Cum au fost sărbătoriți bebelușii născuți primatur la Iași, de Ziua Mondială a Prematurității
Supravieţuitorii care se agaţă cu toate forţele de viaţă şi, de cele mai multe ori, îţi încap în palme, au fost sărbătoriţi joi în maternităţile din ţară.
A fost Ziua Mondială a Prematurităţii şi, la Iaşi, cadrele medicale au decorat saloanele în culoarea-simbol a micilor luptători - mov.
Inclusiv căciuliţele acestor bebeluşi - unii de numai câteva sute de grame - au avut această nuanţă.
La Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi, copiii prematuri - adică bebelușii veniţi pe lume la mai puţin de 37 de săptămâni de sarcină - au fost sărbătoriți de medici și asistente.
În această secţie sunt internaţi în acest moment 46 de copii prematuri, care poartă astăzi bentiţe şi căciuliţe mov. De altfel, toate încăperile au fost decorate cu baloane de aceeaşi culoare.
Mihaela Guzganu, medic primar neonatolog: „Ei sunt foarte puternici, ne inspiră curaj, fiecare zi pe care ne-o petrecem alături de ei. Atunci când vezi mov nu te poţi gândi decât la ceva frumos, plăcut.”
Micii luptători vor primi de la medici şi câte o diplomă de absolvent de terapie intensivă neonatală.
Medic: „Avem diploma de absolvent de grădiniţă, de ciclu primar, ciclu gimnazial, nu mai spunem de facultate. Însă eroii noştri merită şi ei o certificare şi asta este cu drag din partea noastră.”
De Ziua Mondială a Prematurităţii, pe lângă Maternitatea Cuza Vodă, au fost iluminate în mov şi alte clădiri emblematice, ca Palatul Culturii sau Universitatea de Medicină.
Femeie: „Îmi place foarte mult. Îmi place mult culoarea. Acești copii sunt foarte sensibili şi trebuie să îi ajuţi.”
Femeie: „Am doi prieteni care au fost născuţi prematur şi ştiu că au avut nevoie de mult ajutor.”
Potrivit statisticilor, din 180.000 de copii, câți vin pe lume într-un an în România, peste 11% sunt născuți prematur.