Cum arata masina care are la bord 1 milion de kilometri. A fost produsa in Germania, in 1976

Dată publicare: 28-09-2014 08:55
Dată actualizare: 01-10-2014 07:03


A parcurs cel mai probabil un milion de kilometri in cei 40 de ani de "viata", spun pompierii. Vorbim despre singura masina din dotarea Protectiei Civile Galati folosita pentru transportul materialelor explozibile.

Camioneta a purtat mii de proiectile, grenade si munitie de toate felurile, care au fost apoi detonate in siguranta.

Proiectilele si cele unsprezece kilograme de trotil folosite pentru distrugerea lor au fost transportate cu aceasta camioneta. Masina a fost produsa in Germania in 1976, iar in 1994 a fost donata de omologii nemti ai Serviciului de Protectie Civila din Galati.

Camioneta aceasta nu a fost conceputa pentru a transporta material exploziv sau munitie. Cu toate acestea, ai nostri, cand au primit-o de la germani, i-au sudat o placa din otel, pentru a putea sa transporte si proiectile neexplodate.

"Este singura masina folosita la misiuni piotehnice, avand in jur de 350.000 de kilometri de cand a intrat la noi", a spus Catalin Ditu, specialist pirotehnist.

Angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta s-au straduit sa o ingrijeasca mereu, pentru ca au mare nevoie de ea.

Daca pasagerii din cabina sunt protejati de placa din otel groasa de un centimetru, nu la fel se intampla si cu oamenii de pe strada. Tot ceea ce separa munitia activa de pietonii pe langa care trece masina prin oras este o prelata normala.

"Proiectile de artilerie - calibre incepand de la douazeci de milimetri, pana la o suta cincizeci si doi - grenade de mana ofensive, si defensive, si cartuse", a spus Catalin Ditu ca a transportat cu masina de-a lungul timpului.

Proiectilele sunt incarcate si duse intr-un poligon, la 20 de kilometri de oras. Pana acum, masina nu i-a lasat niciodata pe pompieri in drum, insa nimeni nu vrea sa se gandeasca la momentul in care camioneta isi va da ultima suflare.


VIDEO PROTVPLUS.RO