Cum îți dai seama dacă pensia a fost recalculată greșit. Formula folosită de casele de pensii
Vârstnicii încep să primească acasă, de la poștași, deciziile de recalculare a pensiilor. Dar anumiți sindicaliști semnalează că mii de documente riscă să fie greșite, din cauza grabei cu care s-a făcut acest proces.
Cine este nemulțumit poate să ceară lămuriri de la Casele Teritoriale de Pensii, înainte să ajungă în instanță, spun responsabilii.
Din 16 august și până pe 1 septembrie peste 4,6 milioane de pensionari vor primi deciziile de recalculare a pensiilor care, pentru 82% dintre ei ar urma să vină cu majorări.
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: „Plec de la premisa că aceste decizii de recalculări au fost corecte și bine calculate și recalculate de către colegii mei din Casele Teritoriale de Pensii.
Unii vârstnici, care au decizii obținute în instanță, ar putea primi pensii recalculate greșit, după cum atrag însă atenția sindicaliștii de la Blocul Național Sindical.
Dumitru Costin, BNS: „Discutăm despre mii, zeci de mii de oameni care, în urma unor decizii ale Înaltei Curți din iunie, aici mă refer la trei categorii, cei care au lucrat în industria extractivă, în termoenergetic, în silvicultură, toți ar fi trebuit să beneficieze odată cu această recalculare și de consecințele deciziilor Înaltei Curți”.
Cine nu este mulțumit de recalculare poate face câteva verificări simple. Comparați întâi punctajul din decizia veche de pensionare pe care o aveți deja acasă, cu decizia nouă, cea de recalculare. Apoi, verificați în ambele documente stagiul de contributivitate.
La final, calculul pensiei se face după ce se adună punctele de stabilitate cu punctele de contributivitate, iar totalul se înmulțește cu 81 de lei. Cei care au lucrat peste stagiul contributiv de 25 de ani primesc și diferite puncte de stabilitate. De pildă, jumătate de punct pe an, pentru anii 25 – 30 de vechime în muncă.
Un român care are 37 de puncte de contributivitate și alte 6,25 de stabilitate va primi o pensie de 3.500 de lei.
Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii: „Calea cea mai ușoară pentru pensionari este de a cere aceste verificări la Casele Teritoriale de Pensii, în cazul în care nu sunt lămuriți cu privire la decizia de recalculare, dacă constată neconcordanțe au cadrul legal necesar pentru a veni cu o decizie de revizuire”.
În cazul în care rezultatul obținut e diferit față de cel din decizia de recalculare a pensiei și nici explicațiile primite de la Casa de Pensii nu vă mulțumesc există și varianta să dați în judecată statul.
Puteți face asta în termen de 45 de zile de când decizia de recalculare rămâne definitivă.
Sursa: Pro TV
Etichete:
Dată publicare:
16-08-2024 14:10