nopții și așa greu de controlat. Zgomotul este o mare problemă și pentru sănătate, o recunoaște și Organizația Mondială a Sănătății. Unu din cinci cetățeni UE are probleme de sănătate din cauza asta.
Ce spun specialiștii în zgomot
Echipa Știrile PRO TV a făcut un experiment și a măsurat nivelul zgomotului în una dintre cele mai aglomerate zone din Capitală, unde depășirile erau cu mult peste norma admisă. Lucrurile nu stau diferit nici noaptea, spun specialiștii în zgomot.
Bogdan Lazarovici, acustician: „În primul rând ne afectează pentru că nu putem dormi și când te trezești noaptea și nu ai odihna de care ai nevoie, apar problemele cardiovasculare, probleme de auz dacă nivelul de zgomot e prea mare. Există o directivă europeană care spune că toate orașele cu peste 100 de mii de locuitori trebuie să își măsoare nivelul de zgomot. Teoretic ar trebui să existe un sistem de 15 stații de măsurare a zgomotului care să fie distribuite prin București. De exemplu, în Oradea, există un sistem de măsurat nivelul de zgomot de la autovehicule, motociclete care este folosit în mod constant pentru reducerea zgomotului din oraș”.
Localnic: „Catastrofal. Se aude dacă stai cu geamul închis, se aude. Stau în spatele blocului. Dacă stai la stradă... Vecinii sunt exasperați”.
Localnic: „E destul de zgomotos, mai sunt și sirene, claxoanele, ne cam stresează”.
Un proiect al Primăriei Capitalei ar putea reduce zgomotul pe timpul nopții și să îi sancționeze pe cei care depășesc nivelul admis de zgomot cu până la cinci mii de lei.
Gabriel Rău, inițiatorul proiectului: „Definește cadrul legal în care poliția rutieră și RAR pot să acționeze. În acest moment există deja controale mixte în trafic, între rutieră și RAR, practic acest proiect le permite să adauge și componenta aceasta de sunet, astfel încât atunci când o mașină este oprită prin sondaj în trafic în urma suspiciunilor, să i se poată verifica și nivelul de zgomot pe care aceasta mașină îl produce. Sunt peste 75 de bulevarde în București care depășesc nivelul de zgomot”.
Costin Giurgea, realizatorul emisiunii „Superspeed”: „Mașinile care fac cel mai mare zgomot sunt în mod sigur mașini, mai degrabă, sport. Este foarte important de știut că mașinile sport nu fac zgomot deranjant dacă ele sunt conduse în regim normal, ele fac zgomot deranjat dacă stă cineva cu ele la 6, 7, 9 mii de rotații pe minut că e normal, dacă te apuci și schimbi treptele atât de sus, în mod clar mașina o să facă mult zgomot”.
Cele mai recente hărți care măsoară nivelul de zgomot sunt din 2016. Primăria a încheiat în primăvară un contract pentru refacerea lor, cu o durată de execuție de 14 luni.