Ghid practic pentru a rezista pe caldura sufocanta. Cum sa va construiti singuri acasa un "aparat de aer conditionat"
Ca sa rezistati pe caldura sufocanta, tineti cont si de sugestiile medicilor: stati la racoare, hidratati-va si mancati fructe si legume de sezon.
In plus, cei care au incercat, sustin ca veti avea un somn linistit daca tineti timp de o ora perna in congelator. Sau ca sa va puteti crea o sursa de aer conditionat folosind cuburi de gheata. Atentie insa: diferentele mari de temperatura pot dauna grav sanatatii. Corpul uman radiaza caldura prin extremitati: fata, urechi, maini si picioare.
Ferind aceste zone de caldura, veti rezista mai bine pe aceasta vreme. Dupa 10 secunde cu apa rece pe incheietura mainilor, de exemplu, va puteti simti mai bine chiar si o ora.
Principalul "termometru" al organismului uman se afla in zona cefei. Purtati o esarfa umezita in jurul gatului si temperatura optima va fi mentinuta pentru intreg corpul. Nu supuneti insa corpul la socuri mari de temperatura, ne avertizeaza medicii.
Medic: Senzatia e placuta, bineinteles, in momentul asta. Efectul nu este benefic pentru ca iti provoaca pana la urma si modificiari la nivelul aparatului cardiovascular, pot sa apara salturi
Mihai Grecu, medic sef UPU-SMURD Timisoara: Nu e ok sa stai la 18 grade in camera si apoi sa iesi la 35 de grade afara. Cineva care are o problema de sanatate i se poate poate declasa un eveniment coronarian, sa faca un infarct miocardic acut, e posibil sa faca un accident vascular cerebral."
Transpiratia e cea care regleaza si mentine temperatura corpului. Mancati ceva iute, pentru ca veti transpira si va veti simti mai bine. Si mancati ceva sarat pentru ca apa din corp sa fie retinuta si sa nu va deshidratati.
Castravetele e leguma care contine cea mai mare cantitate de apa. 7-8 castraveti pot aduce in corp un litru de apa. Beti ceaiuri caldute sau apa rece in care sa adaugati frunze de menta, felii de lamaie sau castravete - care vor face bautura sa para mult mai racoritoare.
Iren Alexoi, nutritionist: "Ar trebui dimineata sa foloseasca fructele de sezon. La pranz o ciorba de legume, dar o ciorba light, care nu trebuie incalzita, sa fie mancata la temperatura mediului iar seara, salata, minunata salata"
Aerul fierbinte se ridica spre tavanul camerei, asa ca sa stati pe podea, unde e mai racoare. Ca sa aveti parte de un somn racoros, ideal al ar fi ca inainte de a merge la culcare, cu cel putin doua ore inainte, sa bagati o perna in congelator.
Mare grija sa protejati perna cu o punga din plastic pentru ca altfel risca sa se ude sau mai rau sa inghete. Perna pe care ati racit-o la congelator va va asigura confortul pana aproape de dimineata spun specialistii
Stingeti luminile si aparatura care emana caldura. Sau construiti-va singuri un asa-zis aparat de aer conditionat:
Ca sa va racoriti, umpleti un pahar cu gheata si suflati inspre el. Aerul care se va intoarce la dumneavoastra va fi mult mai rece, iar daca vreti si mai multa racoare, luati un bol, umpleti-l cu cuburi de gheata si puneti un ventilator sa bata inspre el.
Va asigur ca aerul care va veni spre dumneavoastra va fi si mai rece. Evitati cat puteti soarele. Ramaneti la umbra si purtati haine largi, din bumbac, in culori deschise.