Cum reușesc românii din diaspora să rămână conectați cu tot ce se întâmplă în țară. Ce arată cel mai recent studiu Google
Chiar dacă nu reușesc să ajungă acasă cât de des își doresc, românii din diaspora rămân conectați cu țara, cu ajutorul internetului.
O arată cel mai recent studiu Google, care spune că majoritatea celor plecați peste hotare, în țări precum Germania, Anglia, Franța, sau Spania, încă ascultă muzică românească, se uită la emisiuni, filme și seriale în română și urmăresc știrile. Mai mult de jumătate spun că zilnic vorbesc cu familia prin mesaje sau apeluri video.
Christina are 19 ani și este stabilită în Olanda de câteva luni. Studiază Arte și Științe și spune că zilnic își amintește de casă. Cel mai des accesează YouTube, unde caută muzică românească și vloguri.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Christina Tașcău, studentă în Olanda: „Ascult muzica românească în fiecare zi, sunt la curent cu tot ce e nou. De la artiști mari precum Smiley, Delia, la artiști noi. E un mod prin care mă simt mai aproape de casă”.
Cel mai recent studiu Google arată că nouă din zece români din diaspora accesează cel puțin o dată pe săptămână YouTube. Cei mai mulți pentru melodiile românești, vloggeri de la noi, filme și emisiuni de divertisment.
Smiley este artistul cel mai ascultat de românii din diaspora. Aproape 30% dintre participanți au spus că urmăresc și canalul de gastronomie al Jamilei. Rețetele cu sarmale, gogoși, ardei copți, mamaligă sau chiftele, sunt printre cele mai căutate.
Cel puțin jumătate din românii de peste hotare folosesc zilnic aplicații de pe telefon prin care țin legătura cu prietenii și rudele, fie prin mesaje, fie prin apeluri video. Este și cazul Iuliei Morogan, care este arhitectă și locuiește în Spania de doi ani.
Iulia Morogan, arhitect de interior în Spania: „Vorbim prin mesaje și apeluri video, ne trimitem poze și filmulețe. Mă simt așa mai aproape de ei și îmi place că mă includ astfel în planurile lor, și eu pe ei în ale mele”.
Pe Google, printre cele mai accesate, sunt site-urile de traducere din română în alte limbi, dar și cele cu emisiuni românești. Cele mai căutate rămân, însă știrile.
Renata Mogîldea, româncă stabilită în Berlin: „Poate într-un mod involuntar, contactul meu cu România a devenit parte din rutina mea zilnică. Tind să urmăresc știrile sau publicații, să mă mai pună la curent cu ce se mai întâmplă acasă, iar pe YouTube mai pun podcast-uri sau streaming-uri, doar ca să mai aud limba”.
Elisabeta Moraru, manager Google România: „Mai mult de 50% din căutări sunt în zona de știri. Și am văzut și căutări care sunt corelate în zona de traduceri, în special pentru limba germană și poate mai puțin pentru zona de engleză, franceză și spaniolă”.
Ultimele date ale Ministerului de Externe arată că sunt aproape șase milioane de români care trăiesc în afara țării. Însă oficialii Departamentului pentru Români de Pretutindeni apreciază că cifra trece de opt milioane.