Cum explică Avocatul Poporului decizia României de a cere derogări la CEDO privind drepturile omului

Ultima actualizare: 30-03-2020 17:10
Avocatul Poporului

Activarea de către România a art. 15 din CEDO (Derogarea în caz de stare de urgență, n.r.) nu suspendă drepturile omului, transmite Avocatul Poporului, luni, printr-un comunicat.

Acțiunea permite doar luarea unor măsuri derogatorii „în măsura strictă în care situația o impune și cu condiția ca aceste măsuri să nu contravină altor obligații care decurg din dreptul internațional”, transmite Avocatul Poporului.

„Aceasta înseamnă că măsurile derogatorii nu pot privi decât acele drepturi pentru care există nevoia socială imperioasă a limitării lor în vederea rezolvării situației excepționale și a revenirii la normalitate, și numai cu respectarea strictă a proporționalității”, se arată în comunicatul instituției.

Totodată, în ceea ce privește proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, Avocatul Poporului consideră că „prevederile art. 331, potrivit cărora pe perioada stării de asediu sau de urgență, normele legale referitoare la transparența decizională și dialogul social nu se aplică în cazul proiectelor de acte normative prin care se stabilesc măsuri aplicabile pe durata stării de asediu sau de urgență ori care sunt o consecință a instituirii acestor stări, sunt lipsite de proporționalitate”.

Pe de altă parte, Avocatul Poporului apreciază că o reducere a termenelor prevăzute de legislația privind transparența decizională ar răspunde cerinței de proporționalitate și rezonabilitate a măsurii, iar nu o îngrădire totală a acestui drept.

„Transparența decizională este o condiție esențială a bunei guvernări și ea trebuie păstrată într-o societate democratică”, se arată în comunicat.

„Mai mult decât atât, în condițiile în care nu sunt asigurate, concomitent, măsuri de protecție socială adecvate, de natură să asigure protecția salariaților față de concedieri abuzive, înlăturarea de la aplicare a dispozițiilor legale privind dialogul social apare ca fiind lipsită de proporționalitate, creând premisele unor încălcări ale drepturilor salariaților, care se văd în ipoteza de a nu-și putea valorifica drepturile”, transmite Avocatul Poporului.

Ce a anunţat România referitor la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului

 

România anunță Consiliul Europei că deține deplina suveranitate asupra declarării stării de urgență pe teritoriul său, iar situația excepțională poate duce la derogarea de la anumite obligații impuse de Convenția pentru apărarea drepturilor omului.

Mai multe detalii, AICI.

”Prin Decretul nr. 195 din 16 martie 2020 a fost instituită starea de urgență pe teritoriul României ca măsură excepțională cu scopul gestionării situației create de răspândirea virusului SARS-COV-2 pe teritoriul României”, se arată într-un document emis de Grupul de Comunicare Strategică.

Autoritățile spun că respectă astfel doar o procedură.

”În conformitate cu dispozițiile Capitolului VI, art. 48 din Anexa 1 la Decretul nr. 195/ 16 martie 2020, la data de 17 martie 2020, a fost notificat Secretarul General al Consiliului Europei cu privire la măsurile adoptate prin decretul de instituire a stării de urgență pe teritoriul României care au ca efect limitarea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale.

Prin notificarea efectuată la nivelul Consiliului Europei, România respectă o procedură care decurge din statutul său de Parte Contractantă la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO