Cum explică Avocatul Poporului decizia României de a cere derogări la CEDO privind drepturile omului

Avocatul Poporului

Activarea de către România a art. 15 din CEDO (Derogarea în caz de stare de urgență, n.r.) nu suspendă drepturile omului, transmite Avocatul Poporului, luni, printr-un comunicat.

Acțiunea permite doar luarea unor măsuri derogatorii „în măsura strictă în care situația o impune și cu condiția ca aceste măsuri să nu contravină altor obligații care decurg din dreptul internațional”, transmite Avocatul Poporului.

„Aceasta înseamnă că măsurile derogatorii nu pot privi decât acele drepturi pentru care există nevoia socială imperioasă a limitării lor în vederea rezolvării situației excepționale și a revenirii la normalitate, și numai cu respectarea strictă a proporționalității”, se arată în comunicatul instituției.

Totodată, în ceea ce privește proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, Avocatul Poporului consideră că „prevederile art. 331, potrivit cărora pe perioada stării de asediu sau de urgență, normele legale referitoare la transparența decizională și dialogul social nu se aplică în cazul proiectelor de acte normative prin care se stabilesc măsuri aplicabile pe durata stării de asediu sau de urgență ori care sunt o consecință a instituirii acestor stări, sunt lipsite de proporționalitate”.

Pe de altă parte, Avocatul Poporului apreciază că o reducere a termenelor prevăzute de legislația privind transparența decizională ar răspunde cerinței de proporționalitate și rezonabilitate a măsurii, iar nu o îngrădire totală a acestui drept.

Citește și
coronavirus
Evoluția pandemiei de coronvirus. Situația României în raport cu restul statelor lumii
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

„Transparența decizională este o condiție esențială a bunei guvernări și ea trebuie păstrată într-o societate democratică”, se arată în comunicat.

„Mai mult decât atât, în condițiile în care nu sunt asigurate, concomitent, măsuri de protecție socială adecvate, de natură să asigure protecția salariaților față de concedieri abuzive, înlăturarea de la aplicare a dispozițiilor legale privind dialogul social apare ca fiind lipsită de proporționalitate, creând premisele unor încălcări ale drepturilor salariaților, care se văd în ipoteza de a nu-și putea valorifica drepturile”, transmite Avocatul Poporului.

Ce a anunţat România referitor la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului

 

România anunță Consiliul Europei că deține deplina suveranitate asupra declarării stării de urgență pe teritoriul său, iar situația excepțională poate duce la derogarea de la anumite obligații impuse de Convenția pentru apărarea drepturilor omului.

Mai multe detalii, AICI.

”Prin Decretul nr. 195 din 16 martie 2020 a fost instituită starea de urgență pe teritoriul României ca măsură excepțională cu scopul gestionării situației create de răspândirea virusului SARS-COV-2 pe teritoriul României”, se arată într-un document emis de Grupul de Comunicare Strategică.

Autoritățile spun că respectă astfel doar o procedură.

”În conformitate cu dispozițiile Capitolului VI, art. 48 din Anexa 1 la Decretul nr. 195/ 16 martie 2020, la data de 17 martie 2020, a fost notificat Secretarul General al Consiliului Europei cu privire la măsurile adoptate prin decretul de instituire a stării de urgență pe teritoriul României care au ca efect limitarea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale.

Prin notificarea efectuată la nivelul Consiliului Europei, România respectă o procedură care decurge din statutul său de Parte Contractantă la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Guvernul urmează să aprobe o ordonanță de urgență privind semnătura electronică
Guvernul urmează să aprobe o ordonanță de urgență privind semnătura electronică

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de luni, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru completarea Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică.

Evoluția pandemiei de coronvirus. Situația României în raport cu restul statelor lumii
Evoluția pandemiei de coronvirus. Situația României în raport cu restul statelor lumii

În România sunt confirmate 1.952 de cazuri de infecţie cu noul Covid-19, cu 192 mai multe decât raportarea din ziua precedentă. De asemenea, s-au efectuat 23.103 teste pentru depistarea virusului, conform informării Grupului de Comunicare Strategică.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.