Cum arată cormoranul moțat, specia care a migrat în România. Le dă bătăi de cap pescarilor


Ultimul update: Joi 21 Martie 2019 19:59
Data publicarii: Joi 21 Martie 2019 19:04
Categorie: Stiri actuale

Inamicul numărul unu al ministrului Agriculturii, cormoranul, îşi multiplică forţele. Ornitologii anunţă că fauna României s-a îmbogăţit cu o nouă specie, cormoranul moțat.

Mai multe exemplare au fost fotografiate pe o platformă petrolieră. Cormoranul moțat se cuibăreşte, de regulă, în Insula Şerpilor, în largul Mării Negre şi în zona capului Kaliakra din Bulgaria. Spre liniştea ministrului Daea, preferă peştele marin, unde oricum nu îl concurează nimeni, pentru că flota noastră este minusculă.

Cei 13 cormorani moţaţi au fost observaţi pe o platformă marină amplasată în Portul Constanța Sud-Agigea.

Ornitologii spun că este un comportament atipic pentru această specie care, de obicei, preferă să îşi instaleze coloniile pe maluri stâncoase, abrupte, cu terase. Cea mai apropiată colonie se afla în nordul Bulgariei.

Adrian Bâlba, director complex Delfinariu Constanța: Mai avem încă un cormoran care are un nume deosebit: „Aristotelis”. Este o specie mai sudică, însă în contextual încălzirii globale urcă spre nord. Dacă îl vedeam la Kaliacra, uite că îl vedem şi în port. Cuibarea pe stânci, iată că acum cuibăreşte şi în alte locuri care nu reprezintă un biotop normal."

Ovidiu Neculai Bufnilă, responsabil comunicare SOR: „A ajuns aici pentru că are nevoie de locuri de cuibărit, sunt tot mai multe exemplare acolo în Kaliacra, aşa că au căutat locuri de cuibărit. Pe data de 17 martie, am avut confirmarea că în România cuibăreşte pentru prima oară cormoranul moţat."

Până acum, cormoranii moţaţi preferau să vină în zona litoralului românesc doar pentru a se hrăni, de obicei la Vama Veche, dar în ultimii ani au fost observaţi şi în Constanța.

Pescarii nu sunt prea fericiţi, mai ales cei care instalează aşa numitele taliene, năvoade speciale fixate cu ancore şi piloni.

Sorin Mănăilă, preşedinte asociaţie Ropescador: Aceste taliene pot avea pierderi şi până la 80 la sută din cauza cormoranilor, dacă nu te duci, spre exemplu, să iei peştele înainte de răsăritul soarelui."

Simion Nicolaev, director institutul Grigore Antipa Constanța: „Este o specie tipic acvatică şi care se hrăneşte cu peşte. În principal, preferă zona marină."

Pe de altă parte, la câte pescadoare mai avem, adică ceva mai mult de zece, pescuitul românesc în Marea Neagră este aproape inexistent şi complet abandonat de autorităţi.

Luna trecută, ministrul Petre Daea a reuşit să-i surprindă pe membrii Parlamentului European când a încercat să le explice ce probleme fac cormoranii în România, în special în Delta Dunării.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Am discutat Vela...cu comisarul. A văzut România. Pentru a fi expresiv, persuasiv, a fi convingător, i-am spus lu' Vela că cormoranii în România fac baie în piscine. Atât de mulți... "

Cormoranul moţat nu este o specie ameninţată. Populaţia europeană număra peste 150.000 de indivizi maturi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

FULLSCREEN
Cum arată cormoranul moțat, specia care a migrat în România. Le dă bătăi de cap pescarilor
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO