Bilantul negru al caniculei. Unsprezece oameni au murit in Vaslui si Iasi, un barbat este in coma

×
Codul embed a fost copiat

Canicula din aceste zile nu a provocat doar lesinuri in serie ci si primele decese. Unsprezece oameni au murit in judetele Vaslui si Iasi.

Ambulantele au lucrat si azi cu un numar suplimentar de echipaje, ca sa faca fata avalansei de apeluri venite de la oameni aflati in pragul lesinului. Pana la ora 17:00, 642 de persoane au sunat la 112, din care 370 au fost urgente de cod rosu. 46 din ei au lesinat pe strada, doborati de caldura.

UPDATE Opt persoane au murit, joi, in judetul Vaslui, iar una este in coma, din cauza temperaturilor ridicate inregistrate, in toate cazurile fiind vorba de persoane cazute in spatii publice, potrivit reprezentantilor Serviciului de Ambulanta Judetean, citati de Agerpres.

"Ultimele victime inregistrate sunt un barbat in varsta de 42 de ani, vacar in satul Barlalesti, care a fost gasit in stare de inconstienta, pe camp si a unei femei de 62 de ani din Serbotesti, gasita moarta intr-un lan de porumb. In total, au fost opt victime decedate si una in coma, intubata, aflata la Compartimentul de Primiri Urgente din cadrul Spitalului de Urgenta 'Elena Beldiman' din Barlad", a declarat doctorul Dan Ungureanu, din cadrul SAJ Vaslui.

Citește și
canicula
CODUL GALBEN de canicula a fost prelungit. Prognoza meteo pentru urmatoarele trei zile
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

UPDATE Doua persoane au fost gasite, joi dupa-amiaza, in strada, in Iasi, la cateva ore dupa ce au decedat, a declarat pentru AGERPRES purtatorul de cuvant al Serviciului de Ambulanta Judetean, Nicolai Pralea. Potrivit sursei citate, in jurul orei 17.00, a fost primit un apel la Serviciul de Urgenta 112 prin intermediul caruia se anunta ca in localitatea Victoria un tanar de 22 de ani, venit de pe camp, a cazut in strada.

"La fata locului s-a deplasat un echipaj de ambulanta echipat cu medic. Echipajul Ambulantei nu a putut decat sa constate decesul. Am chemat politistii criminalisti pentru a demara o ancheta iar corpul a fost dus pentru efectuarea necropsiei, pentru a afla cauza decesului, deocamdata nu ne putem pronunta asupra acesteia. Asteptam rezultatele de la Institutul de Medicina Legala", a explicat asistent medical principal Pralea Nicolai.

Un alt apel la Serviciul 112 a fost primit in cursul dupa-amiezii, prin care se anunta ca un barbat a murit pe o banca din cartierul Nicolina, el fiind gasit de trecatorii care se duceau la cumparaturi la un hipermarket din apropiere.

"Echipajul de pe ambulanta, cu medic, a gasit pe banca un om al strazii, in varsta de 55 de ani. Echipajul medical a fost nevoit sa constate decesul, corpul fiind rigid, semn ca moartea era instalata de ore bune. Au fost persoane care au declarat ca l-au vazut inca de dimineata stand pe banca respectiva si ca de atunci nu s-a mai miscat. A fost solicitata interventia Politiei iar medicii legisti urmeaza sa afle cauzele decesului", a mai spus purtatorul de cuvant al SAJ Iasi.

Conform declaratiilor acestuia, pe parcursul a 11 ore, SAJ a fost solicitat de 285 de ori, numarul celor care au necesitat ajutor medical fiind mult mai mare decat intr-o zi normala.

UPDATE Patru persoane, cu varste cuprinse intre 50 si 78 de ani, din judetul Vaslui, au murit, in decurs de cateva ore, si alte doua sunt in coma, joi dupa-amiaza, din cauza caniculei, majoritatea victimelor fiind gasite cazute pe camp, unde se aflau la munci agricole, conform news.ro.

Potrivit reprezentantilor Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Vaslui, prima victima a caniculei este un barbat de 51 de ani, din localitatea Hurduci. Acestuia i s-a facut rau la serviciu - o moara din sat - din cauza caldurii si a fost luat de catre un coleg cu masina pentru a fi dus acasa. In drum spre casa, barbatul s-a simtit din ce in ce mai rau, astfel ca a fost solicitata ambulanta.

Autosanitara solicitata sa intervina la caz l-a gasit pe barbat decedat.

Alti doi vasluieni, de 50 si 78 de ani, au fost gasiti morti pe camp, unul in Gologofta, celalalt in Zorleni.

Cea de-a patra victima a fost inregistrata la Fedesti, unde un barbat de 60 de ani a fost gasit in coma de catre echipajul medical al Ambulantei. In pofida manevrelor de resuscitare, vasluianul nu a mai putut fi salvat. Si in acest caz, barbatul se afla la prasit pe camp inca de la ora 7.00, dupa cum au afirmat rudele acestuia.

”Alte doua persoane, un cioban de 50 de ani, din Bancesti, si un barbat de 75 de ani, din Simila, se afla in coma si se fac manevrele specifice de resuscitare, prognosticul fiind foarte rezervat. In toate cazurile, decesele s-au inregistrat in contextul actual al caniculei, caldura fiind factorul favorizant”, a declarat, joi, pentru News.ro purtatorul de cuvant al SAJ Vaslui, medicul Dan Ungureanu.

Prima victima a caniculei in judetul Vaslui a fost inregistrata miercuri, cand un barbat de 74 de ani a murit pe un camp in timp ce se indrepta spre casa.

Iasi: Inca un barbat tanar, dus la spital cu temperatura de 43 de grade, din cauza caniculei

Medicii ieseni fac apel la cetateni sa evite sa iasa din casa in perioada caniculei, dupa ce inca un barbat, in varsta de 43 de ani, a intrat in coma din cauza hipertermiei (soc termic), dupa ce a muncit pe camp.

Coordonatorul UPU-SMURD Iasi, Diana Cimpoesu, a declarat joi, presei, ca un echipaj medical transporta de la Targu Frumos un barbat care a intrat in coma din cauza temperaturii corporale crescute din cauza caniculei.

"Pacientul are o temperatura corporala de 43 de grade Celsius dupa ce a muncit la camp. El este in coma, este intubat si ventilat de echipajul SMURD care il transporta de la Targu Frumos spre Iasi. Fac un apel la cetateni sa nu mai iasa in aceasta perioada la muncile campului sau la munca in constructii si sa se protejeze. Suntem ingroziti de ceea ce se intampla", a declarat pentru AGERPRES Diana Cimpoesu, coordonatorul UPU-SMURD Iasi.

Acesta este al patrulea caz, in numai 24 de ore, cand o persoana ajunge la spital din cauza hipertermiei. Alte doua persoane, un barbat de 39 de ani si un altul de 41 de ani sunt internati, in coma, la Spitalul de Neurochirugie, dupa ce au stat in soare pentru a munci la camp. O alta persoana, un barbat de 42 de ani, angajat al societatii de salubrizare din Iasi, a murit la scurt timp dupa ce i s-a facut rau in timp ce muncea la sortarea deseurilor.

Avertismentele medicilor

 

Unul dintre ei cei decedati, angajat la Serviciul de salubritate din Iasi, a fost gasit in coma, cu aproape 44 de grade Celsius temperatura corporala. Muncise intreaga zi pe strada. Alte doua victime, au suferit un stop cardio-respirator, iar in Vaslui, un barbat a fost rapus de caldura, la camp. Medicii avertizeaza, ca nu trebuie sa iesim in miezul zilei ,afara in soare. Codul galben de canicula, a fost prelungit inca doua zile, pentru sudul, estul, si vestul tarii.

Barbatul de 32 de ani, muncitor la societatea de salubritate s-a stins miercuri, in timpul programului de munca, din cauza caldurii - spun colegii lui revoltati. Cand lucra in centrul orasului i s-a facut rau, iar martorii au sunat la 112. Omul a fost dus la spital in stop cardiorespirator si nu a mai putut fi readus la viata.

Diana Cimpoesu, sef UPU Spitalul Sfantul Spiridon, Iasi: "Barbatul avea o temperatura a corpului de 43,8 grade Celsius. S-au efectuat manevre de resuscitare, insa a decedat. Se va dispune necropsia pentru a vedea daca suferea si de alte boli cronice."

Sefii societatii de salubritate spun ca au respectat toate regulile de lucru pe canicula. Inspectoratul territorial de munca a deschis o ancheta.

Vasile Catea, directorul firmei de salubritate: "El nu avea o munca grea, nu statea toata ziua in soare si masinile sunt dotate cu aer conditionat. De asemenea, a avut parte de pauze si a primit apa. Vom declansa o ancheta pentru a vedea ce s-a intamplat."

George Tanasievici, director adjunct ITM Iasi: "Din primele declaratii nu s-a incalcat nicio regula, insa vom deschide o ancheta pentru a vedea cine se face vinovat de moartea acestui om. Din primele declaratii verbale de la muncitorii din teren nu pare a fi nici o neregula."

Si la Vaslui canicula a facut victima: un barbat de 75 de ani care se afla la munca pe camp a cazut secerat in miezul zilei si nu a mai putut fi salvat. Doctorii spun ca batranul suferea de mai multe boli cronice.

Medicii de la Spitalul "Sfantul Pantelimon" din Capitala avertizeaza ca o expunere indelungata la soare poate sa provoace de la arsuri ale pielii si insolatie, care se manifesta cu greata, varsaturi, dureri de cap, pana la deces. In acest caz tragic, temperatura organismului creste la peste 40 de grade Celsius, iar organele interne cedeaza.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Canicula a transformat autobuzele RATB lipsite de aer conditionat in saune. Afisul care i-a enervat pe calatori
Canicula a transformat autobuzele RATB lipsite de aer conditionat in saune. Afisul care i-a enervat pe calatori

Temperaturile au ajuns aproape de 40 de grade Celsius miercuri, iar umezeala din aer a facut ca disconfortul termic sa fie resimtit din plin de cei care au avut drum prin orase, la orele amiezei.

CODUL GALBEN de canicula a fost prelungit. Prognoza meteo pentru urmatoarele trei zile
CODUL GALBEN de canicula a fost prelungit. Prognoza meteo pentru urmatoarele trei zile

Joi, ramanem cu vremea calduroasa; canicula revine in sud si sud-est. Maximele ajung in intervalul 29-36 de grade, iar catre seara apar cateva averse in zonele montane, in nord-estul si centrul tarii.

A fost atat de cald incat s-au curbat sinele de tramvai. Scenele uluitoare surprinse in Romania
A fost atat de cald incat s-au curbat sinele de tramvai. Scenele uluitoare surprinse in Romania

Noaptea care a trecut a fost cea mai calda din istoria masuratorilor meteorologice. La Alba Iulia, de exemplu, termometrele au aratat 21 de grade.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.