Cum poți să ai un consum mai mic de carburant cu ajutorul rutei ecologice, disponibilă în Google Maps
Google a anunțat disponibilitatea opțiunii de rută ecologică în Google Maps în România și aproape 40 de țări din Europa, începând din această săptămână.
Prin această funcționalitate, utilizatorii pot alege să ajungă la destinație pe ruta cu cel mai mic consum de carburant, ceea ce se traduce în economie de bani și reducere a emisiilor de carbon, un lucru în atenția a tot mai mulți europeni în contextul poluării și a crizei climatice.
Potrivit raportului Statista pentru 2022, transportul pe șosele este cea mai mare sursă de emisii de carbon din Europa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cum funcționează ruta ecologică a Google Maps
Pentru a exemplifica cum funcționează ruta ecologică, luăm exemplul unei persoane care merge cu mașina de la aeroportul Henri Coandă din București la Călărași. Pentru a se decide asupra traseului, deschide Google Maps, introduce destinația, iar aplicația îi va oferi ruta cea mai rapidă. Odată cu noua funcționalitate, Google Maps va afișa alături de traseul cel mai rapid și ruta cu cel mai mic consum de combustibil.
În cazul rutei aeroportul Henri Coandă-Călărași, utilizatorul va vedea că ruta ecologică este mai lungă cu șapte minute decât cea mai rapidă, dar are un consum de combustibil cu 12% mai mic decât aceasta.
Google Maps va afișa ruta ecologică la fiecare căutare, în cazul în care aceasta este diferită de ruta cea mai rapidă. Utilizatorul va vedea afișate economia relativă de combustibil pe ruta ecologică (exprimată ca procent din consumul pe ruta rapidă) și diferența de timp între cele două trasee. În cazul în care cineva vrea ca Google Maps să-i afișeze întotdeauna ruta cea mai rapidă, poate să o facă alegând această opțiune din „Setări”.
Funcția de rută ecologică a fost deja lansată în Statele Unite, Canada și Germania, iar rezultatele utilizării ei arată că a dus la o reducere estimată la jumătate de milion de tone metrice de emisii de carbon - echivalentul a reducerii traficului auto de pe șosele cu 100.000 de mașini cu motor termic.
Ruta ecologică în funcție de tipul de motor
Cea mai eficientă rută din punct de vedere a combustibilului variază în funcție de tipul de motor al autovehiculului. De exemplu, motoarele diesel sunt mai eficiente decât cele pe benzină sau pe GPL la viteze mai mari, iar vehiculele hibride sau electrice performează mai bine în condițiile de trafic aglomerat, cu multe plecări de pe loc. De aceea, utilizatorii vor putea selecta în Google Maps tipul de motor al mașinii - benzină, motorină, gaz, hibrid sau electric, pentru a putea obține cea mai eficientă rută ecologică și estimări mai exacte privind consumul de combustibil sau energie.
Soluția tehnologică s-a bazat pe datele privind eficiența combustibililor și energiei electrice furnizate de European Environment Agency și de Department of Energy’s National Renewable Energy Laboratory (NREL) din Statele Unite. Coroborând cu datele Google Maps privind trendurile de trafic, Google a dezvoltat modele avansate de machine learning pentru cele mai utilizate tipuri de motor din fiecare regiune.
Șoferii din România apelează deja la noua funcție
Mihai Nanu se pregătește să plece din Brașov spre Constanța și a ales ruta ecologică indicată de harta Google. Traseul lui ocolește municipiul București și durează cu 24 de minute mai mult decât cel mai scurt, dar asigură o economie de combustibil.
Mihai Codruț Nanu, șofer: „Practic avem un consum mai mic cu zece la sută dacă activăm această opțiune. Înseamnă undeva la 23-30 de lei mai puțin”.
În situația în care, până la destinație există mai multe rute, noua funcție introdusă pe harta Google indică pe care dintre ele consumul de combustibil este mai mic. Utilizatorul vede afișată economia relativă, dar și diferența de timp între trasee.
Șofer: „Aș alege pe cel mai economic având în vedere prețurile care sunt din ce în ce mai mari”.
Funcția introdusă pe harta Google calculează economia de combustibil în funcție de tipul de motor: pe benzină, pe motorină, electric sau hibrid. La viteze mai mari, motoarele diesel sunt mai eficiente decât cele pe benzină. Vehiculele hibride sau electrice performează mai bine în condițiile de trafic aglomerat, cu multe plecări de pe loc.
Dan Oros, director de marketing al Google România: „Asta se traduce în economie de bani, dar și în reducerea emisiilor de carbon. Noi mai oferim genul acesta de alegeri și în momentul în care vrei să cauți zboruri. Ți se afișează emisiile de carbon ale fiecărui zbor sau hoteluri care au adoptat practici ecologice”.
Statisticile arată că, în Europa, transportul pe șosele reprezintă cea mai mare sursă de emisii de carbon. Utilizând noua funcție care sugerează rute economice, șoferii fac economie la bugetul călătoriei, dar protejează și mediul.
Acestă nouă opțiune a hărților Google a fost lansată în 40 de state europene și este disponibilă deja pe unele dintre telefoane din România. Până când va deveni accesibilă tuturor mai este nevoie de câteva zile.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: motorină, benzina, masina, google maps, poluare, masini electrice, hibrid,
Dată publicare:
07-09-2022 09:40