Cum s-a văzut aurora boreală în diferite zone ale României. Cercetătorii explică de ce nu e deloc neobișnuită la noi
Începutul de an a fost marcat de un spectacol fascinant pe cerul României. Este vorba, despre o auroră boreală în tonuri roșiatice. Fotografii pasionaţi de fenomenele astronomice au surprins dansul uluitor al luminii.
Aurora boreală s-a văzut cel mai bine în zona de nord a țării, dar a fost remarcată inclusiv în centru şi sud. Un pasionat de astronomie povesteşte cum, pe cer, în Maramureș, a apărut miercuri seară o imensă pată de culoare.
Eduard Mociran, observator: „Am văzut o tentă roșiatică pe cer. În jur de ora 7 jumate a fost o izbucnire când s-a văzut cu ochiul liber.”
Fenomenul este vizibil şi în România atunci când se produc explozii solare puternice.
Anul trecut, s-au înregistrat cele mai puternice furtuni geomagnetice din ultimele două decenii, astfel că aurora boreală a putut fi admirata în ţara noastră, de mai multe ori.
Odată intrate în atmosfera Pământului, particulele solare se ciocnesc de diverse gaze care plutesc în aer. Acestea încep să strălucească în culori diferite, în funcție de altitudine.
La sub 100 de kilometri - vom vedea o auroră albastră spre violet. Aceasta este vizibilă, în special, la Polul Nord și la Polul Sud.
În România apare aurora boreală în nuanţe de verde, care se formează la peste 100 de kilometri sau, și mai des, cea roșie, la peste 300 de kilometri.
Deși excepțional, specialiștii spun că anul acesta fenomenul s-ar putea repeta.
Silviu Gurlui, prof. univ. dr. la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași: „Anul acesta, anul 2025 va fi un an cu activitate solară maximă și ne așteptăm ca asemenea fenomene luminoase în atmosferă să fie din ce în ce mai multe. Vor fi multe explozii solare și acestea duc mai departe la fluxul de particule mult mai intense”.
Adrian Șonka, astronom: „Maximul solar vine cam la 11 ani. Oamenii nu prea puteau să fotografieze aurora, dar eu estimez că și acum 11 ani se vedeau la fel de des când a fost maximul solar”.
Pe de altă parte, cercetătorii de la NASA au anunțat încă de anul trecut posibile recorduri în ceea ce privește furtunile geomagnetice, care duc la apariţia unor aurore boreale neobișnuit de luminoase.
În prezent, există aplicații care le furnizează informații despre activitatea soarelui şi activitatea geomagnetică tuturor pasionaților de astronomie și fotografie.