Cum se formează tornadele și cum să ne ferim dacă ne întâlnim cu un asemenea fenomen
Pentru că tornadele nu pot fi prevăzute din timp, meteorologii noștri sunt acum precauți și anunță că unele vijelii pot să ducă şi la apariţia unor tornade.
Sunt fenomene extreme, necunoscute la noi până acum.
Tornada este o coloană circulară de aer care se rotește violent care pleacă dintr-un nor gros, de obicei de tip cumulonimbus şi atinge pământul. Dar tornada nu apare oricum și oriunde, ci este nevoie de un cumul de factori, în anumite condiţii.
În primul rând, e nevoie de o masă de aer cald și multă umezeală la sol, și o masă de aer uscat și rece la altitudine. Intrate în contact, cele două se pun în mișcare și stârnesc o furtună însoțită de vânt puternic. Se formează astfel aceste vortexuri, aceste vârtejuri orizontale. Masa de aer de la nivelul solului însă va începe să se ridice la suprafață întocmai ca un balon cu aer cald.
În acest fel, vortexul se transformă într-unul vertical, practic o pâlnie care va absorbi din ce în ce mai mult aer cald de aici de la pământ. Aerul cald cu umezeală va ajunge la altitudine și va alimenta norul cumulonimbus dislocând totodată aerul rece din înălțimi, care la rândul lui va fi împins spre pământ. Astfel, pâlnia va căpăta și o mișcare de rotație dar va avansa și către sol. În momentul în care acest vârtej ajunge la pământ, putem vorbi de tornadă.
Tornadele au fost observate pe toate continentele, din America până în Asia și Australia, mai puțin în Antarctica. Ele sunt cele mai studiate în Statele Unite acolo unde se înregistrează peste 1.200 de asemenea fenomene în fiecare an. Tot acolo, anual, 60 de oameni sunt ucişi, în medie, de tornade mai ales după ce sunt loviți de obiecte luate de vântul puternic.
Brandon Miller, meteorolog CNN și cercetător care a studiat mai multe tornade americane, ne sfătuiește cum să ne ferim în cazul apariției unor asemenea fenomene.
Brandon Miller, meteorolog CNN: ”Dacă eşti într-o casă sau într-o clădire, ar trebui să mergi la nivelul cel mai de jos, să stai departe de orice fereastră, ideal într-un spaţiu fără geamuri precum un dressing room sau un subsol. Iar dacă locuinţa este una solidă, bine făcută, va rezista cu siguranţă unei tornade F2. Sub nicio formă nu veţi dori să fiţi într-o autorulotă sau casă mobilă sau casa din prefabricate pentru ca acestea nu vor rezista prea bine vânturilor puternice ale unei tornade.”
De obicei, viteza vântului în cazul tornadelor medii atinge aproximativ 200 de kilometri pe oră, dar sunt și cazuri extreme când poate depăși 400 de kilometri. Acestea din urmă sunt tornade distrugătoare care pot lua pe sus chiar și clădiri. Dar indiferent de situație, un lucru e cert: niciodată nu încercaţi să deveniţi vânători de tornade - așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută lângă Slobozia.
Brandon Miller, meteorolog CNN: ”Ce fac oamenii ăştia filmând tornada nu e chiar cea mai deşteaptă idee. Spre norocul lor, pare că tornada asta nu se mişca foarte repede, aş estima că înaintează cu 15-20 km/oră, deci teoretic ai putea să o depăşeşti cu maşina, dar nu ştii niciodată când dai peste un drum blocat.”
În România, autoritățile nu par deocamdată pregătite să gestioneze astfel de situații de unde și bâlbâielile în ceea ce privește avertizarea sau lipsa avertizării populației în cazul fenomenelor meteo extreme. În America, de exemplu, o tornadă poate fi prevăzută cu exactitate cu cel mult 13 minute înainte ca aceasta să apară.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!