Cum arată portavionul special care va fi construit, în premieră, în România. Cine l-a comandat
Șantierul naval din Galați construiește, pentru prima oară la noi, un portavion special ce va putea lansa orice tip de drone - aeriene, plutitoare și subacvative.
Nava a fost comandată de Guvernul Portugaliei și se alătură altor proiecte aflate în lucru la noi și destinate forțelor armate din întreaga lume. În acest timp, România nu a reușit să contracteze construcția unor corvete și modernizarea fregatelor Ferdinand și Regina Maria.
Portavionul pentru drone la care se lucrează pe șantierul din Galați va avea o punte de zbor de aproape o sută de metri și o rampă de lansare a vehiculelor subacvatice.
Doru Gaibăr, director general: „E o navă nouă, inedită chiar și pentru noi. Dronele sunt de diferite tipuri și au diferite roluri unele dintre ele vor trebui preluate, altele doar duse în zona în care trebuie să fie expediate”.
Nava este gândită pentru misiuni de salvare pe mare și pentru a acorda asistentă în caz de dezastre. Ea va putea rămâne departe de țărm o lună și jumătate.
Două nave militare, în lucru la Galați
În lucru, la Galați, sunt și două nave pentru marina militară a Pakistanului. Una este deja în probe, pe mare.
În acest timp, România bate pasul pe loc în ceea ce privește dotarea marinei militare cu corvete. A organizat o licitație pentru construirea a patru asemenea nave, dar asocierea franco-română care a câștigat-o a renunțat la proiect.
Gen. Constantin Spânu, purtător de cuvânt MApN: „Din păcate, ei nu au reușit să se pună de acord astfel încât să se închidă licitația cu un succes, ca sa vorbim așa, adică semnarea contractului și trecerea efectivă la fabricarea în țară a acestor corvete – de care Forțele Navale Române au în continuare nevoie”.
Forțele armate își pun acum speranțe în programul Corveta Europeană. Este vorba despre o cooperare între câteva state, pentru a dezvolta un prototip pentru o asemenea navă.
Se lucrează la designul inițial, dar România nu a contribuit financiar în această etapă. Ministerul Apărării își dorește și modernizăra fregatelor Ferdinand și Regina Maria - problema este că vasele au aproape 40 de ani, iar costurile vor fi foarte mari.