Cum s-a luat decizia uciderii celor trei urși în Miercurea Ciuc pentru că nu au putut fi alungați din oraș

×
Codul embed a fost copiat

Un incident revoltător a avut loc în Miercurea Ciuc. Trei urși tineri au fost împușcăți unul după altul din simplul motiv că autoritățile și specialiștii nu au fost în stare să-i alunge marți noapte din oraș.

Asta după ce au eșuat zilele trecute și în tentativa de a-i captura. O coincidență sinistră face că întâmplarea să aibă loc de Ziua Internațională a Biodiversitații, care este sărbătorită și la noi.

Ordinele de împușcare au venit la intervale mici de timp, după ce urșii s-au plimbat două ore printr-un cartier mărginaș al orașului Miercurea Ciuc. O femeie a sunat la 112 când a văzut că unul dintre ei i-a intrat în gospodărie.

Adela Șvela, proprietara casei: „Am auzit ceva zgomote și când deschid ușa văd un urs mare care merge în grădină.”

Viceprimarul a condus întreaga operațiune însoțit de echipe de jandarmi, angajați de la ISU și de la serviciul de ambulanță. Susține că ar fi făcut totul ca să salveze animalele dar...

Citește și
urs, animal
Parc din Pitești, evacuat din cauza unui urs. Autoritățile au emis mesaj RO-Alert
Două bloggerițe din Ucraina care ridiculizau soldații ruși au fost împușcate mortal, la Vinnîțea. Suspectul, găsit decedat

Bela Bors, viceprimar Miercurea Ciuc: „Ne-am deplasat și am constatat chiar când ursul a vrut să forțeze ușa casei unde proprietara era acasă și era musai să chemăm toată comisia.”

Inițial echipajele de intervenție au alungat sălbăticiunile în apropierea pârtiei de schi din Șumuleu. În ciuda gălăgiei, urșii n-au plecat.

Bela Bors, viceprimar Miercurea Ciuc: „Urșii nu au reacționat ca un animal sălbatic când aud o sirenă, o petardă. Nu au fugit deloc nici după prima împușcătură, cei doi ursi nu au fugit și am fost nevoiți să dăm ordinul următor și următor."

Legea oferă și un ghid de evaluare a comportamentului urșilor și a situațiilor în care aceștia pot fi sacrificați.

Risc mediu:

- alungare sau tranchilizare și relocare
-nu se retrage la observarea oamenilor.
-este surprins/alungat și lansează un atac fals.
-a fost observat repetat în intravilan.
-nu este oprit de măsurile de protecție existente.
-se hrănește cu gunoaie în prezența oamenilor.
-nu se retrage când este alungat
, potrivit ordonanţei de urgenţă 81/2021, Lege 197/2022)

Astfel, dacă animalul intră des în localitate se hrănește cu gunoaie și nu se retrage când este alungat, riscul este considerat mediu.

Risc mare: 

-extragere prin eutanasiere/împușcare
-prins într-o capcană neautorizată și prezintă răni grave.
-întră în gospodării, nu se retrage și devine agresiv.
-lansează un atac.
-devine agresiv în urma rănirii/administrării substanțelor tranchilizante.
-atacă omul în zona locuită.
-atacă animale domestice în intravilan
, potrivit ordonanţei de urgenţă 81/2021, Lege 197/2022)”

Riscul este mare atunci când ursul lansează un atac, este rănit, ori prins într-o capcană de unde ar putea scăpa.

Reprezentanții asociației de vânătoare plătită de primărie pentru a interveni în asemenea situații fac, însă, declarații halucinante. Spun că marți noapte nu au recurs la tranchilizare pentru că această metodă ar fi eșuat cu o noapte înainte.

Hadnaghy Lehel, Asociația de Vânători Miercurea Ciuc: „A fost încercată tranchilizarea, dar nu a intrat în urs, deci undeva pe lângă a țintit. El fuge și tu trebuie să te duci după el, și în întuneric să te duci după un urs care nu știi dacă e tranchilizat e riscant.”

Însă, faptul că cineva a țintit pe lângă nu este din vina ursului și în multe cazuri pare mai ușor să apeși pe trăgaci, în loc să depui un efort pentru salvarea animalului.

Nici încercarea de a captura animalele cu ajutorul unei cuști cu momeală nu a dat roade timp de o lună, se plâng responsabilii. De ce nu a dat roade, nu se știe.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Voi dispune colegilor mei să verifice dacă legea a fost aplicată în mod corespunzător. Măsura împușcării este o măsură care trebuie luată doar atunci când epuizăm celelalte căi de a diminua pericolul respectiv”.

La Băile Tușnad, tot în Harghita, autoritățile locale au reușit să rezolve problema după ce au înconjurat casele și grădinile cu garduri electrice. Au renunțat la pomii fructiferi de pe domeniul public și au cumpărat pubele de gunoi care se închid etanș. În acest an, niciun urs nu a mai intrat în localitate.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Ivana Knoll 'a debutat' și la EURO 2024! Apariție de senzație în tribune, la meciul Spania - Croația
FOTO Ivana Knoll 'a debutat' și la EURO 2024! Apariție de senzație în tribune, la meciul Spania - Croația
Citește și...
Un urs a fost căutat ore-n șir de autoritățile din Pitești, după ce a fost văzut într-o parcare. A fost emis mesaj RO-Alert
Un urs a fost căutat ore-n șir de autoritățile din Pitești, după ce a fost văzut într-o parcare. A fost emis mesaj RO-Alert

A fost o noapte lungă pentru autoritățile din Pitești. Mai multe apeluri la 112 au semnalat, puțin după miezul nopții, prezența unui urs pe centura ocolitoare, iar ceva mai târziu chiar în oraș.

Parc din Pitești, evacuat din cauza unui urs. Autoritățile au emis mesaj RO-Alert
Parc din Pitești, evacuat din cauza unui urs. Autoritățile au emis mesaj RO-Alert

Piteştenii au fost avertizaţi în noaptea de sâmbătă spre duminică, prin mesaje Ro-Alert, despre prezenţa unui urs în zona de nord-est a municipiului, autorităţile efectuând căutări pentru depistarea animalului.

Un urs a târât în pădure cadavrul unui șofer mort într-un accident rutier
Un urs a târât în pădure cadavrul unui șofer mort într-un accident rutier

Un urs a târât în pădure cadavrul unui șofer mort într-un accident rutier care a avut loc duminică în Massachusetts, scrie presa americană, citând autoritățile locale.

 

Recomandări
Mircea Geoană, tranșant: la fiecare patru ani, „populaţiei i se fură timpul, câte patru, cinci sau zece ani o dată”
Mircea Geoană, tranșant: la fiecare patru ani, „populaţiei i se fură timpul, câte patru, cinci sau zece ani o dată”

România are nevoie să-şi schimbe clişeele politice, să se lepede de moliciunea liderilor confecţionaţi din combinaţii şi mediocritate, să se smulgă din pasivitate şi obedienţă, consideră Mircea Geoană.

Suporterii români vor să coloreze Munchen-ul în roșu, galben și albastru: „Abia aşteptăm ora meciului”
Suporterii români vor să coloreze Munchen-ul în roșu, galben și albastru: „Abia aşteptăm ora meciului”

Germania este în sărbătoare! A început Euro 2024, cu un triumf al ţării gazdă în fața Scoţiei. Sâmbătă, în a doua zi a competiţiei, a venit rândul spaniolilor, croaţilor, italienilor şi albanezilor să treacă prin mari emoţii.

Fenomen grav în România. Problema medicală care ucide o persoană la fiecare 30 de minute.
Fenomen grav în România. Problema medicală care ucide o persoană la fiecare 30 de minute. "Nu mai are limită de vârstă"

La fiecare 30 de minute, un român moare din cauza unui infarct. Iar vârsta la care apare această problemă gravă de sănătate a scăzut tot mai mult.