Blocaj total pentru "Cumintenie". Ce vor face proprietarii dupa ce Guvernul a pierdut si cele 5 mil. de euro alocate initial

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul trebuie sa le restituie romanilor banii donati pentru Cumintenia Pamantului. Ba mai mult, Ministerul Culturii a pierdut miercuri, la rectificarea bugetara si primele 5 milioane de euro alocate initial de la bugetul de stat.

Asta desi in octombrie anunta oficial ca lucrarea lui Constantin Brancusi va fi cumparata de statul roman. Intre timp, mostenitorii ameninta ca vor cere daune in instanta, daca pana la 20 decembrie nu vor primi 11 milioane de euro.

Pe 12 octombrie, Guvernul anunta ca va completa suma stransa din donatii - aproape 1.300.000 de euro si cele 5.000.000 de euro alocate initial din bugetul de stat - cu 4.700.000 de euro, din fondurile Ministerului Culturii.

Numai ca executivul nu a modificat in timp util ordonanta de urgenta 10/2016, in care este prevazut ca: "In situatia in care, din orice motiv, pana la data de 31 octombrie 2016, statul roman nu dobandeste dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra bunului cultural mobil prevazut la art. 1, sumele colectate in conditiile prezentei ordonante de urgenta se restituie donatorilor."

Mai mult, pentru ca nu a folosit in termen nici suma alocata initiala de catre guvern, Ministerul Culturii a ramas la rectificarea bugetara de miercuri si fara cele 5 milioane de euro.

Citește și
Constantin Brancusi
Guvernul da restul de bani pentru "Cumintenia Pamantului". Dupa campania "Brancusi e al meu", se infiinteaza Fondul Brancusi
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la înmormântarea acesteia?”

Bogdan Grabowski, avocatul mostenitorilor: "Astazi, guvernul nu a alocat nici macar un leu pentru achizionarea Cuminteniei Pamantului."

Anca Dragu, ministrul Finantelor: "Daca nu avem un temei legal, nu putem aloca o suma in buget. Ca atare, nu exista o suma alocata Ministerului Culturii, pot fi folositi banii din fondul de rezerva daca va exista temei legal."

In urma cu o luna, guvernul dadea asigurari, ca totul este in regula.

Liviu Iolu, purtatorul de cuvant al guvernului, in octombrie 2016: "Guvernul a luat deja masurile legislative pentru asigurarea resurselor financiare necesare. Statul are bani si  Ministerul Culturii va putea achiziționa aceste opera de artă."

In final insa, fara ca banii sa fie alocati, cei din executiv au trimis in Parlament doar niste amendamente prin care se stabileste modalitatea de restituirea a banilor, celor care au donat.

Guvernul propune ca banii sa fie restituiti cetatenilor doar prin cerere scrisa catre Ministerului Culturiii si sa fie inapoiati efectiv pana la finalul anului 2017. Daca anumiti donatori nu isi vor cere banii inapoi sau nu vor putea fi identificati, donatiile vor intra in bugetul de stat.

Conform ultimei intelegeri cu mostenitorii, guvernul ar mai avea la dispozitie o luna sa aloce 11 milioane de euro pentru achizitionarea Cuminteniei.

Bogdan Grabowski, avocatul mostenitorilor: "La 20 decembrie o sa evaluam situatia in care ne aflam atunci, o sa evaluam prejudiciile care ne-au fost create din derularea acestei proceduri a dreptului de preemtiune, incepand cu momentul septembrie 2014 si pana in prezent."

Ministerul Culturii nu a dorit sa comenteze situatia pana la aceasta ora.

Reactia Ministerului Finantelor Publice:

"Conform Legii finantelor publice, banii se aloca printr-un cadru legislativ. La aceasta rectificare bugetara nu a existat temei legal pentru alocarea de resurse financiare in bugetul Ministerului Culturii in vederea achizitionarii Cuminteniei Pamantului. Fondurile de la bugetul de stat se aloca in bugetele ministerelor numai daca exista un temei legal, adica o ordonanta sau o lege care sa prevada o anume cheltuiala. Prin urmare, pentru a aloca o suma in bugetul Ministerului Culturii ar trebui adoptata Legea pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 10/2016 privind stabilirea masurilor necesare in vederea asigurarii resurselor financiare pentru achizitionarea Cuminteniei Pamantului, bun apartinand patrimoniului cultural national mobil, clasat in categoria Tezaur", precizeaza MFP.

Potrivit sursei citate, daca ulterior aprobarii legilor bugetare anuale, precum si a rectificarilor acestora, se adopta reglementari noi, in temeiul art. 30 din Legea finantelor publice, sumele necesare implementarii actelor normative pot fi asigurate din Fondul de rezerva bugetara, aflat la dispozitia Guvernului.

"Curtea Constitutionala a decis in repetate randuri ca, in momentul in care un proiect de lege se afla in proces de legiferare la Camera decizionala, Guvernul nu mai poate folosi modalitati extraordinare de legiferare delegata, ci trebuie sa staruie pentru finalizarea procesului legislativ. In prezent, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 10/2016 privind stabilirea masurilor necesare in vederea asigurarii resurselor financiare pentru achizitionarea Cuminteniei Pamantului cuprinde un amendament al Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa, prin care se creeaza cadrul legislativ pentru ca Guvernul sa asigure finantarea achizitionarii operei de arta. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat si se afla in dezbaterea Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa (care a dat deja un raport preliminar) si a Comisiei pentru buget, finante si banci ale Camerei Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, pentru elaborarea raportului comun. Dupa acest raport, procedural, urmeaza etapa finala: votul in plen", explica MFP.

Deoarece proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 10/2016 se afla in acest stadiu, s-a stabilit ca Ministerul Culturii sa elaboreze amendamente pe care sa le aprobe Guvernul si, ulterior, sa le inainteze Camerei Deputatilor.

"Acest fapt s-a intamplat saptamana trecuta. Totodata, i-a fost adresata Camerei Deputatilor o solicitare in vederea adoptarii cu celeritate a legii, avand in vedere noul termen agreat cu proprietarii operei de arta: 20.12.2016", subliniaza ministerul.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
Cum se pot primi inapoi banii donati pentru „Cumintenia Pamantului”. Guvernul a dat un nou termen pentru cumparare
Cum se pot primi inapoi banii donati pentru „Cumintenia Pamantului”. Guvernul a dat un nou termen pentru cumparare

Odiseea statuii lui Constantin Brancusi continua.

Guvernul da restul de bani pentru
Guvernul da restul de bani pentru "Cumintenia Pamantului". Dupa campania "Brancusi e al meu", se infiinteaza Fondul Brancusi

Ministerul Culturii anunta constituirea Fondului Brancusi, care va avea ca scop achizitionarea operelor de arta si a celor care apartin tezaurului patrimoniului national, iar ”Cumintenia Pamantului” va fi expusa la Muzeul National al Satului.

Recomandări
Cele mai ciudate partide de la alegerile europarlamentare: „Partidul câinelui cu două cozi” ori al „găinii malefice”
Cele mai ciudate partide de la alegerile europarlamentare: „Partidul câinelui cu două cozi” ori al „găinii malefice”

Cele mai ciudate partide candidează, prin reprezentanții lor la alegerile Europarlamentare. Fie că se numesc „Partidul câinelui cu două cozi” ori al „găinii malefice” vor să atragă atenția prin umor asupra unor mesaje cât se poate de serioase.

SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România. Proiectilele vor înarma aeronavele F-16 Falcon
SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România. Proiectilele vor înarma aeronavele F-16 Falcon

SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România, evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari. Achiziţia va asigura înzestrarea aeronavelor multirol F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române.

Cum pot fi integrate în muncă persoanele vulnerabile. „Suntem într-un paradox, avem două milioane de oameni inactivi”
Cum pot fi integrate în muncă persoanele vulnerabile. „Suntem într-un paradox, avem două milioane de oameni inactivi”

România trăiește un paradox al forței de muncă, în care sunt două milioane de persoane inactive, deși cererea, din partea angajatorilor, este foarte mare.