Cum funcționează un ordin de protecție în România. Au fost emise trei decizii pentru amenințări, toate în Botoșani
Primele trei ordine de protecție provizorii în cazuri care nu presupun violență domestică au fost emise în România. Toate situațiile sunt din Botoșani, după sesizări la 112.
Unul dintre ordine a fost dat în cazul unei tinere terorizate cu amenințări și șantajată de doi indivizi, cu care a avut un accident în trafic.
O tânără a reușit să obțină un ordin de protecție provizoriu pentru întreaga familie, după ce doi indivizi au amenințat-o zilele trecute.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Totul a plecat de la un banal accident în trafic, fără victime. Tatăl tinerei a lovit ușor mașina respectivilor, care apoi au început să îi terorizeze.
Victima: "Amenințări în mod repetat și presiuni foarte mari, amenințări cu moartea. Ei au început cu aceste amenințări și au făcut-o agresiv. Dacă mă credeți, mi-e frică să merg pe stradă, mi-e frică pentru viața celor dragi, mi-e frică pentru toată familia."
Bărbații au început apoi să ceară și bani, câteva mii de euro. În aceste condiții, femeia a mers la poliție.
Victima: "Am cerut să nu ne deranjeze cu apeluri, să nu fie împrejurul caselor noastre și nici împrejurul nostru 200 de metri, că ne temem pentru viața noastră."
Noul ordin al Ministerului de Interne, intrat în vigoare la sfârșitul lunii trecute, prevede că pot beneficia de ordin de protecție provizoriu, emis de polițist, nu doar victimele agresiunilor fizice sau violențelor de natură sexuală, ci și cele amenințate, urmărite sau hărțuite.
Al doilea ordin de protecție pentru amenințări a fost emis după ce o tânără a fost pusă în primejdie în mediul online.
Cum nu a dat curs unei conversații pe o rețea socială, cel din spatele profilului a căutat-o la locul de muncă. După mai multe insistențe, au urmat agresiunile verbale.
Al treilea ordin a fost eliberat în cazul unui bărbat amenințat cu moartea în fața casei.
Delia Nenișcu, IPJ Botoșani: "Indiferent de context, de modul de transmitere a amenințării, dacă provoacă temere, se încadrează noului ordin. În unul dintre cazuri, victima a fost amenințată pe o rețea socială, cu acte de violență."
Ordinul provizoriu este valabil cinci zile, apoi victima poate cere instanței prelungirea lui până la 12 luni. Nerespectarea ordinului este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Ciprian Silveanu, comisar: "Victima, dacă dorește, formulează cererea și se trece la următorul pas: completarea unui formular de evaluare a riscului."
Tot în Botoșani a solicitat ordin de protecție provizoriu și un adolescent de 18 ani care a fost bătut noaptea pe stradă, însă după completarea formularului nu a reieșit un risc iminent, potrivit polițiștilor.
Totuși, în aceste cazuri, demersurile pot fi continuate în instanță.