Cum încearcă Ministerul Agriculturii să îi convingă pe români să mănânce mai mult pește
Ministerul Agriculturii vrea să-i convingă pe români să mănânce mai mult pește proaspăt, din România. Oficialii spun, că vor să construiască până în 2022 trei pieţe en-gros de pește, în Bucureşti, Iaşi şi Craiova.
Teoretic, acolo ar trebui să fie adunat peshtele, de la pescari şi fermieri ,şi livrat rapid magazinelor şi restaurantelor.
Pescarii spun că în afara unei infrastructuri de distribuţie, mai au nevoie şi de curăţarea apelor poluate şi sprijinirea fermelor de acvacultură.
Oricum, ideea este doar la stadiu de proiect, iar Ministerul are nevoie de avizul Comisiei Europene pentru implementare.
România are 150 de mii de hectare de luciu de apă unde se poate practica acvacultura.
Atât avea şi în '88, diferenţa este că acum producţia abia ajunge la 13 mii de tone pe an, faţă de 80 de mii, cât era în urmă cu trei decenii.
Ministerul Agriculturii are un plan pentru salvarea acestui sector. Pentru început, lângă Iaşi, Bucureşti şi Craiova vor fi ridicate trei depozite uriaşe unde pescarii şi fermierii să-şi poată vinde peştele proaspăt.
Oficialii vorbesc despre depozite en-gros asemănătoare bursei de peşte de la Tulcea, în care, în prima fază s-au făcut doar două tranzacţii în ziua inaugurării aşa că europenii ne-au cerut înapoi fondurile investite acolo.
Totuşi, anul trecut Bursa de peşte de la Tulcea a primit 90 de tone de peşte din cele 13 mii pe care România le-a produs anul trecut. Adică, nici 10%.
Dragoş Gavrilă, administrator: „Avem 12 furnizori din 48, câţiva sunt din Deltă şi vindem către hypermakerturi din București şi alte localităţi, iar marfa care rămâne este trimisă la un colaborator local pt procesare.''
Pentru că astfel de depozite en-gros să funcţioneze la capacitate maximă este nevoie, spun specialiştii, de revizuirea întregului sistem de producţie, de la capturare până la vânzare.
În România, pescarii au la dispoziţie 3 zile să vândă peştele din momentul în care este prins, cel puţin acesta este termenul de valabilitate conform ANPC.
Sorin Mănăilă. reprezentant Asociaţia Pescarilor din România: „Dacă ai cantităţi mai mari de peşte ar trebui să ai ceva facilităţi să-l vinzi uşor, nu să stai să-l stochezi, să-l congelezi, să-l procesezi. Peştele ar trebui vândut în stare proaspătă la câteva ore după ce a fost capturat.''
Pe de altă parte, pescarii şi micii fermieri spun că îşi vor vinde peştele tot în cherhanale, de pildă pe litoral, pentru că preţul ar fi mai mare în comparaţie cu cel primit într-un astfel de en-gros.
Pe hârtie sunt tot felul de strategii de la Ministerul Agriculturii. Anul trecut, parlamentarii au adoptat un proiect de lege prin care motorina folosită în acvacultură să fie subvenţionată, iar alt ajutor ar urma să vină pentru hrana, dar măsurile nu se aplică deocamdată.
În tot acest timp, România are 0,1% din producţia Uniunii Europene, iar un român consumă în medie doar 6 kg de peşte pe an.