Cum ne dăm seama dacă ouăle cumpărate pentru Paște sunt proaspete

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Românii au început goana după ouă. Gospodinele au nevoie de ele pentru pască şi cozonaci, pentru drobul de miel şi bineînţeles ca să le înroşească.

Ouăle se cumpără din pieţe, din magazine, dar şi direct din gopodariile de la ţară. Atenţie, însă, sătenii nu scriu pe ele data în care au fost culese din cuibar, aşa că multe pot fi expirate.

Tarabele din pieţe sunt pline în această perioadă de ouă despre care vânzătorii spun că provin de la găini crescute în curte. Cumpărătorii le prefera în ideea că sunt mai sănătoase şi mai gustoase.

În pieţe, un ou costă între 60 de bani şi un leu şi 20 de bani, în funcţie de mărime şi de calitate. Ceva mai ieftine sunt la ţară.

În bătătura acestei femei din Bihor zburdă liber 38 de găini. Păsările dau zilnic zece ouă, iar proprietara a început deja să îşi facă provizii pentru Paște. Femeia strânge şi pentru ea şi pentru vecini.

"Eu de două săptămâni am vorbit cu vecina să-mi facă rost şi să-mi adune", spune o femeie.

Pentru ca ouăle să reziste până la Paşte, cei care cresc găini le pun în coşuri şi le acoperă cu făină.

"Termoizolant pentru ouă. Dacă o ţii la rece, ea nu se mai încălzeşte, îşi păstrează temperature şi ouăle se conservă foarte bina în făină", explică Gabriela Buda, crescătoare de găini.

Şi marile magazine s-au aprovizionat cu ouă. Spre deosebire de cele care se găsesc în pieţe, acestea au înscris pe ele termenul de valabilitate. În plus, aflăm de pe ambalaj de la ce găini provin.

Oul proaspăt trebui să fie compact după ce îl spargem, adică gălbenuşul şi albuşul să nu se destrame.

Pentru cine nu vrea să îşi bată capul să vopsească ouăle de Paşte, în comerţ există deja unele gata colorate.

"Sunt preţuri începând de la 34 de bani pentru vopsea de 10 ouă şi până la 9 lei şi 99 de bani cu 4 culori şi pentru 60 de ouă", spune Gabriela Dobra, șef magazin.

Conform tradiţiei, ouăle se vopsesc predominant în roşu, amintind de sângele mântuitorului Hristos.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO