Cum afectează canicula culturile de legume. Plantele sunt distruse și de o insectă numită „molia tomatelor”
Zilele caniculare afectează și legumele, mai ales culturile care nu sunt irigate. Uscate de soare, roșiile, castraveții ori ardeii nu se mai coc. Pe lângă arșiță, plantele sunt distruse și de o insectă numită „tuta absolută” sau „molia tomatelor”.
În județul Olt, în bazinul legumicol Pleșoiu-Strejești-Grădinari, unele plante au fost mâncate de insecte ori pârjolite de soare. La fel vor păți și cele din solarul supraîncălzit.
La unele apare fenomenul numit umerii verzi, adică jumătate din legumă rămâne necoaptă. În plus, un dăunător, o molie apărută în ţara noastră acum mai bine de 10 ani, originară din America de Sud - imună la toate insectidele, distruge tot. Se numește „tuta absolută” sau „molia tomatelor”.
Sorin Udrea, fermier: „60-70 la sută din 10 ari este afectată 100 la sută. Oamenii nu vor să ia tot felul de roșii, ei vor numai frumoase, ca lumea și noi nu avem ce să le facem."
Mirela Marinache, fermier: „Nici jumătate practic nu ne-a mai rămas, ca ia uitați cum se fac. În afară de faptul că le arde, apar bolile, stricăciunea, odată ce arde soarele, intră stricăciunea în ea, apar gângăniile."
Singura soluție este irigarea suplimentară, dar aceasta costă bani și, la final, oamenii ajung să vândă sub prețul de producție.
Mihai Chesnoiu, președinte cooperativă agricolă: „Plantele simt căldura exact cum o simțim și noi - se sufocă, nu pot să respire, au nevoie de cât mai multă apă. Facem eforturi în a iriga corespunzător."
Sunt afectate de caniculă și grădinile din Galaţi, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară. Aceleaşi probleme sunt şi pe câmp. Frunzele plantelor nu s-au dezvoltat suficient pentru a le ţine umbră legumelor.
Măcar parţial, oamenii încearcă să protejeze culturile de caniculă cu plase speciale. Legumele afectate de caniculă nu sunt primite nici de fabricile de procesare. Aşa că vor deveni hrană pentru animale, dacă nu rămân pe câmp.