Cum se pregătește păstrăvul la borcan pentru iarnă. Secretele unei gospodine
Vara este pe terminate, iar gospodinele au început deja să umple cămările cu bunătăți pentru sezonul rece.
Nu doar fructele și legumele se pun la borcan ci și peștele, cum ar fi păstrăvul proaspăt preparat la cuptor cu condimente potrivite, care odată conservat poate fi păstrat și câteva luni.
Ionuț Todoran, proprietar păstrăvărie: „Un an jumate, cam doi ani îi trebuie să ajungă la dimensiunea de comercialziare și din exemplarele mai mici, ii scoatem, să facem conservă.”
Pescar împătimit, Ionuț Todoran și-a transformat pasiunea în afacere. A înființat o păstrăvărie cu șase bazine, la poalele munților Gurghiu.”
Ionuț Todoran, proprietar păstrăvărie: „Este alimentată din râul Ghurghiu, e o apă de munte. O apă foarte bună pentru creșterea păstrăvului. Avem clienți din toată zona, încercăm să avem o calitate cât mai bună al păstrăvului.”
Acum, mulți clienți cumpără pește pentru conserve. Vin să ceară păstrăvi potriviți pe care îi păstrează peste iarnă. Peștele este ținut câteva ore în apă cu oțet, apoi este pus în borcane.
Bianca Todoran: „Trebuie cu grijă, ca să se poată să se introducă o cantitate mai mare de pește în borcan, 300 de grame, foaie de dafin, piper mozaic și trei grame de sare.
Borcanele vor sta în cuptor mai multe ore.”
Bianca Todoran: „Trebuie să fie lăsat în apă cu oțet pentru macerarea oaselor. Este o rețetă Dobrogeană , clasică, cu condimente simple.”
Cei care gustă sunt convinsi ca preparatul nu trebuie să lipsească din cămară.
Suceava Stela: „Este condimentată suficient, este gustoasă, carnea este în prorporție de 90 la sută, are un gust fin. Mi-a plăcut foarte mult. Făcut într-o cantitate mai mare și la cuptor e foarte gustos.”
Preparatul sanatos, doar cu ingrediente naturale, poate fi antreu sau ingredient in salate. Un kilogram de păstrăv costă până la 35 de lei în centrele comerciale și aproximativ 28 în păstrăvării.