Cum să te recuperezi din mahmureala de Crăciun. Remedii tradiționale
Zeama de varză, murăturile și ciorba de potroace au fost foarte apreciate astăzi de cei care au băut cam mult în cinstea moșului.
Însă unii pacienți cu suferințe cronice care n-au voie deloc alcool și nu au respectat sfatul medicului, au petrecut a doua zi de Crăciun la spital.
Cei care au scăpat doar cu o durere strașnică de cap s-au prezentat iar la raioanele cu băuturi să-și facă provizii pentru Revelion.
Paharul de vin, aerat la fix, cât mesenii au isprăvit aperitivele, a însoțit pentru mulți friptura de porc. Din fericire, în ultima vreme majoritatea s-au ospătat cu măsură. La spitale au ajuns mai puțini ca în anii trecuți.
De regulă sunt cei care au trecut de la post direct la platourile de piftie. Dar și un comerciant de vin fiert de la un târg de Crăciun care a amețit de la vaporii de alcool și a leșinat. Ei vor face - la indicația medicului - o pauză alimentară și vor sta departe de alcool. Restul se pregătesc pentru încă o petrecere.
Ce se întâmplă cu cei care golesc de sărbători damigeana? Folosesc deseori remedii populare, deși unele le fac și mai rău.
Persoană: „Murături. Dar dacă nu bem alcool, nu trebuie să luăm murături”.
Persoană: „Cea mai bună soluție e zeama de varză. O cană, două”.
Acetaldehida și malonaldehida sunt cei doi compuși toxici rezultați din degradarea alcoolului responsabili de stările cumplite de rău pe care le știu bine, cei care au pierdut șirul paharelor măcar o dată - greață, usturime pe gât, vedere dublă sau încețoșată și un cap care bubuie ore întregi.
Dacă este și limba “plută”, adică foarte uscată, e clar că organismul a ajuns la deshidratare severă. Deci nu-i dați zeamă de varză, că aduceți în organism și mai multă sare!
Cu apă multă, fructe și legume proaspete, dar și sucuri și compoturi, efectele alcoolului trec ceva mai repede.
De fapt, colagenul chiar susține rehidratarea, după excesul de alcool. Dacă acriți ciorba cu borș, ajutați ficatul cu enzime valoroase și vitamina C, pentru metabolizarea compușilor toxici.
Pastilele împotriva mahmurelii, care se găsesc și în magazine, pot tempera ușor simptomele, pentru că au vitamine și compuși antiacizi. Dar nu vor accelera procesul. Așadar, cea mai eficientă soluție rămâne să beți cel mult două pahare, în cel puțin două-trei ore. Ca să decideți rațional să vă opriți.
Persoană: „Dacă consumăm alcool, pe urmă trebuie să petrecem până dimineața, și nu mai avem energie să avem grijă de copii”.