Orice victimă poate cere ordin de protecție, indiferent de cine este agresorul. Ce trebuie să facă persoanele agresate
Orice persoană victimă a violenței indiferent că este vorba despre agresiune, amenințare sau hărțuire poate cere un ordin de protecție provizoriu.
Modificarea legislativă a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat sâmbătă în vigoare.
De acum, polițiștii pot emite pe loc ordinul pentru victimele violenței. Înainte actul proteja doar persoanele agresate în familie. Că să anunțe extinderea ordinului de protecție, Ministerul Justiției a lansat o campanie de informare publică.
Un bărbat din Iași a fost atacat acum două luni într-un service auto de mai mulți indivizi. Agresorii îl hărțuiau deja de patru ani, după ce, spune el, ar fi sărit la bătaie fără un motiv anume. Acum l-au amenințat cu moartea ca să retragă plângerea făcută.
Victimă: „Suntem într-un proces de acum patru ani cu ei și acum s-au prezentat la locul de muncă. M-au lovit cu pumnii cu picioarele, mi-au dat cu spray paralizant. Mi-au transmis amenințări verbale că mă omoară.”
Când a izbucnit conflictul, bărbatul a plecat cu familia în străinătate.
Reporter: „Ați scăpat acolo?
Victimă: Trimiteau mesaje prietenilor comuni, mesaje de amenințare, că mă vor prinde, că o să mă taie din nou.”
Pentru astfel de cazuri, de acum, polițiștii vor putea emite pe loc un ordin provizoriu de protecție, cum se întâmplă înainte doar în cazuri de violență domestică. Victima trebuie să solicite acest lucru, apoi agentul completează un formular de evaluare a riscului iminent în care se află aceasta și constată că este în pericol.
Mihai Pașca, secretar de stat în Ministerul Justiției: „În practică aveam situații când o victimă se adresa avocatului și autorităților și solicita să fie protejată, iar cei abilitați să o facă erau în imposibilitate să îi ofere această protecție pentru ca baza legală nu exista.”
Vor putea fi protejate în acest mod atât victimele agresiunilor fizice, violențelor de natură sexuală, dar și cele amenințate, urmărite sau hărțuite.
Cătălin Boacnă, avocat: „Noutatea este că va proteja și împotriva violenței din mediul online. În caz de hărțuire pe rețele sau caz de atentat la viață privată, e suficient să anunțăm polițistul. ”
Ordinul provizoriu este valabil cinci zile, apoi victima poate cere instanței prelungirea lui până la 12 luni. Nerespectarea ordinului este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Potrivit Poliției Române, în 2023 polițiștii au intervenit la aproape 830.000 de solicitări venite prin 112 și au aplanat peste 120.000 de conflicte. Iar în prima jumătate a anului, au emis peste 5.000 de ordine de protecție provizorii în cazuri de violență domestică.
Sursa: Pro TV
Etichete: lege, agresiune, violenta, ordin de restrictie,
Dată publicare:
31-08-2024 17:11