Cum au ajuns anotimpurile să se inverseze în România. "Energia Soarelui e oprită"
Episodul de vreme rea a venit la pachet şi cu anomalii termice, potrivit experţilor. Am avut temperaturi de vară în aprilie, în timp ce luna lui Cuptor a debutat cu 10 grade sub normalul perioadei.
Iar astfel de curiozităţi, s-au produs pe toată planeta. În Canada de exemplu s-a atins un record de temperatura pentru ultimii 100 de ani, iar în Siberia s-au înregistrat 32 de grade Celsius. Ar trebui să ne obişnuim cu episoadele de instabilitate, unele chiar violente, avertizează specialiştii.
Roxana Bojariu-climatolog: ''Energia de la soare e reţinută mai proporţii mai mari în sistem datorită gazelor cu efect de seră, iar energia în plus este descărcată prin cicloni extratropicali, sisteme anticiclonice... Aceste transferuri sunt mult mai violente pentru că ai mai multă căldură şi mai multă umiditate."
La mijloc a fost vorba despre un blocaj: aerul cald, care urcă în mod normal, în această perioadă, din Nordul Africii, n-a mai ajuns la noi. În schimb deasupra ţării au circulat mase de aer rece bogate în precipitaţii venite din vestul continentului.
Alina Şerban - meteorolog ANM: „Am avut maxime de 17-18 grade iar normalul era de 26, 27 de grade. Acum avem o revenire termică. Valorile se vor apropia de normal în zonele de câmpie le vor depăşi, vorbim de 33, poate izolat 34 în Luna Dunării.”
Aşadar vestea bună pentru următoarele zile este că încet-încet o să simţim că e vară. O vară care a venit mai devreme, s-a întrerupt brusc pentru că în final să se prelungească până în septembrie.
Roxana Bojaru, climatolog ANM: ''Chiar dacă avem această impresia că vara nu a început, luna iunie a fost mai caldă şi statistică arată ca ea se poate prelungi. Am văzut că anul trecut începutul lui septembrie a adus temperaturi de vară. Clar putem avea intervale cu zile de temperaturi maxime de peste 35 de grade.”
Sursa: Pro TV
Etichete: meteo, vara, anm, fenomene extreme, efect de sera,
Dată publicare:
11-07-2018 17:43