Cum recunoaștem fake news-urile. Fenomenul afectează foarte mulți români

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

O sirenă a fost descoperită pe o plajă sau Melania Trump are o dublură - sunt doar două exemple de ştiri false, care au făcut carieră pe internet. Se răspândesc rapid, chiar dacă nu sunt adevărate.

În 2016, de exemplu, ştirile false despre alegerile din SUA au fost citite de peste 8 milioane de oameni pe reţele de socializare, spun cercetătorii americani. Fenomenul îngrijorător a atins şi ţara noastră.

În România fenomenul ştirilor false ia amploare cu ajutorul reţelelor sociale, spun specialiştii. Una din cinci persoane ar împărţi cu prietenii de pe reţele de socializare informaţia falsă.

Un sondaj Eurobarometru arată că mai mult de jumătate din românii aflaţi în fața calculatorului au încredere în ştirile citite în fluxurile reţelelor de socializare fără să pună la îndoială sau să verifice informaţia, apelând la alte surse.

"Având tehnologie, având 4 miliarde de oameni conectaţi, având nevoia de dopamină digitală de a arăta celor cu care suntem conectaţi în reţele sociale că suntem foarte informaţi, că am aflat primii despre ceva, oamenii simt nevoia asta de a shareui fără să verifice", spune Dragoș Stanca, analist social media.

Asta pentru că o informaţie este cu atât mai credibilă, cu cât are mai multe likeuri şi distribuiri. Statistic, Buzzfeed a analizat piaţa acum doi ani şi a descoperit că, pe Facebook, în februarie informaţiile false au ajuns la peste 3 milioane de oameni, în timp ce în august deja fuseseră citite de peste 8,5 milioane de oameni, care la rândul lor le-au redistribuit.

Marea majoritate a siteurilor din România care promovează ştiri false nu conţin detalii despre autorii lor, nu citează surse credibile sau informaţii ce pot fi verificate. Mai mult, formulările sunt evazive şi au în general titluri şocante, scrise cu majuscule.

"În primul rând pune la îndoială din prima informaţia, verifică dacă şi alte outleturi media au subiectul, vezi dacă informaţia în articol e susţinută de probe şi când a fost publicată”, spune Alexandru Negrea, expert în social media.

Ca să nu cădem în plasa ştirilor false, specialiştii ne recomandă în primul rând să ne abonăm pe reţelele de socializare la surse credibile şi cunoscute de informaţii.

 CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO