Cum pot fi limitați compușii nocivi din mâncarea preparată prin prăjire
Pe cât de bun este uleiul presat la rece, în salată ori alte preparate, pe atât de nociv este uleiul prăjit. De fapt, vorbim despre compuși chimici, factori de creștere pentru placa de colesterol.
Dacă vă doriți un aliment prăjit, încercați să îl obțineți folosind un vas mic. Așa, pagubele biologice vor fi limitate. Avem și explicațiile. Preparăm mâncare prin prăjire.
Așa putem să obținem ușor acizi transnesaturați. Cantitatea acestora crește dacă vasul de prăjire e mare, așadar contactul cu aerul e mare. Dacă vă doriți un aliment prăjit, prăjiți-l într-un vas mic, ca să limitați compușii nocivi.
Conf. dr. Nicoleta Chira: „Sunt susceptibile alimentele precum cartofii prăjiți, gogoșile, produse crispy să conțină acisi grași de tip trans. Una e când facem prăjirea într-o tigaie cu diametrul mic, cu cât surprafața de contact în ulei și oxigen e mare, crește riscul de a se peroxida grăsimea respectivă”.
Uleiurile supuse temperaturii și contactului cu oxigenul din aer determină un proces numit de peroxidare. Odată ce consumați prăjelile, apar în organismul uman radicalii liberi. Sunt instabili și pot să facă pagube mari, spre exemplu infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Industria alimentară produce acizi grași trans fară pic de resurse naturale. Și îi introduce apoi în dulciuri, patiserii, mezeluri, creme, alimente semipreparate, margarina.
Pentu că ficatul nu are în codul lui genetic informația să îi prelucreze corect. Deși e capabil să facă nu mai puțin de 2.000 de reacții diferite.
E imposibil să interzici unui copil un dulce. Dar prăjitura, crema, chiar ciocolata furnizează cantități uriașe de acizi grași trans. Care vor găsi, într-un copilaș, un sistem biologic ușor de destabilizat.
Acad. prof. dr. Maia Simionescu: „Chiar și copilașii încep să dezvolate mici plăci de ateroscleroză, dar mici și neimportante, dar totul e să le lași acolo și să nu le dați factori să crească. Ele pot să obstrueze vasul un pic, mai mult, total, și în momentul în care se obstruează transportul de sânge, se blochează”.
Vedem acizii grași trans artificiali drept factori de creștere pentru placa de colesterol. Care ulterior determină infarct și accident vascular cerebral.
Potrivit Comisiei Europene, toate produsele alimentare trebuie conțină maximum 2% acizi grași trans. Pe etichetă scrie grăsimi hidrogenate.