Cum citesc oamenii din Ardeal vremea în foi de ceapă. Prognoza ”experților” pentru anul 2021

Dată publicare: 31-12-2020 09:07
Dată actualizare: 31-12-2020 09:45


Prognozele specialiștilor ne spun cum va fi vremea în următoarele zile, săptămâni, sau cel mult în următoarele luni.

Femeile din Ardeal, însă, ne pot spune cum va fi vremea tot anul, cu ajutorul unei... cepe. Obiceiul este vechi de sute de ani și nu dă niciodată greș.

Înainte să se încheie anul, gospodinele iau o ceapă roșie, din care aleg cu atenție 12 foi, pe care pun sare.

"Calendarul" se lasă peste noapte și se citește dimineața. Tradiția este păstrată cu sfințenie în Valea Mureșului.

Haide, că acum am venit de la biserică, să mergem să vedem cum a ieșit calendarul de ceapă, cum sunt lunile, să știm, să vedem ce este de făcut”.

În funcție de apa lăsată în foile de ceapă, femeile află dacă anul va fi unul secetos sau bogat în ploi. Spun că n-au dat niciodată greș.

Să ne uităm un pic, la ianuarie e cam udă, înseamnă că va fi și ploaie, și ninsoare. În februarie este umed, dar și uscat... martie e uscat, în aprilie o să fie bine, o să fie ploaie, ca să se poată ara”.

 

2021 va fi un an bun pentru agricultură

 

Tanti Emilia, gospodină din Ardeal: ”Înainte nu erau meteorologi care să spună cum e vremea, când să cosesc, să semăn și s-a inventat calendarul de ceapă și așa se orientau, lucrau. Noi așa am învățat și așa facem mai departe”.

Pentru a nu se pierde obiceiul, fetele din sat învață să citească vremea din foile de ceapă de la femeile mai vârstnice.

Ramona Cozma: ”Mi se pare o tradiție foarte folositoare și îmi pare bine că am venit aici, că m-a învățat nașa Mile să duc această tradiție mai departe și să învăț și eu pe altcineva”.

Bătrân: ”Mai demult așa era, făceau bătrânii și știau în care lună plouă și în care lună este vreme bună. Se mai ține, cine mai ține, mai demult ziceau bătrânii că mergem, cosim, după aia ziceau nu cosim, că plouă patru zile”.

”Expertele” consultate în timpul filmării spun că anul 2021 va fi unul bun pentru agricultură.

 

Tags: vremea, ceapa, ardeal,


VIDEO PROTVPLUS.RO